Tribuna
FITS. O poveste de 24 de ani
Andra MARINESCU
3032 vizualizari
FITS. O poveste de 24 de ani
În 1993, începea să se scrie un volum care, an de an, îşi adaugă file cu poveşti interesante şi personaje cunoscute de pe scena teatrului mondial. Atunci, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, s-a decis să ofere în dar oraşului un festival de arte ale spectacolului, un motiv în plus de mândrie pentru urbe. Era martie. Erau troiene de zăpadă, iar străinii purtau usturoi în buzunare pentru a se proteja de vampiri. Dar niciun obstacol nu s-a pus în calea sărbătorii teatrului. Marile spectacole ale ţării şi de peste graniţe, de peste Prut, au făcut ca evenimentul actualului director al TNRS să fie remarcat în peisajul cultural internaţional. La aproape un sfert de veac, festivalul a ajuns să numere 3.278 de invitaţi din 70 de ţări, 503 evenimente şi 71 spaţii de joc. Potrivit organizatorilor, în perioada 9-18 iunie sunt aşteptaţi 680.000 de spectatori din toate colţurile lumii.

 

La un an distanţă, ediţia din 1994 a fost declarată oficial "Festivalul de Teatru Tânăr Profesionist". Încă de atunci, numărul ţărilor participante a crescut la opt, iar în următorii doi ani au fost prezenţi invitaţi din 21, respectiv 24 de state. Crescând rapid şi cu ambiţie, la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul a atras un număr record de participanţi, din 54 de ţări. În 2005, la ediţia cu numărul XII, au fost prezenţi 2.000 de participanţi, din 68 de ţări din întreaga lume, ce au pregătit Agenda Culturală a oraşului pentru programul "Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007", an ce a marcat o ediţie de excepţie a Festivalului, reunind peste 2500 de participanţi, din 70 de ţări.

Străzi, pieţe, biserici au devenit săli de joc

Personalităţi de renume mondial, artişti, regizori, ambasadori, premieri, preşedinţi, au fost prezente la Festivalul Internaţional de la Sibiu de-a lungul timpului. Faptul că într-un oraş mic din Transilvania are loc cea mai mare celebrare a artelor spectacolului din lume a atras şi atrage, în continuare, zeci de mii de pasionaţi de cultură, într-un pelerinaj care umple Sibiul de o efervescentă bucurie. Străzi, pieţe, catedrale, biserici, parcuri, cetăţi, hale şi săli de teatru sunt pline până la refuz cu oaspeţi veniţi din toate colţurile lumii pentru a se bucura de această sărbătoare.

Strada cu cărţi

FITS a marcat, între 2008 – 2012, o perioadă de dezvoltare excepţională, ca loc de întâlnire al artelor spectacolului. Pentru prima dată în istoria unui festival din România, s-a inaugurat o secţiune de patrimoniu ce valorifică cele mai reprezentative producţii din sfera românească. Festivalul a devenit şi gazda unuia dintre cele mai mari târguri de carte din ţară, "Sibiu BookFest".

Evenimentul va avea loc în Piaţa Mică, şi în acest an, în perioada 8 – 11 iunie. Pasionaţii de lectură vor întâlni aici cele mai importante edituri din România. Evenimentul vine cu reduceri de preţ pentru cele peste 4000 de titluri expuse în pavilioanele amplasate în centrul oraşului.

Pensiuni şi hoteluri pline până la refuz

FITS este, fără îndoială, o tradiţie. Biletele la spectacolele evenimentului sunt epuizate rapid, iar pensiunile şi hotelurile sunt pline până la refuz, în perioada FITS. Reprezentaţiile de teatru, dans, circ, film, carte, conferinţele, expoziţiile şi concertele adună, anual, sute de mii de oameni în fosta Capitală Culturală a Europeană, de pe Cibin.

Nume mari pe Aleea Celebrităţilor

În continuare, anul 2013 a venit cu inaugurarea proiectului "Aleea Celebrităţilor", marcând şi celebrarea a două decenii de Festival. Proiectul propune recunoaşterea publică a meritelor pe care diverse personalităţi le au în universul cultural-artistic. Alvis Hermanis, Ariane Mnouchkine, Christoph Marthaler, Eimuntas Nekrošius, Evgeny Mironov, Eugenio Barba, Gigi Căciuleanu, Lev Dodin, Luk Perceval, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Radu Stanca şi Silviu Purcărete se numără printre cei distinşi.

De la toleranţă, la violenţă, identitate culturală şi iubire

Cu timpul, FITS a ajuns să fie sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, ca semn important al contribuţiei pe care evenimentul o aduce la prestigiul şi imaginea ţării, iar an de an promovează o temă. În 1995, a vorbit despre toleranţă, în 1996 despre violenţă, în 1997 despre identitate culturală, în 1998 despre legături, în 1999 despre creativitate, iar în 2000 despre alternative. În 2001, s-a centrat pe provocări, în 2002 pe punţi, în 2003 tema s-a numit "Mâine", în 2004 a fost vorba despre moşteniri, iar în 2005 despre semne. În 2006, subiectul ediţiei FITS a fost "Împreună?!", în 2007 "Next", în 2008 s-a vorbit despre energii, în 2009 despre inovaţii, în 2010 despre întrebări, în 2011 despre comunităţi, în 2012 despre crize şi faptul că ea, cultura, face diferenţa, în 2013, despre dialog, în 2014 despre unicitate în diversitate, în 2015 despre "growing smart/ smart growing" şi în 2016 ediţia s-a construit pe încredere. Anul acesta, va fi vorba despre iubire.

Dezvoltare la Bursa de Spectacole

De asemenea, FITS continuă dezvoltarea unei pieţe de spectacol şi a dialogului creativ prin susţinerea teatrului independent, a întâlnirii şcolilor şi academiilor de teatru, a noii dramaturgii a cărţilor de teatru şi a experimentului creator.

Începând cu ediția din 2017, întâlnirea școlilor de teatru a devenit Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural.

Complementar, Bursa de Spectacole de la Sibiu oferă tuturor profesioniştilor din România şi din lume, şansa dezvoltării limbajului pieţei libere, într-o lume care are nevoie din ce în ce mai mult de dialog.

În cei 21 de ani de existenţă, Bursa de Spectacole de la Sibiu a reuşit să pună Sibiul şi România pe harta celor mai importante evenimente de gen din lume, fiind unică în centrul şi sud-estul Europei. Valoarea culturală a Bursei este reflectată de colaborarea internaţională şi parteneriatele pe care le-a avut şi le are cu cele mai importante burse sau reţele de artele spectacolului din lume, precum: CINARS (Canada), Tokyo Performing Arts Market (Japonia), Performing Arts Market Seoul (Coreea de Sud), Rideau (Canada), International Society for Performing Arts Hong Kong (Hong Kong), The Performing Arts Market in Singapore, Australian Performing Arts Market (Australia), Freiburg Bourse (Germania), Thun International Directory of Performing Arts Collections and Institutions (Elveţia), Zurich Performing Arts (Elveţia), La Red – asociaţia burselor din America Centrală şi de Sud, Market for African Performing Arts Market (Abidjan, Coasta de Fildeş), Performing Arts Network of South Africa (Africa de Sud), Moscow International Performing Arts Market (Rusia), Western Alliance of Arts Administrators (WAAA, SUA), Northeast State Performing Arts Centre (SUA). Un loc al întâlnirii, al confruntării ideilor, al promovării intereselor şi al prezentării bunelor practici, Bursa încurajează iniţiativele şi proiectele de colaborare, prin activităţile specifice pe care le organizează: conferinţe, ateliere, întâlniri, prezentări şi activităţi de socializare. Evenimentul are loc în fiecare vară, din a patra şi până în penultima zi a Festivalului, iar ediţia din 2017 se desfăşoară în perioada 12-17 iunie.

Peste 600 de voluntari

FITS se centrează şi pe tinerii dornici să înveţe şi, an de an, implică în programe de voluntariat sute de persoane. Anul acesta, vor fi peste 600 de voluntari locali, naţionali şi de peste hotare. În cele zece zile ale ediţiei din acest an, Sibiul va purta titlul de Capitală Mondială a Teatrului. Peste 3.200 de artişti vor sosi la Sibiu şi vor prezenta peste 500 de evenimente.

Organizatorii se aşteaptă ca, în acest an, să vină circa 680.000 de spectatori, peste 200 de jurnalişti şi bloggeri din toată lumea.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost desemnat, în 2011, cel mai bun eveniment al anului, în cadrul Galei de Excelenţă a Forumului Hotel Tourism & Leisure, datorită contribuţiei la dezvoltarea turismului, prin organizarea unor evenimente ce promovează excelenţa.

Haideţi la Sibiu!


comentarii
2 comentarii

S? fim serio?i! 600000 de spectatori a?tepta?i
Geo
18.05.2017 08:56
E posibil daca numara si clientii care intra si ies din cele 2 magazine Billa de pe Balcescu si din Piat Mare...
gigi contra
18.05.2017 21:21
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia