logo
Expoziție dedicată celor 135 de ani de la nașterea lui Aurel Vlaicu, la Biblioteca ASTRA
Andra MARINESCU
671 vizualizari
Expoziție dedicată celor 135 de ani de la nașterea lui Aurel Vlaicu, la Biblioteca ASTRA
Au trecut 135 de ani de la nașterea inginerului român, inventatorului și pionierului aviației române și mondiale. În cinstea lui Aurel Vlaicu, Compartimentul Periodice al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu a deschis o expoziție dedicată acestei personalități, ce cuprinde extrase din trei periodice importante și care suprind modul în care a evoluat aeronautica în România interbelică.


Documentele pot fi admirate până la sfârșitul lunii noiembrie în vitrinele de la etajul 1, corp A, iar ulterior pot fi studiate în Sala de Lectură a Compartimentului Periodice.
Prima publicație la care se referă expoziția este "Aripa", un organ săptămânal de propagandă aeronautică ce apare la București, în 1925, fiind dedicată tuturor celor preocupați de știința navigației aeriene. Aici se găsesc informații care oglindesc preocupările tehnice în raport cu economia națională și situația geo-politică din acea vreme, portrete ale personalităților vremii, „sfaturi pentru sburători”, articole științifice despre diverse aparate de zbor, precum elicoptere, avioane, dirijabile sau parașute.
Apoi, "Aeronautica Română", care apare la București în 1921, avându-l la conducere pe colonelul Gheorghe Rujinsky, inspector tehnic și director superior al Aeronauticii Militare, cuprinde tehnici militare aviatice utilizate la nivel național sau internațional. Se remarcă planul Aeroportului Băneasa, observațiile asupra aviației române civile, aspecte esențiale legate de meteorologie ca parte integrantă a tehnicilor aeronautice și texte semnate de Aurel Vlaicu despre experiența unică a zborului.
Nu în ultimul rând, "Aero Sport Magazin", revistă de propagandă aeronautică, radiofonie, automobilism și sporturi, este dedicată profesioniștilor și amatorilor. Sunt surprinse imagini ale aparatelor de zbor aparținând Soc. L.A.R.E.S., sfaturi pentru populația civilă în ceea ce privește un posibil atac chimic, elemente de aeromodelism, texte având ca subiect personalități ale aeronauticii românești, detalii despre sporturile aeronautice și rutele aeriene ale vremii în spațiul sud-est European și problematica economiei transporturilor aeriene.
Evenimentul este realizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia