logo
FITS
Dezbateri despre cum să ne protejăm de pericolele de pe Internet, la Sibiu
Andra MARINESCU
899 vizualizari
Dezbateri despre cum să ne protejăm de pericolele de pe Internet, la Sibiu
Deschiderea oficială a celei de-a șasea ediție a Congresului Cybersecurity a avut loc joi dimineață, în prezența organizatorilor și a reprezentanților autorităților locale și județene. La deschiderea lucrărilor evenimentului, organizat de Swiss WebAcademy sub patronajul Ambasadei Elveției, a luat și parte și ambasadorul Elveției la București, Excelența Sa H. E. Urs Herren, care a transmis un mesaj de felicitare a inițiatorilor și mulțumire pentru invitație.


Congresul are loc în perioada 12 - 14 septembrie și este eveniment creat pentru a fi o platformă de dialog central-europeană, care în acest an a pus accentul pe conștientizarea copiilor și adolescenților asupra pericolelor de pe Internet, pe transportul aerian și infrastructurile critice.
“Tema aleasă pentru dezbaterile de astăzi – Warning Day - este extrem de actuală și foarte importantă pentru întreaga comunitate. Utilizatorii Internetului și în special copiii și adolescenții trebuie să fie avertizați cu privire la pericolele la care se expun. Este datoria părinților, a dascălilor și a autorităților publice responsabile de securitatea copiilor să le explice consecințele acțiunilor virtuale în viața reală. Conștientizarea pericolelor de pe Internet este una dintre preocupările noastre constante. La nivelul instituției pe care o reprezint, există un Grup de lucru pentru siguranţa în şcoli şi prevenirea abandonului şi absenteismului şcolar, din care fac parte șefii Inspectoratului Școlar Județean și Inspectoratului de Poliție al Județului. În toate școlile și liceele, s-au derulat activități de prevenție, cu accent pe conștientizarea riscurilor din mediul online. Polițiștii au stat de vorbă cu elevii despre siguranța în mediul on-line, traficul de persoane, pornografia infantilă și cyberbulling. Au avut loc discuții ale diriginților cu părinții elevilor, dezbateri cu copiii în cadrul orelor de dirigenție, de consiliere și orientare, pe tema riscului unor jocuri online. Astfel de acțiuni vor continua și în acest an școlar”, a spus Horațiu Marin, subprefectul Sibiului.
Marcel Luca, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, a transmis, de asemenea, mesajul instituției pe care o reprezintă. Acesta a mărturisit că se află alături de acest eveniment încă de la prima ediție și că felicită organizatorii pentru interesul acordat. "CJ a devenit un partener permanent pentru organizatori. De la an la an, acest eveniment a devenit tot mai căutat, este recunoscut pentru realizările lui. Organizatorii au reușit să exporte acest model. Odată cu creșterea numărului de utilizatori online, crește și pericolul. Sunt entități care folosesc datele publice în scop ilegal și produc pierderi la nivel de individ sau companie", a spus Luca.
Marian Ioan Țiplic, prorectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, a precizat că ULBS se străduiește să crească numărul specialiștilor în securitatea cibernetică.
"Ne străduim să creștem numărul specialiștilor în securitatea cobernetică. Există un deficit enorm de personal, nu numai în România, în zona cybersecurity. Ministerul Educației a demarat un program de accelerare a acestor linii de pregătire în mediul universitar pentru specialiștii în cybersecurity. ULBS este într-un fel în mijlocul acestei acțiuni, având în vedere că Sibiul va fi anul viitor un oraș sub atac. Din această perspectivă, evident că încercăm și noi să ne aducem aportul. Sunt convins că astfel de manfiestări nu fac decât să conștientizeze pericolele", a spus prorectorul ULBS.


"Nu mai există în zilele noastre o afacere cât de mică fără ca aceasta să nu fie prezentă în mediul virtual"


La rândul său, Gheorghe Aldea, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, a transmis un mesaj în numele comunității oamenilor de afaceri din Sibiu
"Sincer, acum șase ani, consideram la fel cum o făceau și mulți alți oameni de afaceri din această zonă a lumii, că securitatea cibernetică se rezumă la a aloca ceva resurse financiare pentru un antivirus. Și atât. Dar când citesc că atacurile cibernetice au ajuns să producă pagube anuale de 400 de miliarde de euro la nivel global, lucrurile capătă o cu totul altă perspectivă, una care necesită o vigilență constantă, după cum ne avertiza luna trecută unitatea specializată a SRI după ce țara noastră a fost din nou ținta unor atacuri. (...) Nu mai există în zilele noastre o afacere cât de mică fără ca aceasta să nu fie prezentă în mediul virtual, un mediu în care obiectele au o prezență mult mai numeroasă decât a oamenilor și uite așa ceea ce nouă ni se părea literatură pentru adolescenți acum câțiva ani a ajuns să fie de mare importanță. Autoritățile noastre centrale din domeniul educației nu au reușit se pare să depășească stadiul tipăririi de manuale fără greșeli, darămite să se preocupe de securitatea elevilor în mediul virtual", a conchis Gheorghe Aldea.
Congresul "Cybersecurity Romania" se află în acest an la cea de-a șasea ediție și a fost desemnat de ITU ca "exemplu de bune practici pentru continentul european", generând încă două congrese anuale gemene, în Italia și Elveția.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia