logo
E iarnă în Aprilie. Noi ne descurcăm cumva, dar păsările care au venit mai scapă?
Dumitru CHISELIŢĂ
1887 vizualizari
E iarnă în Aprilie. Noi ne descurcăm cumva, dar păsările care au venit mai scapă?
Putem începe ca o compunere de şcoală, că primăvara pomii au înflorit şi s-au întors păsările din ţările calde. Ceea ce este real. Pomii au înflorit (cei care nu au fost toaletaţi la nivel de măciucă), iarba a crescut, natura a revenit la viaţă, păsările călătoare au sosit din ţările de unde au migrat toamna pentru a-şi continua ciclul vieţii lor libere de păsări: zburat, hrănit, cântat, făcut pui, încântat pe iubitorii naturii care fugeau din înghesuiala şi stresul oraşului în zone mai prietenoase. Apoi a venit de câteva zile, o vreme de decembrie, cu ploi, lapoviţă, NINSOARE, îngheţ.

Oamenii se descurcă ei cumva, dar păsările? Sigur, mulţi sunt nepăsători pe tema asta, pe ei îi doare că nu pot ieşi la grătar sau sta pe terase cu ochii-n smartphone. Însă mulţi iubitori ai naturii şi ai vietăţilor din mijlocul ei îşi pun, acum, întrebarea dacă vor supravieţui sau nu anumite specii de păsări după valul acesta de frig. Şi ne referim aici mai ales la păsările migratoare care se hrănesc cu insecte. Că acestea, „ale noastre”, dacă au supravieţuit iernii care a fost, vor supravieţui şi perioadei acesteia. Deci, ce se întâmplă şi ce se poate întâmpla cu păsărelele acelea mici, simpatice, dar foarte sensibile la temperaturi scăzute?

Pentru a lămuri situaţia, am cerut ajutorul ornitologului Attila Marton, membru al Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Târgu Mureş.

„Vremea capricioasă din aceste zile poate produce, într-adevăr probleme păsărilor insectivore, mai ales în zonele unde a nins abundent. De exemplu, rândunelele pot supravieţui una sau două zile fără mâncare, berzele chiar şi 4 - 5 zile, deci, dacă nu ţine mult vremea rea, nu vor fi probleme mari. Datorită faptului că sunt încă în migraţie şi nu au început, în multe locuri, construirea cuibului, rândunelele se pot deplasa chiar şi câţiva zeci de kilometri, căutând hrană în zonele unde condiţiile meteorologice locale sunt mai prielnice şi vor revevni odată cu reinstaurarea căldurii. Ouăle deja depuse, dacă sunt încălzite de către adulţi, nu au de suferit. Dacă se întamplă, totuşi, ceva, iar ouăle sau puii mor, adulţii se vor apuca de o nouă montă. (deci e şi un fel de „noroc” pentru păsări că vremea asta a intervenit atât de devreme). Mai sunt o mulţime de specii de păsări migratoare care încă nu au sosit, (sfrâncioci, majoritatea vântureilor de seară, etc) şi nu trebuie să ne facem griji pentru ei”.
 
“Este o încercare grea pentru păsările care clocesc sau au pui deja (de exemplu bufniţele), dar daca vremea rea va trece repede, nu vor fi multe victime. Totusi, merită să fim precauţi şi, dacă găsim animale slăbite sau căzute în zilele următoare, să intervenim”, a mai spus Attila Marton.

Oricum, vremea aceasta ostilă şi oamenilor şi plantelor şi păsărilor se pare că va trece. Nu fără urme, e o încercare grea mai ales pentru vietăţile de lângă noi. De care ar trebui să ne mai şi pese uneori, dacă ne tot dăm iubitori de natură...
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia