Tribuna
După firme
Și instituțiile Statului ar putea scăpa de ștampilă
Și instituțiile Statului ar putea scăpa de ștampilă

Un proiect de lege care reglementează faptul ca nici instituțiile statului să nu mai aplice ștampila pe acte de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale a fost adoptat joi, prin vot final, de Camera Deputaților.

”Un model de bună practică întreprinsă de Statul român este reprezentat de facilitarea interacțiunii între instituțiile statului și persoanele fizice și juridice de drept privat, precum și a entităților fără personalitate juridică, prin încetarea obligativității ștampilării contractelor, declarațiilor, cererilor etc. în relația cu autoritățile publice. Acest demers reprezintă un prim pas spre modernizarea și simplificarea raporturilor ce se stabilesc între subiectele de drept menționate anterior, dar nu suficient. Pentru o reală facilitare a acestor interacțiuni și pentru consolidarea efectivă a relației dintre cetățean și administrația publică, este esențială eliminarea obligativității aplicării ștampilei pe documentele emise sau solicitate de către cea din urmă”, afirmă inițiatorii proiectului, potrivit profit.ro.

 Pe lângă faptul că ștampila nu mai este o garanție a autenticității actelor, din cauza modului ușor în care poate fi procurată, semnătura electronică este promovată în Uinunea Europeană ca mijloc de reducere a birocrației, în anul 2016 fiind adoptat și un regulament pentru acest lucru.

Legislația actuală prevede că ”persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice”.

A fost eliminată apostila pentru recunoașterea autenticității documentelor oficiale de tipul certificatelor de naștere, căsătorie, parteneriat civil, constatându-se că obligativitatea autentificării actelor prin folosirea apostilei generează costuri și obstacole în activitatea cetățenilor și nu reprezintă neapărat un mijloc eficace de garantare și veridicității acestor documente.

 

 


comentarii
1 comentarii

Că-i ștampilată, că-i ștampilungă,tot una !
ThisCatHasClaws
12.09.2019 14:23
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia