logo
spartan
Dincolo de toate, mitingul de sâmbătă a demonstrat că PSD încă e jupân în România
Dumitru CHISELIŢĂ
5977 vizualizari
Dincolo de toate, mitingul de sâmbătă a demonstrat că PSD încă e jupân în România
Super-show cu multă lume, ecrane gigantice, o Piaţă a Victoriei suficient de plină, audienţe record la televiziuni, oameni mobilizaţi la scară naţională, participare exemplară şi destul de disciplinată, urale sau huiduieli la unison. Atmosferă de concert rock din perioda de aur a marilor trupe. Şi probabil, cea mai mare lovitură de imagine, politic vorbind, din ultimii ani. Asta a reuşit PSD, cu mitingul său.

Opoziţia e mută, media bate câmpii despre cum au pus unii laserul cu "Rezis" (că "t"-ul s-a pierdut printre coloanele Guvernului) şi că ce eroii Mapamondului sunt ăia, sau despre cât gunoi a rămas după mitingul Puterii sau cum a fost apostrofat un puşti care se dădea cu trotineta. Media de la noi. Media de la "ei", cea internaţională, a prins mai repede ideea, ea probabil neaşteptând ordine de la Centru despre cum să abordeze subiectul: "o demonstraţie fără precedent" (AFP) "un răspuns la precedentele proteste de stradă antiguvernamentale" (Reuters),  “un miting masiv pentru a contracara manifestaţiile antiguvernamentale" (DW). Aşa a fost. Probabil maaaarii super-analişti şi  giga-editorialişti abia acum îşi adună cuvintele, ori or fi mahmuri după cheful făcut în onoarea în-sfărşit-ei victorii al Simonei Halep. Dar ceea ce e clar e clar.

PSD a arătat că e încă jupân

Dincolo de orice, morala mitingului-super-show este că PSD e puternic în lumea reală. Că, atunci când Dragnea, ca în Scrisoarea a III-a de Eminescu n-a avut "decât cu ochiul ori cu mâna semn a face", întregul mecanism logistic de partid a început să mişte din angrenaje, să adune, să mobilizeze, amical sau (mai mult sau mai puţin) "cu japca", să asigure, să transporte, să aducă, să aşeze, să tipărească, să dea tonul, să orice (mai puţin igienizarea de după a "locului sinistrului", care le-a scăpat) şi să facă din Piaţa Victoriei un PSD Land pentru câteva ore ale serii. Dincolo de anumite dezertări (câteva sute, zic ştirile) din timpul discursului cam lunguţ al lui Dragnea, impresia ce mi-au lăsat-o imaginile de la faţa locului a fost că "Da, au reuşit ce au vrut". Indifrent cum, indiferent pe cât, PSD a reuşit să pună stăpânire pe taman teritoriul faimoşilor "REZIST", tot mai subţiaţi ca număr şi tot mai obosiţi ca acţiuni. Au reuşit, din buricul Capitalei, să se facă auziţi şi să lanseze atacuri verbale directe la tot ce le e adversar: preşedinţie, DNA, Opoziţie, jurnalişti, ONG-işti, Statuparalel, etc. Pe faţă, nu "pe reţele". Cu prim-plan pe feţele lor, transmişi live de toate televiziunile amice şi inamice (inclusiv TVR) nu ascunşi după tastaturi sau conturi false.
A fost o demonstraţie de putere. Au arătat tuturor că dacă e vorba de miting, fac super-miting şi dacă e vorba de apariţii la ştiri, o seară întreagă e ocupată de ei, dacă au chef.

Sindromul muţeniei totale a Opoziţiei

Mă aşteptam, încă de la orele serii de sâmbătă şi de la primele ore ale duminicii, ca totul să dea în clocot atât pe ştiri, cât şi "pe reţele", Opoziţia să înceapă o campanie de "dă-le la m***e". Dar nu. Muţenie totală. Opoziţia e în weekend, la grătare sau la piscină. Se tace vehement. Da, şi Puterea tace, ce-i drept, dar ea tace rânjind victorios. Ceilalţi tac la modul "ce ne facem fetelor?"  Singurul lait-motiv aşa, mai "contra" este gunoiul lăsat de oamenii PSD-ALDE după miting, care a fost adunat taman de "duşmanii" de la "Rezist", aşa, just because.

Abia pe la 14 şi ceva, ex preşedintele Traian Băsescu are o reacţie, în stilul propriu, recunoscând că Statul Paralel "eu l-am făcut iar Dragnea l-a lins". Dacian Cioloş ne povesteşte în schimb ce cool a fost pe la Sibiu şi alte părţi din Ardeal "cu oameni care vor să trăiască într-o lume normală". Liberalul Ludovic Orban nu a mai postat nimic post miting, decât că ceva cu intimidare, cu moţiune şi că, dacă PSD va ocupa Piaţa Victoriei o zi, "în rest, Piata Victoriei şi victoria rămâne a noastră". Dan Barna-USR ne anunţă că Simona Halep a câştigat, ceea ce e incredibil, protestatarul şi activistul de profesie Florin Bădiţă se ia că Gheorghe Turda a cântat imnul la Mitingul Pesediştilor şi pune o poză cu o fotografă plângând pe lângă alţi pesedişti, ceid e la Vă Vedem se complac narcisist în poze de bună calitate şi cam tot ce e mică sau mare opoziţie, are o singură problemă: Gunoaiele rămase la Bucureşti.
A, şi mai sunt hăulitorii şi comentacii spălaţi pe creier care postează înjurături şi alte rahaturi de zici că-s plătiţi la postare/oră, dar care se cred mari eroi ai luptei anti-Ciumaroşie, dar ăia nu se pun, că-s prea varză şi ca exprimare, şi ca prezenţă în general. Dacă Opoziţia se bazează pe ei, mult succes în... Opoziţie.

În rest, realitatea e că e linişte. Una din aia de individ speriat, care nu se aştepta la aşa ceva. Am văzut asta şi la micul "rezist" cu mici al lui Doru Apostol: mulţi urmăreau pe facebook începutul mitingului, alarmaţi şi îngrijoraţi că "uite câţi s-au adunat". E clar că Opoziţia, ancorată în povestioare superficiale, pozici de familie, o părere cam exagerat de pozitivă despre sine şi certuri cu iz de mahala cu Puterea, a rămas, cum s-ar spune, PAF.
Acum probabil se gândesc la "ce să facem noi" şi dacă pot aduna şi ei atâta puhoi de popor susţinător.. Să aşteptăm.

Dincolo de toate, mitingul de sâmbătă a demonstrat că PSD încă e jupân în România. Dincolo de toate, mitingul PSD a fost un miting de partid. Deci normal să se adune lume, atunci când te cheamă partidul care, fie vorba între noi, te-a făcut om. Te-a făcut om, te faci şi tu prezenţă. Dacă stăm să ne gândim, cu puţin efort, orice partid poate organiza un miting de proporţii. Din simplul motiv că au şi liderii, şi logistica, şi persoanele dependente de el, Partidul. Doar cu lideri şi logistică la greu un protest e MARE. Când e din convingere şi pe bune, nu prea ai lume prin pieţe, fluturând pancarte şi dând cu Huo, că nu în fiecare zi e decembrie 1989 sau Golaniadă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia