logo
Directorul CNM Astra, despre Noaptea Muzeelor: „Un program cum nu a mai avut muzeul vreodată”
Ana Maria MĂTUŞOIU
5709 vizualizari
Directorul CNM Astra, despre Noaptea Muzeelor: „Un program cum nu a mai avut muzeul vreodată”

Directorul Complexului Național Muzeal Astra, Ștefan Ciprian, a anunțat, joi, că instituția pe care o conduce a pregătit pentru Noaptea Muzeelor un program „cum nu a mai avut muzeul vreodată”. Acesta a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre activitățile care vor avea loc sâmbătă la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, dar a abordat și subiectul legii salarizării, spunând că leafa angajaților săi este mică în comparație cu cea a salariaților din alte instituții naționale. 

 

La CNM Astra, un salariu pentru studii medii se încadrează între 1.553 și 2.584 lei, brut, iar pentru studii superioare între 1.553 și 5-6.000 de lei, potrivit directorului Ciprian Ștefan, care a spus că este important ca angajații muzeului să fie remunerați pe măsură.

  • „Da, salariile sunt foarte mici. Iată că aceste rezultate ar trebui să deschidă uşa către factorii de decizie, să înţeleagă că muzeul în secolul XXI nu este doar acel muzeu de acum 20 de ani, care doar gestionează un patrimoniu, ci în secolul XXI, un muzeu oferă act cultural de calitate. Acest act cultural se reflectă în turism, în numărul de turişti care vin în Sibiu sau care vin în oraşul respectiv, şi cred că asta ar trebui să conteze: care este impactul unui muzeu în dezvoltarea socio-economică a unei comunităţi? Gândiţi-vă ce ar însemna ca în luna iulie, în plin sezon, atât Muzeul Astra, cât şi Muzeul Brukenthal să-şi închidă porţile, pentru diverse lucrări de conservare, pentru că legea ne permite. Nu cred că ar fi potrivit pentru nimeni. Cred că este important să fim remuneraţi pe măsură”, a spus directorul CNM Astra în cadrul conferinței de presă.

Acesta a ținut să menționeze că vorbește în numele colegilor săi, care au funcții de execuție, și  a cerut a muzeele să fie puse pe aceeași linie cu restul instituțiilor de cultură din țară.

  • „Nu vorbesc de mine, cu funcţie de conducere. Vorbesc în special de colegii cu funcţiile de execuţie, care trudesc pentru patrimoniu, în condiţii bune de lucru, nu ne putem plânge, dar recompensa financiară nu este pe măsură. Ar trebui ca toţi cei cu putere de decizie să ţină cont şi să plece urechea la doleanţele noastre, pentru că nu sunt ieşite din comun, şi mai mult decât atât, cred că este momentul ca muzeele din România, toate muzeele, să fie puse pe aceeaşi linie cu celelalte instituţii de spectacole, cu Biblioteca Naţională, cu celelalte instituţii care, conform draftului legii salarizării, se află undeva mai sus poziţionate. Suntem la fel de importanţi ca Teatrul şi ca Biblioteca Naţională, şi ca orice altă instituţie naţională, dacă nu chiar mai importanţi pe anumite domenii”, a mai spus Ciprian Ștefan. 

Noaptea Muzeelor: intrare gratuită de la ora 18, dans, muzică și demonstrații culinare

Directorul CNM ASTRA a vorbit și despre Noaptea Muzeelor, eveniment care se desfășoară sâmbătă, 20 mai, spunând că instituția pe care o conduce a pregătit un program „cum nu a mai avut vreodată”. 

Intrarea în muzeu este gratuită începând cu ora 18, primul eveniment urmând să aibă loc în intrevalul orar 18:30 - 20, când pe scena de la lac vor putea fi admirate jocurile Școlii de Dans „Ioan Macrea”. De la ora 20:30 va putea fi ascultată concertând trupa locală Domino, iar de la ora 22 o legendă vie a muzicii românești va concerta pentru vizitatorii muzeului, fiind vorba de trupa rock Phoenix.

  • „Pe lângă formațiile locale, Domino, Școala de Dans Ioan Macrea și ce mai avem legat de dansuri populare de la Călușerii din Rășinari, în premieră în muzeu va concerta Phoenix. Cred că este o formație iubită de toți, indiferent de vârstă, și ne așteptăm la un număr cât mai mare de oameni. Dorim ca an de an să creștem această ofertă culturală, pentru că dacă tot e intrare gratuită și oamenii vor veni, vrem să oferim același respect pe care și publicul ni-l oferă nou. Adresez o rugăminte însă tuturor, să respecte cu sfințenie locurile special amenajate pentru fumat”, a mai declarat Ciprian Ștefan.

Dacă anul trecut peste 22.000 de persoane au trecut pragul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului de Noaptea Muzeelor, șeful instituției se așteaptă ca, anul acesta, numărul vizitatorilor să fie mai mare. 

 comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia