logo
Etniile şi-au prezentat bucatele tradiţionale, cu cântec, în Muzeul ASTRA, în weekend
Andra MARINESCU
1497 vizualizari
Etniile şi-au prezentat bucatele tradiţionale, cu cântec, în Muzeul ASTRA, în weekend
Cel mai puternic eveniment pe care l-a găzduit vreodată Muzeul ASTRA s-a desfășurat, în weekend, în Muzeul din Dumbrava Sibiului. "Astra Multicultural" a adunat zilnic aproximativ 350 de meșteri și artiști care au dat viaţă atelierelor meşteşugăreşti şi spectacolelor artistice, care au stârnit interesul a mii de vizitatori. Cei care au trecut pragul Muzeului Satului, în weekend, s-au putut răsfăţa şi cu diferite preparate din bucătării diverse, de la ciorbă de zdrenţişoare, la ciorbă de găluşte, plăcinta miresii sau fasole cu carne de vită, pregătite live de gospodine iscusite venite din toată ţara şi de peste graniţe.


Cea de-a treia ediţie a proiectului "ASTRA Multicultural" a avut loc în perioada 12 - 15 iulie şi face parte din cadrul programului "Patrimoniu deschis", menit să evidenţieze frumuseţea valorilor multietnice în faţa publicului vizitator, prin animaţii culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică şi dansuri, meşteşuguri şi gastronomie.
 

  • "ASTRA Multicultural transmite mesajul de unitate prin diversitate, unitate în contextul european, unitate realizată prin fenomenul ASTRA. A fost un maraton de evenimente desfășurate în toate zonele etnografice prezente în Muzeul ASTRA. Am avut animații culturale în 14 gospodării, monumente expuse în Muzeu, dar și 30 de ateliere interactive în care au participa peste 350 de meșteri, muzicanți și dansatori. Vrem să fim prezenți din ce în ce mai mult în programele sustenabile de dezvoltare regională în segmentul turistic și gastronomic. Și vom fi prezenți prin fapte! Am avut, de asemenea, ateliere interactive, bucate tradiționale la Târgul de Ţară, dansuri populare. De asemenea, în cadrul proiectului au fost redate secvențele de pregătire a gospodăriilor aflate pe linia frontului din Primul Război Mondial, ilustrându-se modul cum era organizat interiorul unei gospodării cu încartiruire de trupe. Ca și componentă gastronomică, am  organizat în Muzeul în Aer Liber ateliere de gătit cu mâncăruri specifice tuturor provincilor istorice românești. Toate reconstituirile din acest program au fost făcute cu elemente de recuzită similară celor existente în acele vremuri”, a spus Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.


Plăcinta miresii şi ciorba de varză, printre preparatele weekendului


Vizitatorii Muzeului ASTRA au putut alege dintre ciorbă de zdrenţişoare, zamă de bâte, plăcinte cu deşte specifice Ţării Secaşelor, brodenlaven, tocană de carne cu pisătură sau plăcintă de mălai de pe Valea Hârtibaciului, sarmale ca la Moșna, ciorbă de varză ori lichiu cu varză de pe Valea Târnavelor, fasole frecată cu zeamă de prune, coaste de porc cu cir de făină de mălai sau plăcinte împăturite din Ţara Oltului, precum şi dintre ciorba de găluște, tocănița de oaie şi plăcinta miresii specifice Mărginimii Sibiului.
În Muzeu, au gătit diferite etnii. De pildă, romii au pregătit păstăi scăzute, ucrainienii crap cu varză, vlahii din Timoc zeamă acră de pasăre şi bulumac cu varză, tătarii ciorbă tătărească şi gospodinele din Dăbuleni mâncare de murături şi dulceaţă de lubeniţe.
"Noi combinăm utilul cu plăcutul. Gătim şi cântăm. Aceasta este reţeta bucatelor delicioase. Dacă le cânţi, vor ieşi savuroase! Am pregătit pentru vizitatorii Muzeului ciorbă de perişoare, ştiucă, peşte prăjit cu mujdei de usturoi. Pe oriunde mergem, se mănâncă tot ce gătim", spune Elena, coordonatorul Ansamblului Sinicika, din Mila 23, Delta Dunării. Grupul alcătuit din ruşi lipoveni a făcut spectacol şi după ce a terminat de gătit pentru sibieni, iar ropotele de aplauze nu au întârziat să apară în Muzeu. "Facem atmosferă oriunde mergem!", adaugă membrii grupului.
Atmosfera din Muzeu a fost întreţinută de invitați speciali, cum au fost  Ansamblul de dansuri și cântece populare sârbești "Kolo", Arad, Ansamblul "Canlar", Cobadin, Constanța, Ansamblul "Iholu", Constanța, Ansamblul "Trandafirul", Casa de Cultură Dăbuleni, Dolj, Fanfara "Reflex" din Zece Prăjini, Iași, Ansamblul "Hajdina", Luduș, Mureș, Fluierașii din Dobrotești, Teleorman, "Trandafirul Alb", Letea, Tulcea, Ansamblul "Sinicika", Mila 23, Tulcea, Călușarii din Frâncești, Vâlcea, Ansamblul "Vatra", raionul Dondușeni, Republica Moldova, Ansamblul de dans "Spicușor", raionul Dondușeni, Republica Moldova, Ansamblul Folcloric "Osnicia", Valea Timocului, Serbia, Fanfara Neppendorfer Blaskapelle, Sibiu, Ansamblul de dansuri al Forumului Democrat al Germanilor, Sibiu și Ansamblul de dansuri romani, Școala din Ruscori, Sibiu.

FOTO:  Muzeul ASTRA

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia