Tribuna
Picătura de carte.
Efortul înțelegerii unei identități...
Pr. Constantin NECULA
2582 vizualizari
Efortul înțelegerii unei identități...

Editura orădeană Ratio&Revelatio ne propune drept lectură, în traducerea Ralucări Lazarovici Vereș, un amplu studiu al cunoscutului Profesor Alberto Castaldini, Ipoteza Mimetică. Despre evrei și originile modernității (Ratio&Revelatio, 2018, 180 pg.). Desigur nu este o lectură ușoară. Pornind de la cercetările lui Rene Girard (La Violence et le Sacre) și Edgar Morin (La paradigme perdue, 1973), asumând o bibliografie remarcabilă și propunând o analiză personală atentă asupra evenimentelor, profesorul Castaldini ne invită în orizontul, aproape mitic prin propria evoluție, al religiosului iudaic la convergența cu gândirea creștină și, mai ales, anticreștină a ideologiilor de pripas ale istoriei.

Avem la îndemână trei capitole mari: I. Ghetoul și mimetismul (Politica de excluziune și dorința mimetică; Diferențierea și ecologia ghetoului; Emanciparea și revenirea crizei, pp. 16-86), II. Geomimetismul Iudaismului (Spațiul în mișcare; Alegerea victimei și dinamicile sacrificiale: Cazurile orașelor Trento, Verona și Mantova; Scandalul „Pământului Absent”, pp. 87- 130); III. Mimetismul religios: Drama convertirii (pp. 132- 151). Epilogul, intitulat De la complexitate la mântuire (O disimulare benefică; Noduri ale condiției iudaice; Mântuire pe pământ?, pp. 152-160) completează și sintetizează deschis un demers de filosofia religiosului iudaic de care literatura europeană, implicit cea românească, avea mare nevoie. Totul completat cu o Bibliografie (pp. 161- 180) ce seamănă cu o bibliotecă de preț, de invidiat de altfel, dovedind, a câta oară, că a studia un fenomen înseamnă a te adânci în cunoașterea lui din toate perspectivele pe care le deschide. Într-o lume a civilizației occidentale deschise hybrisului extrem, marcat așadar de violență și abuz fără limite - nici măcar în lege, autorul (fost director al Institutului Italian de Cultură și atașat cultural al Ambasadei Italiei de la București, profesor, azi, de filosofie și teologia istoriei la Cluj Napoca și de Istoria civilizației moderne la Institutul Sant’Anselmo de la Roma) identifică în valoarea și forța mărturisitoare a poporului lui Israel în lumea modernă două aspecte: dorința mimetică și reafirmarea diferențelor. Între spriritual și contingentul politic, între violență și construirea reconfigurată a unei noi ordini sociale, destinul unui popor naște idealizări și mitizări riscante.

Pornind de la teoria „țapului ispășitor” Alberto Castaldini parcurge, cu destindere intelectuală și implicare morală, ipoteza mimetică. Suntem, prin acest demers, mult mai aproape de o dezbatere substanțială cu sens intelectual decât dinaintea oricăror incitări ideologice ori simulări de istoricitate duplicitară. O carte care te ajută să respiri atmosfera de amfiteatru real a cercetării de marcă.


 


 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA