Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Fără titlu...
Pr. Constantin NECULA
8576 vizualizari
Fără titlu...

Nu știu ce titlu să pun rândurilor ce vor urma. Cred că am să las așa titlul textului.

Am recitit, șoptit, textul lui Herman Hesse: „Dar, dragul meu rob al tristeții, chiar dacă această fugă e reală, chiar dacă nu lipsesc castelienii lași, fricoși, care se joacă cu formule pure, chiar dacă aceștia reprezintă la noi majoritatea- toate acestea nu știrbesc nimic din seninătatea adevărată, aceea a cerului și a spiritului, nimic din valoarea și strălucirea lor (...)...în opoziție cu aceia dintre noi care se mulțumesc cu o nimica toată și cu o falsă seninătate, există și alții, oameni și generații de oameni, a căror seninătate voioasă nu este o joacă și ceva superficial, ci, dimpotrivă, ceva serios și profund” (Jocul cu mărgele de sticlă, RAO, 2013, pp. 360-361).

Am primit cu mare emoție mesajele, bune și miștocărești deopotrivă, ale celor care au citit știrea că am în gând o retragere din viața publică. Nu credeam că sunt atât de important în misiunea Bisericii și nici acum nu cred. Poate că doar lipsa altor glasuri îl face pe al meu mai de auzit. Nu. Nu am spus că mă retrag din slujirea Bisericii și din misiune, sau că evit să merg „in partibus infidelium..” (cum a spus Dl. Baconschi). Dar voi reduce răspunsul meu la evitarea frivolităților culturale și sociale la care m-am supus susținând oameni și proiecte prin care am sperat să cresc anduranța la social a Bisericii. Cred că e vremea să ne adunăm, dacă se poate odihniți, pe reconstrucția unei pastorale destinse și a unei catehizări de conținut. Mă retrag din locul căruia nu i-am aparținut niciodată. Locul în care am încercat mereu să ofer chipul unui preot care crede în contemporani.

Referendumul, nu ca rezultat, ci ca atmosferă, mi-a dovedit că nu am înțeles nimic din gestionarea capitalului de imagine, așa cum cred unii că se trăiește din el. Am obligația, duhovnicească și morală, de a reveni între credincioșii Bisericii și între cei care au nevoie de ajutor, indiferent de confesionalitate ori religiozitate personală, fără a uita de obligația apologetică prin care am fost prezent în media. Împlinesc ceea ce îmi este dat spre împlinire, dar voi evita, cât îmi va fi în putință, expunerea preoției la neloialitatea politicului ori la așezarea lângă vedetisme ieftine.

Scriu rândurile acestea nu pentru cei cărora le-a luat 5 zile să audă ce am spus la un miez de noapte la Radio Actualități. De nu era reacția  în presa scrisă nici nu cred că ar fi reținut cineva momentul. Ci pentru aceia cărora le-am promis că preoția nu e pe segmente. Viață publică pentru un preot mereu în slujire și misiune nu există. De aceea trebuie să-i rog pe comentatori să retragă orice gând de vedetism ori publicitate la adresa mea.

Recunosc. Mă retrag de unde nu am fost niciodată. Din inimile celor care au batjocorit Biserica, jignind preoția, caricaturizând zâmbetul Patriarhului ori încrunteala lui. Mă retrag dinaintea miștocarilor de serviciu ai presei românești, din preocupările marilor analiști de presă care își hrănesc ura cu nodul în papură al muncii altora, din orizontul enervării unor oameni dedicați preocupărilor care cred ei că sunt unice, inalienabile. Din golful de superficialitate al celor care preferă manipularea oricărei lucidizări. Mă retrag din linia de căutare a celor care, cu ochii închiși, spun mereu că soarele nu mai răsare. Voi fi oriunde va fi Binecuvântare și dragoste să fiu. Mereu făcând metanie celor care ascultă și vor să-și schimba viața. Din dorința de a-mi păstra cuvintele pentru a dezlega de nedreptate vorbele îndreptate împotriva credinței, nădejdii și dragostei. Nu revin asupra hotărârii. Doar așez hotărârea personală în linia Bisericii din care fac parte.

comentarii
7 comentarii

Bye Felicia! :))
Federal
17.10.2018 09:58
Cred ca trebuie sa fiti in primul rind nepartinitor -- Apreciez lupta dusa cu -anormalii- dar trebuie sa vedeti cu ochii limpezi si neregulile din curtea B.O.R.-- Nu mai suntem in feudalism lumea sa desteptat -- citeste si Biblia-- Multa smerenie trebuie celor din virful piramidei numita B.O.R.- Opulenta dovedita de inaltii si prea sfintii -- indeparteaza enoriasi de biserica-- Biserica trebuie sa fie un spital ,unde sufletele gasesc medicament pentru duh , nici decum o sursa de venit pentru a cumpara vesminte aurite si mertane scumpe -- O alta problema -- preotia -- adica postul de preot se da la licitatie -- ignorind calitatea preotului -- V a doresc sa nu abandonati lupta -- E o datorie sa stati pe metereze si mai ales sa atentionati superiorii , altfel Biserica va avea de suferit -- exod in masa la alte confesiuni -- Referendumul a spus mult in aceasta privinta-- Veghiati !! -- God bless you.!!
mike
19.10.2018 05:35
Mi-ati sters comentariul pt ca am spus ca se intoarce acolo unde ii este locul? Adica in biserica?
Eu
19.10.2018 07:32
Religia nu e un joc cu margele de sticla, la randul lui o ademenire a necuratiei ce se vrea curata, a nebuniei ce se doreste intelepciune.Sa nu-mi fie cvu pacat, dar nu de doriangry ai cuvantului are nevoie BOR, ci de slujitori devotati ai Domnului si exemple pentru semenii in suferinta.
unaltfeldehermann
19.10.2018 17:08
Va felicit! Sunteti un preot cu bun simt care a inteles ca slujeste o biserica extrem de corupta, ipocrita si mercantila.
O biserica plina de preoti profitori care urmaresc castigul material.
O biserica plina de preoti care nu dau doi bani pe invataturile lui Hristos.
Ramaneti in anonimat. V-ati lepadat de ipocrizie, parinte.
Tacerea e mantuitoare.
Taci parinte. Sa taci si sa faci!
Un cetatean
19.10.2018 23:40
Mă nene, ori te retragi ori ba!?! Da' hotărâște-te odată, că nu poți să fii și cu ștromeleagu-n dos și cu sufletu-n rai.
Vasile V. Vasile
20.10.2018 10:08
@ Vasile- V- la putere a treia-- Omule nu vorbesti cu un pusti -- ci cu un om cultivat om care trebuie respectat asa cum tu ,vrei sa fi respectat de altii-- Iar vocabularul tau denota slaba cultura si non-respect fata de semeni-- din pacate esti un fel de oglinda a poporului Roman --PACAT.
mike
21.10.2018 22:01
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia