Tribuna
Directorul CCD Sibiu, despre calificativul NESATISFĂCĂTOR dat de Ministerul Educaţiei: "Probabil cineva şi-a dorit foarte mult acest post şi de aceea eu trebuie să fiu schimbat!"
Andra MARINESCU
6886 vizualizari
Directorul CCD Sibiu, despre calificativul NESATISFĂCĂTOR dat de Ministerul Educaţiei:
© Răzvan NEGRU
O situaţie aparent paradoxală tulbură apele în învăţământul sibian, după ce directorul Casei Corpului Didactic din Sibiu, Alexandru Dumbravă, a primit calificativ nesatisfăcător la evaluarea anuală realizată de Ministerul Educaţiei. Calificativul obţinut de managerul instituţiei sibiene vine în contextul în care CCD are în derulare patru proiecte POCU, ce însumează în total aproximativ cinci milioane de euro, ceea ce face ca CCD să se situeze pe primul loc în ţară în privinţa absorbţiei de fonduri europene.

Primul calificativ a fost contestat, iar directorul CCD spune că a retrimis tot dosarul complet: "Presupunând că primul dosar a fost trimis poate fără toate documentele şi clarificările, atunci când am retrimis documentaţia am studiat cu atenţie fiecare hârtie şi am trimis toate documentele necesare pentru o evaluare corectă. Dar şi după contestaţie rezultatul a venit exact acelaşi, copie la indigo ca primului rezultat. Oare cât de scăzută este activitatea CCD Sibiu în raport cu a celorlalte din ţară, încât să existe o asemenea diferenţă de apreciere între ele? Se pare că aşa a trebuit să fie rezultatul, tot NESATISFĂCĂTOR. Nu BINE, nu SATISFĂCĂTOR, ci NESATISFĂCĂTOR, pentru că doar astfel pot fi înlocuit din funcţie. Curios, în trecut am trimis documentaţia asemănătoare şi am obţinut FOARTE BINE. Cu toate că suntem primul CCD din ţară la nivelul performanţelor, s-a considerat că managementul meu nu a fost unul bun. Probabil că cineva şi-a dorit foarte mult acest post şi de aceea a trebuit să primesc eu un calificativ în urma căruia să fiu schimbat! E păcat că ar putea avea de suferit proiectele aflate în derulare, proiecte de care beneficiază 1.500 de copii".

 

Sprijin din partea colegilor din învăţământ

 

În apărarea lui Alexandru Dumbravă au sărit mai mulţi colegi din învăţământ, astfel că o scrisoare de susţinere semnată de aproximativ 500 de angajaţi ai unităţilor de învăţământ sibiene a fost înmânată ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vineri, 24 mai, cu prilejul vizitei acesteia la Sibiu.

În document se arată că: "Am aflat cu uimire că la evaluarea anuală a activităţii manageriale a directorului Casei Corpului Didactic Sibiu, domnul Alexandru Dumbravă, comisia întrunită la Ministerul Educaţiei Naţionale a acordat un punctaj insuficient continuării actualului proiect managerial. Aprecierea a vizat rezultatele înregistrate în anul şcolar 2017 - 2018. În mod paradoxal, în acest an jubiliar, în care s-a aniversat Centenarul Marii Uniri, s-au înregistrat cele mai numeroase şi importante evenimente educaţionale şi proiecte cu finanţare europeană din ultimii ani, organizate şi derulate de această instituţie, sub mandatul şi directa coordonare a managerului Alexandru Dumbravă".

În scrisoare se arată că "Anul Centenar a fost cu adevărat un an al sărbătoririi unirii tuturor românilor, primind la CCD Sibiu vizita a peste 50 de cadre didactice din şcoli din Republica Moldova. Apoi, în luna aprilie, CCD Sibiu a organizat cursul România Centenar, în parteneriat cu Direcţia de Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău, participând la acest schimb e experienţă 60 de dascăli şi directori de şcoli din Sibiu şi peste 100 din Chişinău. Iar sărbătorirea a continuat cu o vizită organizată în Bucovina de Nord la iniţiativa Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Ucraina. Practic, s-a venit în întâmpinarea Protocolului de colaborare între MEN şi Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova pentru anii de învăţământ 2016 - 2019. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor principali ai educaţiei, elevii, CCD Sibiu a semnat, în calitate de beneficiar, patru proiecte de finanţare pe POCU, două pe 'Profesori motivaţi în şcoli defavorizate' şi două pe 'şcoala pentru toţi'. Aceste proiecte, ce însumează peste cinci milioane de euro fonduri europene, necesită un volum imens de muncă, au ca beneficiari peste 1.500 de elevi din comunităţi defavorizate ale judeţului Sibiu, precum şi peste 700 de cadre didactice din judeţele Sibiu, Cluj, Mureş, Iaşi şi Bistriţa - Năsăud, şi au nevoie de toată liniştea şi energia echipei de la CCD Sibiu pentru a putea fi duse la bun sfârşit. Este o instituţie unicat în România din acest punct de vedere şi, dacă a găsit puterea şi priceperea de a se angrena în atât de multe proiecte în acelaşi timp, este de dorit să fie lăsată să le finalizeze cu o echipă care deja este formată în acest sens.

Conform aceleiaşi surse, tot pe fonduri nerambursabile şi tot unicat la nivel naţional, CCD Sibiu a derulat două proiecte Erasmus+, consecutiv, prin care metodiştii şi formatorii CCD Sibiu au beneficiat de 20 de mobilităţi care vor ajuta la creşterea capacităţii organizaţionale a instituţiei şi la formarea cadrelor didactice din judeţul Sibiu.

"De asemenea, CCD Sibiu este singurul CCD care a depus şi căruia i-au fost aprobate două proiecte spre finanţare de către Institutul Francez în cadrul sezonului cultural franco - român, care se vor derula în perioada mai - noiembrie 2019", arată aceeaşi scrisoare.

Potrivit documentului, în domeniul infrastructurii, CCD Sibiu a beneficiat de investiţii precum asfaltarea întregii curţi a instituţiei şi crearea de locuri de parcare pentru cursanţii sau partenerii CCD. De asemenea, a fost renovată fosta cantină, punându-se la dispoziţia CCD un spaţiu de formare, de seminarii sau conferinţe, care poate găzdui 160 de persoane.

"CCD Sibiu a organizat anual conferinţe naţionale de o înaltă ţinută ştiinţifică, proiecte interesante la care au participat mii de elevi din toată ţara, a fost în permanenţă partenerul pe care te puteai baza oricând. Pas cu pas, această instituţie a încercat să devină ceva mai mult decât era, să devină cu adevărat o casă în care fiecare cadru didactic să se simtă preţuit, respectat şi valorificat. Credem că, dincolo de sute de hârtii mai mult sau mai puţin importante, aceste lucruri ar putea fi cele care să justifice cu adevărat existenţa acestei instituţii, Casa Corpului Didactic. În toate aceste situaţii, managementul domnului Alexandru Dumbravă s-a remarcat prin criterii de excelenţă şi continuitate a actului educaţional, merite de netăgăduit şi calităţi rare în peisajul educaţional de la noi. Prin întreaga sa prestaţie, directorul CCD Sibiu a demonstrat o înaltă ţinută morală, demnitate, susţinerea necondiţionată şi activă a valorilor europene, toate puse în slujba respectării şi creşterii statutului cadrelor didactice. Este de neînţeles cum se poate evalua negativ un an managerial de o asemenea anvergură şi consistenţă. Ne exprimăm dezamăgirea şi indignarea faţă de această situaţie, care denotă o judecată ce nu are nimic de-a face cu criteriile profesionale. Noi, semnatarii acestei scrisori, ne declarăm solidari cu valorile promovare şi apărate de domnul Alexandru Dumbravă, prin activitatea sa managerială în fruntea Casei Corpului Didactic Sibiu, şi considerăm oportună continuarea proiectelor, până la încheierea la termenul iniţial a mandatului actual", se mai arată în scrisoarea semnată de aproximativ 500 de persoane.

Cotidianul Tribuna a solicitat un punct de vedere conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu referitor la această situaţie, dar până la această oră nu s-a primit niciun răspuns.






comentarii
4 comentarii

Prietenii stiu de ce.
Un cititor
27.05.2019 21:48
De ce nu spune și câte norme are în acele proiecte, în ce a transformat CCD-ul, ar trebui sa stea pe curul lui, ca dacă vine corpul de control se lasă cu dosar penal ....
....
28.05.2019 09:29
Oare cati elevi studiaza limba chineza?
Avem inspector scolar pentru chineza. Stiati?
un curios
28.05.2019 09:34
Declarația de avere ridica semne de întrebare cu privire la cadouri, venituri, imobile, împrumuturi.
Ioan
30.05.2019 22:31
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA