logo
Expoziţia "Tezaur Episcopia Tulcii" a fost vernisată la Timişoara
Expoziţia
Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara s-a aflat în sărbătoare. În sala de expoziţii permanente a muzeului timişorean a fost realizată expoziţia itinerantă "Tezaur Episcopia Tulcii".

Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Preasfinţitul Părinte Visarion şi Excelenţa Sa Episcopul Martin Roos au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare la intrarea în muzeu. A fost vizitată biserica veche de lemn din incinta muzeului apoi invitaţii au putut vedea expoziţia de fotografie CHURCH a lui Valeriu Leonov, care transpune publicul în atmosfera mirifică a Dobrogei de Nord şi care arată câteva din bisericile şi mănăstirile din Episcopia Tulcii.
Apoi, a fost vernisată expoziţia de obiecte bisericeşti Tezaur Episcopia Tulcii. Managerul Muzeului Satului Bănăţean, Dănuţ Radosav, a deschis expoziţia spunând: „Este o bucurie dar şi o premieră în muzeul nostru să deschidem această expoziţie şi să avem o colaborare cu Episcopia Tulcii, cu Asociaţia culturală pictor Octavian Smgelschi şi cu Muzeul Naţional Brukenthal”.
Curatorul expoziţiei, domnul dr. Alexandru Constantin Chituţă a prezentat expoziţia, afirmând că: „Această expoziţie aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. Greci, bulgari, ruşi, aromâni, români, italieni, lipoveni, ucraineni, etc. au creat acel model de respect faţă de sine şi faţă de celălalt, lucru rar întâlnit în Europa începutului de secol XX”.
Preasfinţitul Părinte Visarion şi-a exprimat bucuria că această expoziţie după ce a fost vernisată la Sibiu şi la Cluj anul trecut a ajuns şi în Banat:
„Păstrătoare a unui bogat, variat şi scump tezaur spiritual, Episcopia Tulcii aşezată în Nordul Dobrogei pe locul unor vechi scaune episcopale are bucuria de a prezenta o parte din valorosul ei patrimoniu de obiecte de cult iubitorilor de frumos, de migală şi de spiritualitate ortodoxă şi românească”.
Excelenţa Sa episcopul romano catolic Martin Roos a arătat că această expoziţie este binevenită în Timişoara dând posibilitatea locuitorilor şi tututor turiştilor de a vedea lucruri şi obiecte extraordinare.
Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Ioan a conchis că: „Iată Dunărea a venit să îşi viziteze fiica – Bega şi Timişul. Dunărea vine aici la noi la Timişoara. Această expoziţie de obiecte sfinte ne arată sutele de preoţi şi miile de credincioşi care s-au împărtăşit cu Sângele şi Trupul Mântuitorului Iisus Hristos”.
Expoziţia a adunat un public numeros de profesori, oameni de specialitate, preoţi şi numeroşi vizitatori.
Timp de o lună de zile, expoziţia Tezaur Episcopia Tulcii poate fi vizitată de marţi până duminică în intervalul orar 10-18, la Muzeul Satului Bănăţean.
Biroul de Presă al Episcopiei Tulcii

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

jidvei

marquardt

sibiul de odinioara

omirom

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia