logo
E lege! Toţi şoferii din România au, de acum, acest drept!
Rareș BIŢU
2181 vizualizari
E lege! Toţi şoferii din România au, de acum, acest drept!

Şoferii care se aleg cu carnetul suspendat e bine să ştie că au, de acum, posibilitatea de a alege şi de a folosi dovada înlocuitoare mai puţine zile ca să îşi recupereze mai repede permisul de conducere. 

Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat o propunere legislativă potrivit căreia restricția de a conduce timp de 15 zile cu dovada, în cazul în care permisul de conducere a fost suspendat va fi eliminată din Codul rutier. Asta înseamnă că şoferii aflaţi în această situaţie au dreptul să aleagă şi să utilizeze dovada înlocuitoare mai puţine zile pentru a-şi recupera permisul mai repede.

  • "Perioada pentru care se eliberează dovada de conducere trebuie să fie flexibilă, lăsând la alegerea persoanei în cauză să decidă dacă va folosi acest document timp de 15 zile sau dacă va decide că perioada de suspendare va curge exact din ziua în care i s-a ridicat permisul, urmând ca în 30 de zile să înceapă demersurile pentru redobândirea carnetului de conducere", au explicat iniţiatorii proiectului de act normativ.

Art. 111 din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

  • "Conducătorul auto poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la poliția rutieră în orice zi din momentul eliberării, până la a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare. În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în cazurile: din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare sau din momentul depunerii dovezii înlocuitoare de către conducătorul auto la oricare unitate de poliție în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia", se arată în textul adoptat de parlamentari.

Până acum, legislaţia prevedea ca în cazul unei sancțiuni care suspendă permisul de conducere, indiferent că este vorba despre o perioadă de 30, de 60 sau de 90 de zile, agentul de poliție care încheie procesul verbal de constatare, eliberează și dovada înlocuitoare permisului, cu sau fără drept de circulație, după caz. Dovada este valabilă obligatoriu 15 zile.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia