Tribuna
Elena Lotrean: „Finlanda și-a oferit sprijinul permanent pentru creșterea calității educației din România”
Sorana MAIER
5425 vizualizari
Elena Lotrean: „Finlanda și-a oferit sprijinul permanent pentru creșterea calității educației din România”

Elena Lotrean, Consul Onorific al Finlandei în Sibiu, a marcat Ziua Independenței Finlandei, printr-un  eveniment care a avut loc la sediul Școlii Primare Româno-Finlandeze Sibiu de pe str. Dealului nr. 6, alături de invitați din Sibiu și din țară. Ziua Independenței Finlandei este sărbătorită în data de 6 decembrie, anul acesta împlinindu-se 102 ani de la Declarația de Independență din 1917.

Consulul onorific a făcut referiri, în discursul său, la colaborarea dintre cele două state și la lucrurile pe care le au în comun:

“Anul acesta a fost mult despre România și Finlanda, cele două țări împărțind nu doar Președinția Consiliului Uniunii Europene ci și dintre prioritățile alese - securitate, siguranță și valori comune europene. Pentru Finlanda, apărarea statului de drept, competitivitatea, incluziunea socială și concentrarea pe efectele schimbărilor climatice sunt subiecte de mare actualitate, arătând încă o dată capacitatea sa de a privi în viitor și de a planifica pas cu pas strategii cu și pentru oameni.

Una dintre resursele naturale cele mai importante pentru ambele țări este pădurea, Finlanda fiind cel mai mare exportator de hârtie din lume, cu o planificare de exploatare care să asigure regenerarea și creșterea permanentă a pădurilor sale. Ambasada Finlandei, în parteneriat cu Romsilva, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și compania privată Tornator au organizat cel mai important seminar cu tema Pădurile – schimbări climatice, sustenabilitate și bioeconomie. Un exemplu de parteneriat public – privat constituit pentru un viitor mai bun. O alegere importantă a guvernului finlandez a fost făcută acum 6 decenii – aceea între oameni sau păduri. Și-au spus că de păduri se va ocupa cu siguranță mediul privat, ceea ce s-a și întâmplat. Așa că au ales să investească în oameni, în educație. Restul e istorie”, a spus Elena Lotrean.

 

„Ochiul cu care am plâns se uită la cei 44% copii analfabeți funcționali din România”

 

Nici situația învățământului nu a lipsit din discursul consulului onorific, cu atât mai mult cu cât momentul a coincis cu publicarea rezultatelor PISA.

„Ieri cu un ochi am râs, cu altul am plâns. Pe 3 decembrie au fost publicate datele evaluărilor PISA 2018 pentru copii de 15 ani. De foarte mulți ani, Finlanda se menține în top, fiind pe locul 2 în Europa, după Estonia. Aceeași Estonie care acum câțiva ani, nu mulți, a decis să învețe de la cei mai buni. Mi se pare cel mai frumos exemplu despre cum un elev devine mai bun decât profesorul său. Ochiul cu care am plâns se uită la cei 44% copii analfabeți funcționali din România. 4 din 10 copii știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg ceea ce scriu și citesc.

Finlanda și-a oferit sprijinul permanent pentru creșterea calității educației din România. Este nevoie să fie și primit. Ambasada Finlandei, împreună cu Ministerul Educației Naționale au organizat unele dintre cele mai complexe seminarii cu experți din Finlanda. Modelul finlandez este punctul de inspirație pentru viziunea Educația ne Unește, singurul document strategic în vigoare la momentul actual, fiind contribuția colegului meu Radu Szekely la dezvoltarea sistemului educațional românesc.

Mai mult decât atât, Finnish Teacher Training Center, creat și lansat chiar aici, în această clădire, s-a bucurat de participarea a peste 5000 de profesori la conferințele, workshopurile și cursurile sale de anul acesta, iar în toamna aceasta a pornit într-o aventură de anvergură pentru transformarea educației din România, alături de alte 5 organzații excepționale: Agenția pentru educație timpurie OvidiuRO, Romanian Business Leaders, Asociația pentru Valori în Educație, Fundația Noi Orizonturi și Asociația pentru Dezvoltarea Gândirii critice. EduNetworks este cel mai mare proiect în educație, care își propune să ducă sistemul educațional românesc în top 10 european pana in 2035 prin intervenții susținute în clustere de școli în toată țara. Primele 9 clustere au început activitățile în octombrie 2019, în fiecare an urmând să li se adauge altele. Aș vrea să înțelegem că fiecare dintre noi ne aducem contribuția la o Românie Educată. Iar eu personal întotdeauna m-am uitat la cei mai buni din domeniile lor. Nu știam atunci că exact așa fac și finlandezii, tocmai de aceea mă regăsesc atât de bine în această cultură. Cred că fiecare dintre noi are o contribuție importantă în societate și vreau să ne uităm unii la alții cu bucurie, înțelegere și blândețe. La mulți ani Finlanda!”, a mai spus Elena Lotrean.

La evenimentul de la Sibiu au participat consulul RFG la Sibiu, Hans Erich Tischler, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta Klemens, profesori și colaboratori.

Foto: Rareș HELICI

 







comentarii
9 comentarii

Tu sa-ti vezi de copii din ograda Finlandei si sa spui cu gura mare celor ce conduc Romania sa-si educe si sa-si ocroteasca copii tarii, pentru ca oamenii platesc taxe si pentru copii si pentru salarul lor nesimtit Se aude claus?? Romani nu va lasati inselati --nordici sunt cei mai stricati oameni de pe planeta casatorii intre frati si homosexuali gramada ei vor sa introduca si in Romania sodoma si gomora deci ATENTIE!!!!
EU
05.12.2019 18:31
Se face prea mare valva cu acest sistem de invatamant . Au si ei someri tineri care tocmai au terminat acest sistem. Nu e infailibil. Doar poti acumula mai multe cunostiinte intrun domeniu care oricum le vei acumula daca doresti sa urmezi o specializare in Romania. Daca vrei sa emigrezi in Finlanda atunci este altceva. Plus ca este prea scump pentru nivelul de salarizare de la noi
Nu cred ca la romani este aplicabil sistemul.
05.12.2019 19:59
Da, da... Nordicii... Ei, majoritatea alcoolici, ele in cautare de meridionali virili... Iata educatia lor!
05.12.2019 23:46
Despre ”educația” pe care o dă Finlanda copiilor Cameliei Smicală nimic? Aplaudăm cu toate mâinile?
Gretel
06.12.2019 08:37
Finlanda ca orice tara are si partile ei bune, insa pe partea asta mi-e teama ca nu sunt cei mai in masura sa dea lectii.
2cents
06.12.2019 11:51
Poate ajungem de ne imprumuta un ministru finlandez la educatie si invatamant sa inghetam cu totii de atata "libertate invaziva"
06.12.2019 12:47
Haideti sa nu ne jignim copii, facandu-i analfabeti chiar si functionali. De unde au luat esantionul de copii pentru testul PISA? Oare cine ies pe primele locuri la olimpiade internationale si alte diverse concursuri ? Ca nu au raspuns corect la acest test cu foarte multe subtilitati sunt analfabeti functionali? Am citit cateva din problemele puse in test si sunt foarte interpretabile, cu mai multe raspunsuri care pot fi corecte. Profesorii care fac manualele ar trebui sa adapteze problemele la cerintele actuale, ca daca te uiti intr-un manual de matematica te crucesti ce le poate debita mintea creatorilor. Copii nostri sunt foarte apreciati in afara, asa ca invatati inainte... !
Analfabeti functionali?
06.12.2019 12:50
Am zarit n pozele de la acesrt eveniment, cativa 'monstri sacri" ai invatamantului sibian: dna Diana Bucuta, dna Talnariu Rodica, dl. profesor de muzica de la scoala Iorga, Mosneag, parca.... sa le fie de bine!
06.12.2019 22:26
Si-o uitai pe dna Manta-Clemens care dupa ce s-a pensionat de la inspectoratul scolar a primit alta functie ca sa nu se plictiseasca...
07.12.2019 20:22
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA