Tribuna
Echinocţiul de primăvară 2018 | Primăvara astronomică începe marţi, 20 martie, la ora 18.15. Datini, mituri, obiceiuri
Rareș BIŢU
2601 vizualizari
Echinocţiul de primăvară 2018 | Primăvara astronomică începe marţi, 20 martie, la ora 18.15. Datini, mituri, obiceiuri
© Răzvan NEGRU

Primăvara astronomică începe marţi, 20 martie, la ora 18,15, moment care marchează echinocţiul de primăvară. Rezultat din combinarea cuvintelor "æquus" (egal) cu "nox, noctis" (noapte), termenul "echinocţiu" provine din cuvântul latin "æquinoctium". 
La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică a sferei cereşti în cea nordică, după cum informează Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal (în dreptul constalaţiei Peştii), el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine, potrivit Mediafax.

La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.
Ziua egală cu noaptea

La echinocţiul de primăvară, ziua şi noaptea sunt egale. Începând de la această dată, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, fiecare cu o durată de şase luni.

Echinocţiul de primăvară coincide cu Ziua Internaţională a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie. 
Momentul coincide cu debutul noului an agrar, iar copiii alungă frigul bătând pământul cu beţe sau ciomege într-un act ritualic: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.
Orice formă de evoluţia are, potrivit tradiţiilor spirituale ale echinocţiului de primăvară, trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. Acestora li se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
Pentru civilizaţiile antice, echinocţiul de primăvară însemna întoarcerea la belşug, hrana putând fi procurată mult mai uşor din acest moment. 
Vechii egipteni au construit Sfinxul astfel încât acesta să privească spre punctul în care soarele răsare cu ocazia echinocţiului de primăvară. 
Prima zi de primăvară astronomică coincidea cu prima zi a anului persan şi era marcată prin 13 zile de petreceri.
În cultura amerindiană, Soarele era onorat prin ritualuri şi dansuri. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial care reprezenta legătura Cerului cu Pământul.
În fiecare an, în această zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turişti dornici să celebreze echinocţiul de primăvară. 
Chinezii credeau că la echinocţiul de primăvară ouăle (simboluri ale fertilităţii) pot să stea în echilibru, deoarece gravitaţia este egală în toate părţile. Ştiinţa a demonstrat, însă, că acest lucru nu este adevărat. 
Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, iese la suprafaţă pentru a întâmpina energiile profunde ale primăverii.
Starea meditativă şi contemplativă a Peştilor este acum înlocuită cu spontaneitatea şi dorinţa de afirmare a Berbecului.

 

© Răzvan NEGRU







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA