logo
FOTO: Adio Balanţa! Se demolează şi halele din dreapta Căii Guşteriţei
Dumitru CHISELIŢĂ
12798 vizualizari
FOTO: Adio Balanţa! Se demolează şi halele din dreapta Căii Guşteriţei
E clar că fabrica "Balanţa" din Sibiu e deja de domeniul trecutului. De ceva vreme, după ce s-au demolat complet halele aflate între actualul Hotel "Libra" şi fosta poartă a fabricii, s-a început demolarea halelor, mult mai vechi, situate pe partea dreaptă a Căii Guşteriţei. Astfel, se va şterge complet de pe hartă fabrica, singura din ţară, care producea cântare, care măsurau de la miligram la tonă şi care era unul din simbolurile Sibiului industrial din perioada comunistă.

Cum ajungi la intersecţia Căii Guşteriţei cu străzile Macaralei şi Lazaret, te loveşte un peisaj oarecum trist şi rupt complet de imaginea Sibiului din ilustraţiile de pe ofertele turistice. Vechile hale ale Balanţei oricum părăsite de ceva ani, sunt acum, "rupte" cu diverse utilaje "specifice", şantierul fiind în plină desfăşurare. După ce anterior a fost pusă jos fosta hală a Secţiei a II-a, în care se aflau atelierele "Speciale", "Vopsitorie" şi "Nichelaj" dar care a ajuns celebră sub numele de "Hala Balanţa", locul unde se juca "faust"-ul lui Purcărete, iată că de ceva vreme iureşul demolator a ajuns şi peste drum.

Ce s-a demolat, ce va mai rămâne?

La momentul când scriem acest articol, s-au demolat Hala Prese (cu atelierul "Reparaţii Întreţinere") şi Hala Poduri, ambele aflate la stradă. Se continuă demolarea Secţiei "Maşini", şi a clădirii care găzduia magaziile. Conform informaţiilor afişate în zona şantierului, din vechea Balanţă va rămâne, exceptând fosta clădire de birouri "Casa Albă", transformată în Hotel "Libra", doar postul de transformare.
Beneficiarul acestor lucrări este firma New Balance SRL , proiectant general fiind TSS Arch SRL, lucrările fiind efectuate de SC ELCO SYS SRL. Lucrările au început pe 24 august anul acesta, fiind planificate să dureze patru luni şi să se încheie la 24 decembrie.

Ce a fost Balanţa?  

Conform patrimoniu.sibiu.ro, Ludwig Hess a înfiinţat, la 1879, un mic atelier de fierărie pe actuala stradă 9 Mai. În decursul anilor se specializează în confecţionarea şi repararea de cântare şi instrumente de precizie. În 1896/1897 fostul atelier a devenit Fabrica de cântare Hess, avându-l ca patron pe Ludwig Hess. După moartea acestuia, tradiţia a fost continuată de fiul său, Viktor Hess. La 15 octombrie 1910 a apărut prima menţionare a fabricii în documentele vremii, descoperite la Arhivele Statului Sibiu, cu numele “Prima fabrică de cântare Viktor Hess din Transilvania” cu sediul în strada Zidului  (Mauerg) nr. 9. Aici, Viktor Hess va ridica în 1925 noile hale de producţie. În 1928, fabrica avea un capital de 100.000 lei în aur şi 75 de muncitori. În 1930 se transformă din firma individuală a lui Viktor Hess într-o societate cu nume colectiv (SNC), numită Vktor Hess – Prima fabrică de cântare din România SNC. Fabrica avea 150 salariaţi şi producea cântare pentru orice întrebuinţare, de la cele simple, la cele etalon, cântare de cale ferată, cu desfacere în ţară şi în străinătate, în special în ţările balcanice.
Între 1935-1936 a început construcţia fabricii pe actualul amplasament din Calea Guşteriţei nr. 21-23. În 1937, compania a fost reorganizată prin capitalizare, devenind Uzinele Hess Sibiu. În această perioadă, a produs echipamente de cântărire, maşini pentru industria alimentară, utilaje frigorifice şi construcţii sudate. În 1943, compania a devenit furnizor al armatei române atingând un nivel de producţie de 116 milioane lei.
După naţionalizare, în anul 1947, îşi schimbă numele în Uzina Balanţa, având 167 angajaţi şi o suprafaţă construită de 3.852 mp. Între anii 1950 şi 1990 societatea a fost principalul producător al aparatelor de cântărit din fostul CAER.
În perioada socialistă, politica de industrializare a determinat extinderea gamei de produse, prin asimilarea unor modele noi. Balanţa” a devenit atunci singura producătoare de echipamente de cântărire din România.Din 1971, s-a hotărât extinderea capacităţilor de producţie şi a început construcţia secţiei de echipamente hidraulice Balanţa II pe strada Ştefan cel Mare, lucrare finalizată în 1973.
De la Balanţa s-a dat şi tonul revoluţiei sibiene de la 1989, muncitorii ei fiind primii care au ieşit în stradă împotriva comunismului şi a dictaturii ceauşiste. 
După Revoluţia din 1989, Balanţa a încercat, cumva să se adapteze noilor cerinţe ale societăţii de consum, dar e clar că nu a reuşit.  A trecut prin insolvenţă, restructurări, diversificarea domeniilor de activitate şi demersuri de reutilizare a spaţiilor, la un moment dat lucrând aici doar 50 de persoane. A fost şi o tentativă de a salva vechile hale, orchestrată de Fundaţia Transylvania Trust pentru valorificarea patrimoniului arhitectural industrial în România, dar se pare că, după cum se vede în teren, nu s-a materializat.
Aşa că, în loc de Balanţa, aici va fi un ansamblu rezidenţial şi... om vedea noi ce.

În amintirea vechii Balanţe, vă oferim aici şi o galerie foto cu vechile hale, pe vremea când erau încă „în picioare”.


comentarii
6 comentarii

O tempora!...Titi, tu ai mancat la Balanta o paine buna intre 1988 si 1995...desi in ultimii 2 ani raposatul Eftimie Costeiu ti-a schimbat locul de munca din electrician in presator la rece...Hmm...de la presa, la presa.
Volkischer Beobachter
06.09.2017 03:51
inconsistent articol, pe langa nostalgie ar trebui de spus cine a revendicat halele, cui i-au revenit dupa asa zisa revolutie, cine e actualul proprietar si ce are de gand...
marginean
06.09.2017 17:21
Ce vremuri au fost la Balanta! Intreprindere-etalon. Singurul producator de cantare din tara... Costeiu, fie iertat - ca despre morti numai de bine - a fost groparul acestei intreprinderii care a luat avant pe vremea comunistilor...
un fost angajat al fabricii
06.09.2017 20:43
Bineinteles ca aici se vor face niste blocuri inghesuite, ca doar n-o sa fie construita vreo alta fabrica. Si sa vedeti ce blocaje de circulatie vor aparea pe podul Garii... Iar Primaria va fi luata prin surprindere si abia apoi va incepe sa se scarpine in cap pentru a gasi solutii!
Silvia
08.09.2017 11:27
De ce incercarea de a salva vechile hale a fost facuta de
Iulian
08.09.2017 14:02
Pai, daca pastrau vechile ziduri si faceau acolo spatii comerciale sau de recreere , mai puteau unii sa construiasca si sa se umple de bani peste noapte?! Toate pornesc de la bani, conform principiului: Musca si fugi, ce va fi mai incolo, nu conteaza, important ca deocamdata unii si-au umplut buzunarele...
gogu
10.09.2017 09:06
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sound

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia