logo
FITS a ajuns la final. Chiriac: "E important ca ceea ce facem noi aici să fie multiplicat, dar nu furat!"
Andra MARINESCU
4003 vizualizari
FITS a ajuns la final. Chiriac:
© Sebastian MARCOVICI
După zece zile cu peste 500 de evenimente, cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a tras cortina, duminică seară. Un foc de artificii de circa 15 minute, devenit deja tradiţie atât la început, cât şi la final de Festival, a încheiat un nou capitol FITS.


 

Duminică, 18 iunie, este ziua care a marcat finalul ediției a XXIV-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, una în care toate artele spectacolului au primit atenție specială atât din partea organizatorilor, cât și din partea publicului. Secțiunea de circ contemporan a fost, cu siguranță, una dintre cele mai urmărite ale acestui an, iar reprezentațiile de dans contemporan au fost susținute cu casa închisă. Teatrul clasic și modern s-a îmbinat, în preferințele spectatorilor, cu spectacolele itinerante de pe străzile Sibiului, opinia unanimă a publicului fiind că FITS 2017 a fost o ediție cu adevărat memorabilă.

Insectele gigant au invadat centrul Sibiului

Ultima zi de festival a readus cer senin la Sibiu odată cu începerea reprezentațiilor de stradă, mii de oameni călătorind din centrul orașului înspre lumile imaginate de artiștii invitați. Și în sălile de spectacole publicul a avut parte de un festin teatral, „Naharin`s Virus”, „Faust”, „Ritualul tobelor coreene” sau „Iliada” aflându-se printre alegerile celor care au preferat reprezentațiile de interior. Kadebostany, trupa elvețiană cu propria identitate stilistică vizuală, a susținut un concert în Piața Mare din Sibiu, imediat după spectacolul itinerant „Fantastica lume a insectelor gigant”, în prezența câtorva mii de oameni veniți să se bucure de frumusețea muzicii live. Un păianjen uriaş, scafandri-cosmonauţi, artişti care au cântat la vioară, la înălţime, actori pe picioroange şi care mobile au făcut ca publicul să aplaude la fiecare minut.

Chiriac: "Sibiul a fost protejat de aplauzele, de căldura şi de frumuseţea spectacolelor"

FITS 2017 s-a încheiat, ca de obicei, cu un intens foc de artificii, oferit de organizatori tuturor celor care au asistat în aceste zile la bucuria de a primi iubire dăruită prin intermediul artelor spectacolului. Ziarul Orizontal, scris cu iubire de Dan Perjovschi, a fost loc de întâlnire pentru toți cei care au dorit să audă concluziile celei de-a XXIV-a ediții a FITS, împărtășite de președintele festivalului, Constantin Chiriac.

"Ultima seară de festival, cu cer senin, căruia îi mulţumesc, că a făcut să nu anulăm niciun spectacol. Peste tot au fost anunţate furtuni, vijelii, ploi, nenoriciri. Aţi văzut că Sibiul a fost protejat de aplauzele, de căldura şi de frumuseţea spectacolelor. Pentru că deja am intrat în linie dreaptă pentru cea de-a 25-a ediţie, îngăduiţi-ne să vă vindem visurile noastre. Luaţi-vă pentru oricât vreţi să ne daţi pe ele. Noi vrem bani. Avem nevoie de bani, să ne cumpărăm timp pentru a obţine lucrurile care nu pot fi cumpărate", a spus Constantin Chiriac, preşedintele FITS, la finalul Festivalului.

Acesta a declarat că în cadrul ediţiei 2017 s-au născut multe proiecte, iar unul dintre ele este cel cu Robert Wilson, care a primit şi o stea pe Aleea Celebrităţilor şi care i-a trimis lui Constantin Chiriac o scrisoare. "Mi-a făcut mare plăcere să te cunosc și să fac parte din minunatul vostru festival. Îți mulțumesc că m-ai găzduit, și felicitări pentru tot ceea ce faci! Mi-ar face mare plăcere să pot face parte din ediția aniversară de 25 de ani a Festivalului", a scris actorul.

Preşedintele FITS a povestit că Robert Wilson îşi doreşte să facă parte din proiectul FITS, legând un parteneriat pe termen lung. "Doreşte să se implice în tot ceea ce înseamnă strategie de dezvoltare artistică a acestui festival şi vrea să vină cu trei spectacole", a mai adăugat Chiriac.

Chiriac: "E important ca fiecare comunitate să îşi facă evenimentele care vin din profunzimea ei

Constantin Chiriac a mai declarat că îşi doreşte ca exemplul Sibiului privind cultura să fie preluat de cât mai multe comunităţi. "Cred că e important ca ceea ce facem noi aici să fie multiplicat, dar nu furat. E important ca fiecare comunitate să îşi facă evenimentele care vin din profunzimea ei", a subliniat preşedintele FITS.

Sfertul de secol al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi sărbătorit în perioada 8 - 17 iunie, când va avea loc ediţia 2018.

 

© Sebastian MARCOVICI
© Cristi COJOCARIU
© Paul BĂILĂ
© Paul BĂILĂ
© Paul BĂILĂ
© Dragoş Dumitru
© Cristi COJOCARIU
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia