logo
Faţada dinspre str. Xenopol a Palatului Brukenthal – prima restaurare după 49 de ani
Dumitru CHISELIŢĂ
2670 vizualizari
Faţada dinspre str. Xenopol a Palatului Brukenthal – prima restaurare după 49 de ani

Puţină lume ştie că partea din spate, cunoscută ca faţada secundară a Palatului Brukenthal, este porţiunea aceea de clădire pe lângă care se trece atunci când mergi prin gangul ce face legătura dinntre străzile A.D: Xenopol şi Mitropoliei. La fel, şi mai puţină lume cunoaşte că aceasta nu a mai „suferit” de lucrări de reabilitare sau restaurare din 1968, deci de aproape 50 de ani, lucru dealtfel vizibil, existând deja riscul de accidentare a trecătirlor care treceau prin zonă, din cauza bucăţilor de zidărie care deja începuseră să cadă. De câtva timp însă, „spatele” Palatului Brukenthal a intrat în şantier, fiind demarate lucrările de reabilitare, care, conform estimărilor din acest moment, vor dura până la toamnă. 

În cadrul conferinţei de presă organizate joi, în Sala de Consiliu a Palatului Brukenthal, de conducerea Muzeului Naţional Brukenthal şi a Fundaţiei Michael Schmidt, cea care asigură, alături de Biserica Evanghelică CA, sprijinul financiar al acestor lucrări, au fost detaliate atât aspectele acestui parteneriat, cât şi nevoia de continuare a reabilitării şi restaurării acestei clădiri emblematice pentru Sibiu şi România. La eveniment au fost prezenţi Sabin Adrian Luca, managerul MNB, Stephan Braune, reprezentant al Parohiei Evanghelice CA Sibiu, Michael J. Schmidt, preşedintele Fundaţiei Michael Schmidt, Wolfgang Köber, de la aceeaşi fundaţie, Martin Bottesch, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, din partea FDGR şi arhitectul Hermann Fabini.

Sabin Luca a menţionat că, în materie de lucrări ample de restaurare, aşa cum este nevoie la Palatul Brukenthal, sprijinul statului nu este suficient, fiind necesare şi colaborări cu alte structuri care deţin sau pot oferi fondurile necesare pentru aşa ceva. Dacă pentru lucrările de reabilitare sau restaurare a interioarelor muzeului s-a reuşit ca cheltuielile să fie acoperite din venituri proprii (încasările provenite din vânzarea de bilete sau alte produse comercializate de muzeu, plus banii proveniţi din săpăturile arheologice de salvare de pe şantierele autostrăzilor), pentru lucrările exterioare este nevoie de un efort mai mare, mai ales că multe elemente, unele emblematice, ale Palatului Brukenthal sunt deteriorate, făcându-se referire directă la intrarea principală, la portalul care face legătura între cele două curţi interioare şi a elementelor din piatră sau lemn.
Directorul Muzeului s-a declarat, însă încântat de acest parteneriat dintre Muzeu, Biserica Evanghelică şi Fundaţia Michael Schmidt, care a determinat deja demararea lucrărilor de reabilitare a faţadei secundare a Palatului Brukenthal: „nu pot decât să fiu fericit şi bucuros că forţele se adună”, pentru a forma, spune el, „un cor” pentru ca cea mai importantă moştenire culturală a Sibiului să se revitalizeze. Luca şi-a exprimat speranţa ca în doi ani, Palatul Brukenthal să fie reabilitat complet.

Michael Schmidt a spus, la rândul său, că Fundaţia sa a răspuns „strigătului de ajutor” venit de la muzeu, astfel, punându-se baza primei colaborări dintre aceasta şi instituţia de cultură sibiană.

Arhhitectul Hermann Fabini a precizat, la rândul său, că o lucrare de restaurare a unei clădiri cu valoare istorică este o activitate permanentă şi că există, sub acest pretext,  riscul ca anumite firme să tergiverseze lucrările pentru a cere mai mulţi bani. „Restaurarea nu e spectaculoasă, ea presupune linişte şi costuri mari”, a spus Fabini, accentuând că implicarea în asemenea demersuri trebuie să fie dominată de „competenţă şi moralitate”. 

Lucrările de reabilitare a faţadei secundare a Palatului Brukenthal sunt în valoare 40.000 de euro, din care 30.000 din partea Bisericii Evanghelice şi 10.000 din partea Fundaţiei Michael Schmidt şi vor dura, estimativ, până la începutul lui septembrie 2017. Demersuri pentru începerea şantierului au avut loc încă din 2012, dar au fost amânate până acum anul acesta demarându-se lucrările, în regim de urgenţă.   

 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia