logo
Eveniment editorial
N. I. DOBRA
1065 vizualizari
Eveniment editorial
Omagiu unui om între oameni - Mircea Oprișiu

S-a născut la 5 mai 1926 în Sibiu, aici unde s-a şi prăpădit în 30 august 2013, fiu al Mariei ţichindeal şi al lui Pavel din Boarta. După bacalaureat a urmat cursuri de poligrafie la Bucureşti şi şi-a dedicat întreaga viaţă acestei nobile profesiuni.

A fost timp de 27 de ani (1963-1990) directorul fostei Întreprinderi Poligrafice din oraşul nostru, una dintre cele mai renumite din ţară, pe care a condus-o cu "mână de fier în mănuşă de catifea”. Mircea Oprişiu n-a fost numai un maestru în domeniu, ci şi un manager destoinic, şi un om activ, pasionat şi temeinic în tot ce făcea: membru în Colegiul de redacţie al revistei Transilvania, seria nouă, membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Bibliofilie, membru în Centrala Industriei Poligrafice, preşedinte al Clubului de Orientare Turistică din Sibiu, Cetăţean de Onoare al Sibiului din 1998. A fost un împătimit al cărţii, artei, istoriei şi scrisului.

Nu în ultimă instanţă, a fost prietenul şi colaboratorul ziarului Tribuna, în care şi-a publicat mare parte din foiletoanele care aveau să fie strânse între copertele viitoarelor cărţi. Primul volum ”Să ne cunoaştem cetatea CIVITAS CIBINIENSIS” (Casa de presă şi editură TRIBUNA, Sibiu, 2008) a apărut cu sprijinul inginerului Ilie Carabulea. A trecut în lumea umbrelor cu regretul că nu şi-a văzut tipărite celelalte manuscrise. Un alt inginer (!), Ioan Tuşinean, a făcut posibilă apariţia următoarelor trei volume, la fel de masive, ediţie îngrijită de profesorul şi poetul Walter Johrend, recent lansate: Sibiul de altădată (390 pagini), Itinerarii sibiene (546 pagini), Figuri ilustre (492 pagini), la Editura Armanis a Bibliotecii ASTRA din Sibiu (director Silviu Borş).

Cărţile sunt un unicat, aşa cum scrie Walter Johrend în deschiderea volumului al II-lea: "Nimeni nu a scris ceva asemănător despre Sibiu, despre ardeleni, despre pătura dominatoare din ţările române. Nimeni nu a transferat evenimente şi stări din trecut într-un prezent inundat de superficialitate, de lipsă aproape condamnabilă de respect faţă de oamenii care şi-au pus viaţa în slujba binelui comun. Nimeni nu a povestit istoria atât de simplu şi convingător, nimeni nu a transformat raiul copilăriei într-un loc de care să-ţi fie de-a pururea dor, nimeni nu a creionat persoane şi, întâmplări cu atâta candoare cum a făcut-o Mircea Oprişiu în stilul său inconfundabil de a da peste cap ortografia şi ortopedia, de a încărca punctul şi virgula, semnele de exclamare şi de întrebare cu sensuri şi semnificaţii pe care nu le poţi percepe decât cu inima sau cu o imaginaţie care lasă loc la nenumărate înţelesuri (...)"

Mircea Oprişiu când scrie povesteşte, iar "poveştile" lui au un parfum aparte. Iau, la întâmplare, un pasaj: "(...) Moş Nicolae... bătea la uşă... Moş Crăciun îşi pregătea sania, verifica darurile... dar, mai ales, frunzărea paginile cu însemnări... cu cei buni şi cei ştrengari... Colindele... răsunau în toate curţile... Repetiţii, repetiţii şi pregătiri intense pentru pluguşor... aşteptam să cadă neaua... Cu nerăbdare, însă tremuram să sune odată clopoţelul de vacanţă!!! Eheeei... de când erau pregătite săniile, patinele şi schiurile!!!???Tot mai multe dimineţi erau străpunse de guiţatul burlincilor... Nebănuite bucurii şi surprize băteau la porţile copilăriei... În vacanţă, pe la casa lu' Tea Pavel, ne pregăteam droaia de copii, la gura sobei, s-o ascultăm pe Tuşa Mia... Doamne, cum îşi mai depăna caierul basmelor şi legendelor!! (pag. 464, Sibiul de altădată).

La Mircea Oprişiu şi istoria devine o poveste (cum, de fapt, şi este): "(...) Pe Şcoala de Înot, Asociaţia restauratorilor, hotelierilor şi cârciumarilor români din Sibiu (20), Reuniunea Moaşelor diplomate (44). În Calea Dumbrăvii, Asociaţia patronilor croitori (2). La teatru, Reuniunea teatrală germană. Pe Uliţa Cetăţii se afla societatea Ardeleană pentru ªtiinţele Naturale (3). La SpitaIul public, Cercul medicilor. În Uliţa Filarmonicii (fost Kleine Erde şi apoi General Traian Moşoiu) se afla Cercul de lectură evreiesc (1). Reuniunea de muzică bisericească romano-catolică (18), Reuniunea de muzică ”Hermania” (2) Pe Uliţa Gheorghe Lazăr am găsit Asociaţia învăţătorilor (21) şi la Liceul "Gheorghe Lazăr”, Asociaţia profesorilor secundari. În Uliţa Pintenului (azi General Magheru) am aflat Reuniunea meseriaşilor germani (26), Cercul militar civil (1), Cercle francais ”Victor Hugo”). În Felinarului, Sindicatul comercianţilor de fructe, zarzavaturi, păsări, ouă etc. (...)” (pag. 255, Itinerarii sibiene) ţie, cititorule sibian, ţi-e drag să-l urmezi pe Mircea Oprişiu în peregrinările lui prin burgul de odinioară, cărora străzilor li se zicea uliţe.

Nu pot încheia aceste rânduri, care se doresc un binemeritat omagiu adus lui Mircea Oprişiu, fără să subliniez, încă o dată, meritul celor doi sponsori, inginerii Ilie Carabulea (pentru volumul I) şi Ioan Tuşinean (pentru următoarele trei) şi efortul lui Walter Johrend îngrijitorul ediţiei, cel care a migălit asupra manuscriselor oferite de fiica şi ginerele lui Mircea Oprişiu (Daniela şi Mihai Gâlea).comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia