Tribuna
Două zile de folclor nealterat la Orlat. Portul popular a luat locul hainelor moderne
Două zile de folclor nealterat la Orlat. Portul popular a luat locul hainelor moderne
Orlățenii au fost în sărbătoare, weekendul acesta, când au găzduit cea de-a doua ediție a Festivalului folcloric "Călușerul de Orlat". Manifestarea, ce s-a desfășurat în 24 și 25 august, a reunit nume importante ale folclorului și a pus în evidență portul și cântecul popular, specifice Mărginimii Sibiului.


Prima zi a Festivalului, sâmbătă, a adus pe scena amplasată în centrul localității spectacole oferite de Ansamblul coral "Călușerul” din Orlat,  Suita orchestrală Orchestra "Jidvei România”, Ansamblul "Jidvei România”, cu soliștii, Ovidiu Homorodean, „Fetele de la Jidvei”, "Junii de la Jidvei”,Valeria și Traian Ilea.
Duminică, orlățenii și-au primit oaspeții, în jurul orei 11.30, la intrarea în comună. Printre musafiri s-au numărat Maria Minea, prefectul județului Sibiu,  Marcel Luca, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputatul  Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu, senatorul Mircea Cazan, deputatul Nicolae Neagu, Sebastian Dotcoș, administratorul public al județului Sibiu, Tiberiu Drăgan, viceprimar al Sibiului, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, și Niculae Dancu, primarul comunei Păuca și alții.
Aceștia au fost primiți cu pâine și sare de către primarul comunei Orlat, Aurel Gâță. "Vă urez Bun Venit în comuna noastră!", a spus acesta, la intrarea în localitate.


Pe cântecele junilor, până în centrul localității


De aici, musafirii au urcat într-o căruță trasă de doi cai, coborând în centrul comunei, unde junii Orlatului au încins câteva jocuri populare. De la intrarea în comună și până în centru a avut loc și parada portului popular, în cadrul căreia cei prezenți au putut admira frumoasele costume tradiționale.
La ora 13, evenimentul s-a mutat pe scena special amenajată, pe care au fost invitați să urce reprezentanți ai autorităților locale și oaspeții comunei.
”Bun venit la Orlat! Este a doua ediție a Festivalului “Călușerul de la Orlat”. Pentru Orlat este o zi de sărbătoare, în care muzica populară de calitate, portul popular și tradițiile sunt la ele acasă. În zi de sărbătoare, haina de firmă în Orlat și în Mărginimea Sibiului este portul popular. Felicitări tuturor care au purtat straie de sărbătoare! Orlatul este și rămâne o gazdă primitoare pentru toți cei care vin la noi”, a spus Aurel Gâță, pimarul comunei Orlat.

Prima vizită în Orlat a noului prefect

Noul prefect al județului Sibiu, Maria Minea, s-a aflat la prima vizită în comuna Orlat.
”Vreau să vă mărturisesc că am venit astăzi pentru prima dată în localitatea Orlat. Sunt foarte impresionată și emoționată de ceea ce am văzut în acest minunat colț de Rai, de tinerii frumoși, care m-au înconjurat încă de la intrarea în Orlat. Apreciez din tot sufletul efortul pe care îl depuneți ca să păstrați tradițiile și obiceiurile comunei”, a spus Maria Minea, prefectul Sibiului.
Directorul Festivalului de la Orlat este un fiu al satului, respectiv cunoscutul artist Sergiu Cipariu.  
”Acest Festival a rechemat fiii satului spre a ne arăta acest minunat costum popular, pentru a ne reaminti cântecul și jocul românesc. Festivalul ne aduce un mugur de lumină, care ne face să ne mândrim cu poporul nostru”, a spus Sergiu Cipariu.
În continuare, atmosfera este întreținută de Suita orchestrală  a celor de la "Jidvei România", Ansamblul coral ,,Călușerul” din Orlat, condus de Carmen Siminie și Iulia Uscatu, Jocul de ceată "Călușerul”- formația de călușeri din Orlat, condusă de înv. Elena Morar, și Sergiu Cipariu.
Invitați în cadrul acestui eveniment mai sunt Nineta Popa, membri ai Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului” și Stana Stepanescu.
Festivalul folcloric "Călușerul de Orlat” este organizat de Primăria Comunei Orlat și Consiliul Local al Comunei Orlat, împreună cu Asociația "Orlățelul". Regia muzicală și artistică a fost asigurată de dirijorul Stelian Stoica.

 

Andra MARINESCU
Liuba STARII

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia