Tribuna
FITS caută soluții de transformare a două spații din Sibiu în săli performante de spectacol
Andra MARINESCU
1844 vizualizari
FITS caută soluții de transformare a două spații din Sibiu în săli performante de spectacol
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu spune că "Simplitatea este foarte sofisticată". Așa se numește atelierul la care, până pe 15 mai, arhitecții și scenografii, precum și studenții în domeniu, aflați în ultimul an de studiu, se pot înscrie, ca să realizeze proiecte de modernizare și dezvoltare pentru două spații neconvenționale din Sibiu. Workshopul se va desfășura în cadrul ediției a XXIV-a a FITS, din 9 - 18 iunie.


Orașul Sibiu se pregătește să construiască un nou teatru pentru comunitate, iar acest fapt oferă și o oportunitate excepțională de a ne gândi la viitorul teatrului și al artelor, într-o lume aflată în continuă mișcare. În încercarea de a aduce la Sibiu, în această perioadă, oameni tineri și creativi, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va lansa un laborator de cercetare pentru a crea o platformă de dezbatere unde ideile, gândurile și ipotezele se pot naște liber și se pot dezvolta, pot duce la noi întrebări, noi soluții și la provocarea prezentului – fie că este vorba despre noi tehnologii, fie despre noi forme teatrale, noi moduri de interacționare cu publicul etc.
Laboratorul va fi lansat în timpul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu cu workshopul „Simplitatea este foarte sofisticată”, condus de scenograful Jean-Guy Lecat, în limba engleză. Acțiunea va oferi participanților oportunitatea de a se confrunta cu diferite provocări creative și în același timp va fi punctul de pornire a unei importante componente din programul noului teatru, "The Sibiu creative laboratory".

Fabrică din perioada comunistă și un spațiu abandonat


Potrivit conducerii TNRS, participanții vor căuta soluții de transformare a două spații deja existente în Sibiu, în spații performante de spectacol. Primul, o fostă fabrică din perioada comunistă, este folosit deja periodic de către festival și s-ar putea dezvolta într-un spațiu deschis interesant și flexibil, care ar putea fi folosit ca sală de spectacol pentru evenimente artistice neconvenționale, revoluționare din punct de vedere tehnic. Al doilea este un spațiu abandonat, deținut de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care ar putea fi folosit de către studenții Departamentului de Artă Teatrală. La finalul sesiunii de workshop, participanții își vor prezenta lucrările, iar cea mai bună idee va fi recompensată cu un premiu în valoare de 1.000 de euro. "The Sibiu creative laboratory" va publica și o serie de cărți, la prețuri convenabile, pentru studenți și tineri profesioniști, având la bază rezultatele proiectelor laboratorului.


Cine se poate înscrie?


La evenimentul ce va avea loc la Hotelul Împăratul Romanilor se pot înscrie tineri care au o experiență de la zero la cinci ani, din domeniile arhitectură și scenografie, precum și studenții celor două specializări, din ultimul an de studiu. Înscrierile se fac prin trimiterea unui CV în limba engleză și o scură scrisoare de intenție, pe adresa sibiu.laboratory@sibfest.ro.
Înscrierile sunt deschise până la data de 15 mai, iar lista finală cu cei 15 participanți va fi anunțată public pe 17 mai.
Cazarea participanților va fi asigurată de FITS. Peste 3.270 de artiști și invitați speciali sunt așteptați să sosească la Sibiu pentru ediția de 24 de ani a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care pune bazele unui loc de întâlnire unic în lume prin diversitatea ideilor puse în dezbatere, precum și prin energia culturii specifice fiecărei țări reprezentate.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA