logo
Dr. Radu Chicea: La ”Școala Părinților” oamenii au acces la informație medicală coerentă; pe forumuri sunt păreri personale, fără fundament științific
Sorana MAIER
36020 vizualizari
Dr. Radu Chicea: La ”Școala Părinților” oamenii au acces la informație medicală coerentă; pe forumuri sunt păreri personale, fără fundament științific
© Razvan NEGRU

Sute de mame dar și tați din Sibiu și din localitățile din jur participă, încă de anul trecut, la ”Școala Părinților”, un eveniment la care medici și specialiști vin direct în fața viitorilor părinți și le explică la ce trebuie să se aștepte și cum să procedeze în anumite situații.
În luna aprilie, începe sesiunea care este dedicată sarcinii și nașterii, iar părinții vor avea parte de șase comunicări la care vor putea participa.
Dr. Radu Chicea, medic primar obstetrică-ginecologie, este unul dintre specialiștii care se va întâlni cu părinții în luna aprilie.

  • ”La Școala Părinților, oamenii primesc informație filtrată din punct de vedere medical. Pe internet accesul este la forumuri și în marea majoritate a cazurilor sunt experiențe individuale și opinii personale care sunt departe de a avea un fundament științific. Sunte persoane care au sarcină fără probleme, altele au sarcină cu evoluție patologică și este foarte greu să generalizezi pe opinia personală. La aceste întâlniri, oamenii au acces la o informație medicală coerentă pentru că până la urmă acesta este scopul”, explică dr. Radu Chicea de ce interesul părinților este foarte mare pentru aceste întâlniri deși mulți au acces la informație pe internet.

Naștere naturală versus cezariană

Evoluția societății din ultimii ani a schimbat foarte mult modul în care este abordată sarcina și chiar patologiile legate de această perioadă.

  • Ideal este ca femeia să nască natural atunci când totul est bine. Dar vremurile se schimbă și sunt o multitudine de factori care se adaugă și care fac ca o parte dintre femei să aibă nevoie de operații cezariene. Avem prematuritate, avem patologie de sarcină care impune cezariană. Sunt o mulțime de aspecte din punct de vedere epidemiologic care se schimbă. Femeile rămân gravide din ce în ce mai târziu, apelează din ce în ce mai mult la mijloace de reproducere umană asistată, sunt o mulțime de boli asociate pe care le are gravida și care înainte nu permiteau femeii să aibă o sarcină. Dacă sloganurile de acum 30-40 de ani era că femeia cu cardiopatie nu face copii, femeia cu diabet zaharat nu face copii, femeia cu endocrinologie nu face copii, femeia cu RH negativ nu face al doilea copil, acum fac al doilea copil, dar toate acestea necesită o grijă particulară și o intervenție terapeutică la naștere”, explică dr. Chicea.

Vârsta avansată a mamei aduce schimbări. Nu neapărat în bine 

Vârsta la care femeile concep acum este cea mai mare diferență față de ceea ce se întâmpla cu 30 - 40 de ani în urmă. 
Dacă înainte femeile făceau copii chiar începând de la 16 ani și până la 23 - 24 de ani aveau deja mai mulți copii, acum femeile vor să termine școala, vor să facă carieră, să avanseze, iar la 35 - 36 de ani se trezesc că vor să fie  gravide.
”Acesta este trendul. În Statele Unite, din punct de vedere epidemiologic femeile încep să vrea să aibă copii la 37 - 38 de ani. La noi nu este chiar așa. Dar acest lucru deja schimbă tot spectrul față de concepție, începând de la riscurile genetice și toate aceste boli care apar pe măsură ce avansezi ca vârstă. La 23 de ani nu are nimeni boli cronice, decât în cazuri excepționale, dar la 35 de ani începem să adunăm patologie pe măsură ce timpul trece”, spune dr. Chicea.
”Specialitatea devine tot mai complexă, lucrurile se schimbă și nu neapărat în bine”, explică medicul sibian, adăugând că sunt femei cu boli cronice în sarcină pentru care și cezariana în sine și pregătirea pentru intervenție ridică probleme.

Mamă la 11 ani

Dr. Livia Ognean, medic primar neonatolog, spune că toate aceste patologii din timpul sarcinii încep să se reflecte la nivelul populației.

  • Se schimbă generațiile și sunt femei care ajung să fie mame având o patologie, cum spunea dr. Chicea, cardiace la naștere, boli endocrine, boli metabolice. Acest lucru se reflectă în tendințele de îmbolnăvire la nivel global. Vedem și în România  o creștere a incidenței obezității care aduce după sine hipertensiune, o creștere a incidenței diabetului, inclusiv diabetul de sarcină dar și diabetul preexistent, și aceste lucruri au incidență mare și în rândul sarcinii și implică o conduită specială inclusiv în timpul nașterii”, spune dr. Livia Ognean, medic primar neonatolog.

Livia Ognean a susținut miercuri, alături de alți medici, un curs pentru Școala Părinților
Livia Ognean a susținut miercuri, alături de alți medici, un curs pentru Școala Părinților © Razvan NEGRU

Ea spune că există pe de altă parte  o mulțime de intervenții care pot ajuta la prevenirea prematurității, la amânarea nașterii premature și care sunt foarte importante pentru că intrauterin și o zi în plus contează.
Dacă maternitatea la vârste avansate este o problemă, și cealaltă extremă, maternitatea juvenilă atrage după sine riscuri.
Medicii spun că anual în Sibiu există câte un caz de naștere la 11 ani, iar femeile care nasc înainte de 16 ani sunt supuse multor riscuri.

Medici apreciați vin în fața părinților

Sesiunile Școala Părinților se desfășoară de obicei în a doua marți din fiecare lună, în Sala de Conferințe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Înscrierile se face pe pagina de facebook ”ABC Școala Părintilor. Să învățăm despre copii”.
Sesiunea care începe în luna aprilie va cuprinde mai multe teme susținute de specialiști:

  • În luna aprilie, dr. Corina Ispăşoiu, medic specialist obstetrică-ginecologie va vorbi despre ”Dezvoltarea fătului şi monitorizarea sarcinii”.
  • Dr. Valentin Voiasciuc, medic specialist obstetrică-ginecologie va susține în luna mai conferința ”Patologii şi complicaţii frecvente în sarcină: iminenţa de avort, iminenţa de naştere prematură, hemoragii, infecţii, hipertensiunea de sarcină, diabetul. Alimentaţia în sarcină”.

Dr. Chicea și dr. Valentin Voiasciuc
Dr. Chicea și dr. Valentin Voiasciuc © Razvan NEGRU

  • Dr. Dragoş Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie, va vorbi în luna mai despre ”Naşterea vaginală - semne premergătoare naşterii, descrierea procesului naşterii, complicaţii posibile în travaliu. Inducerea travaliului. Epiziotomia. Prezentaţia pelviană”.
  • Dr. Radu Chicea, medic primar obstetrică-ginecologie,  va vorbi pe tema ”Naşterea vaginală versus operaţia cezariană: riscuri şi beneficii. Indicaţiile operaţiei cezariene. Anestezia la naştere. Celulele stem”, alături de dr. Ioana Codru, medic specialist anestezie terapie intensivă, în luna iulie.
  • Tema discuțiilor din luna august este ”Lăuzia - perioadele lăuziei, complicaţii în lăuzie, îngrijirile mamei în perioada de lăuzie”, susținută de dr. Cristina Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
  • ”Concepţia. Importanţa sănătăţii partenerilor la momentul concepţiei. Planificarea sarcinii. Contracepţia” este tema lucrării dr. Olimpiu Mureşan, medic primar obstetrică-ginecologie.

Parteneriate între asociații


Sesiunile sunt finanțate de Salvați Copiii România în cadrul unui program de parteneriat cu Baby Care, Mâini Unite, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Asociația Unii pentru Alții, Teatrul pentru Copii si Tineret Gong.
Ultima sesiune a primei serii este dedicată drepturilor copilului și legislației în vigoare în ceea ce privește sarcina și îngrijirea copilului și va fi susținută de jurist Ana Maria Micu și avocat Simona Holban.

Sala este plină la astfel de întâlniri
Sala este plină la astfel de întâlniri © Razvan NEGRU

 
comentarii
1 comentarii

Medici care fac cinste Sibiului!
un sibian
16.03.2017 07:44
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia