Tribuna
PNL
Doctor de familie: „Medicamentele pentru boală cronică prescrise iniţial de specialist, o intrare în normalitate”
Laura BUCIU
4633 vizualizari
Doctor de familie: „Medicamentele pentru boală cronică prescrise iniţial de specialist, o intrare în normalitate”

Propunerea Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănă­tate ca medicamentele pen­tru boala cronică să fie pre­scrise iniţial de medicul spe­cialist şi nu de către cel de familie reprezintă o in­trare în normalitate, spune medicul Loredana Piloff, pre­şedintele Societăţii Na­ţio­nale de Medicina Fami­liei, filiala Sibiu. Dacă acest lucru va fi aprobat, medicul de familie nu este scos de­finitiv din circuit.

Practic, protocolul medical arată că doctorul specialist, care a efectuat o consultaţie de­contată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să scrie şi reţeta.

  • „E o formulare care aduce în normalitate ceea ce, de fapt, se întâmplă în cazul în care medicul de altă spe­cialitate, respectiv cel din policlinică sau din spital, recomandă o anumită medi­caţie. Acea medicaţie trebuie să fie şi scrisă pe reţetă. Pentru anumite mo­le­cule există necesarul de scrisoare medicală, cu protocol, care e diferit. De exem­plu, pentru unele medica­mente trebuie ca prima reţetă pentru medicamentul respectiv să o scrie din policlinică sau din spital şi cu scrisoare medicală să fie continuată prescrierea de medicul de familie. De fapt, noi scriam întotdeauna me­dicamentele în funcţie de încadrarea într-un protocol sau altul. Singurul lucru care se modifică  în situaţia a­ceasta este faptul că o să fie penalizare a medicului de altă specialitate în si­tuaţia în care nu scrie reţeta. Dacă nu a scris reţeta şi a făcut doar recomandare, e penalizat, ceea ce înainte nu era menţionat ca sanc­ţiune. Este o modificare care nu ar mai crea probleme cu plimbatul pacientului dintr-o parte în alta”, a declarat, pentru Tribuna, medicul de familie Loredana Piloff.

Concret, un pacient cu boală cronică astm bronşic, de exemplu, merge o dată la şase luni la medicul specialist pentru a i se elibera scrisoare medicală, în baza căreia medicul de familie îi va prescrie medicaţia. În acest caz, doctorul specia­list va putea să elibereze şi reţeta.

  • „Pacientul merge la con­sultaţie la medicul specia­list o dată la şase luni. El poate să vă dea reţeta pe o lună şi scrisoarea medica­lă, pentru ca eu, ca medic de familie, să pot prescrie în continuare medicamen­tul. Problema era legată de anumite medicamente care creau blocaj.  Concret: pa­cient care mergea în po­liclinică privată. De acolo i se recomanda anticoagulant. Acel anticoagulant in­jectabil nu se putea prescrie de medicul de familie decât dacă prima reţetă era scrisă din spital sau din policlinică. Aici erau marile probleme. Oricum se vor modifica pen­­tru că s-au făcut deja demersuri să se modifice protocoalele.  Sperăm că nu vor mai fi aşa de multe pro­bleme dacă vor fi aprobate propunerile în comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. Practic, este vorba doar de o atenţionare pentru cei din spital să şi respecte ceea ce ar fi trebuit să facă de multă vreme: dacă au e­fectuat o consultaţie de­con­tată de Casă, să scrie şi reţeta”, a mai spus dr. Piloff.


Medicul de familie să poată beneficia de concediu


Propunerile CNAS, dacă vor fi aprobate, ar elimina birocraţia din sistem, pentru că medicul de familie nu ar mai trebui să plimbe docu­mente de la cabinet la Casa Judeţeană de care aparţine.
În plus, doctorul va avea şi dreptul la concediu de odihnă, fără ca el să fie ne­voit să plătească alt medic pentru perioada în care nu e la cabinet sau să îşi rezol­ve singur problema pe bază de reciprocitate cu un coleg.

  • „În momentul în care acum pleci în concediu, nu poţi să o faci fără să plăteşti altul în loc. Noi nu avem dreptul la concediu. Dacă avem un coleg şi facem acest lucru prin recipro­ci­tate, e altceva. Dar sunt zone unde nu sunt posibilităţi de înlocuire, astfel că o mo­dificare ar putea fi aceasta: ca pacienţii să se poată prezenta la medici din zona respectivă atunci când me­dicul lui este în concediu”, a explicat dr. Loredana Piloff.


 






comentarii
1 comentarii

Plimbarea pacientului
pacientu roman
16.01.2018 08:55
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA