Tribuna
Festivalul "Obiceiuri şi Tradiţii", la a VII-a ediţie
Dumitru CHISELIŢĂ
1150 vizualizari
Festivalul

Peste 500 de elevi au fost prezenţi la Festivalul "Obiceiuri şi Tradiţii...”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, organizat în perioada 5-15 iunie 2018 de Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Ilie Micu” din Sibiu, instituţie cultural-educativă aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Sibiu.
Pe durata festivalului, au fost organizate două spectacole, unul de muzică populară, la Sala Thalia, celălalt de chitară şi actorie, la Biblioteca Judeţeană ASTRA şi două expoziţii care au cuprins lucrări de artă tradiţională (BJ ASTRA) şi pictură-grafică (Turnul Sfatului)


"Obiceiuri şi Tradiţii", în spectacol la Sala Thalia

Spectacolul organizat pe 5 iunie la Sala Thalia a reuşit să întrunească toate clasele, atât cele din Sibiu cât şi cele externe, ale Şcolii, spectatorii fiind încântaţi atât de multitudinea de copii şi tineri talentaţi, cât şi de varietatea costumelor tradiţionale.
De remarcat au fost câţiva elevi "maeştri" ai acordeonului, coordonaţi de prof. Daniel Tiron, un dascăl şi instrumentist de elită al şcolii sau tinerii instrumentişti ai claselor de instrumente de suflat coordonaţi de profesorii Alin şi Adrian Grecu.
Unul din elevii instrumentişti, care a impresionat publicul prin prestaţia sa scenică, întrebat care este idolul lui dintre taragotiştii mari ai ţării ca Luca Novac, Dumitru Fărcaş, etc.) a răspuns că "Adi Neamţu! El este idolul meu! Am venit la Şcoala Populară de Arte să ajung ca el!"

"Cu siguranţă, în mintea şi sufletul fiecărui copil care vine să-şi dezvolte abilităţile în cadrul acestei instituţii, există un idol, un dascăl, care-şi pune amprenta în viaţa şi în cariera fiecărui copil. Pentru că aceşti dascăli ai şcolii fac lucruri extraordinare! Mai ales acolo, unde elevii înţeleg că, întâi de toate, trebuie să muncească. Nu degeaba spunea Eminescu: talentul este doar 1%! 99% înseamnă muncă", ne-a declarat Alina Vintilă, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu”.

În continuarea spectacolului, cele trei clase de jocuri populare, de la clasele externe din Tălmaciu (prof.coord. Livia Tarcea), Gura Râului (prof. coord. Ionică Crăcea) şi Sadu (prof. coord. Valer Burnete), au stârnit ropote de aplauze pe parcursul recitalului lor. La fel, elevii de la cele patru clase de canto popular (prof. coord. Mariana Anghel, Vasile Repede, Izabela Tomiţă şi Cosmin Verde) au amintit prin frumuseţea cântecelor patriotice cântate în Anul Centenarului, că în sufletele lor  bat inimi de români adevăraţi.

Tot pe 5 iunie, la sediul Şcolii din str. Avram Iancu nr. 10, a avut loc dezvelirea plăcii memoriale dedicate lui Ilie Micu, patronul acestei instituţii, compozitor, pedagog, profesor emerit, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc, la 6 iulie 2018, 45 de ani.
Placa memorială a fost executată de prof. Ioan Cândea de la Liceul de Arte.

Expoziţia "Absenţe şi prezenţe enigmatice”, în Turnul Sfatului

Elevii cursului de pictură şi grafică au încheiat festivalul, cu o expozitie pe tema "Absenţe şi prezenţe enigmatice”, vernisată joi, 13 iunie, în Turnul Sfatului. Cei peste 1000 de vizitatori prezenţi, turişti străini sau public sibian, au apreciat talentul şi profesionalismul cu care au fost realizate lucrările. Alina Vintilă, împreună cu prof. Cătălin Precup, i-au felicitat pe artişti şi i-au încurajat să îndrăznească a se ambiţiona pentru a-şi îndeplini visele. 

"Lucrările cursanţilor condensează de fapt ceea ce au acumulat pe parcursul unui an de studiu, de aceea sunt numite şi lucrări de examen. Titlul expoziţiei este, prin urmare, provocarea propusă cursanţilor de către profesorul Cătălin Precup pentru acest an, în a descătuşa imaginaţia. Prin urmare, lucrările de pictură şi grafică se remarcă prin varietate, individualitate, creativitate, curiozitate, valenţe expresive şi poetice, dar şi prin curajul de a aborda subiecte mai puţin frecventate şi tehnici de lucru inedite. Totodată, ele sunt dovezi clare ale evoluţiei autorilor şi putem afirma cu mândrie că multe dintre ele pot împărţi locul pe simezele oricărei galerii cu lucrări ale artiştilor mai experimentaţi", spun organizatorii expoziţiei.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia