logo
Despre cum am câştigat două cafele pe motive de proteste pascale sau cum să vopseşti ouă roşii şi să zici că-s ale lui Dragnea
Dumitru CHISELIŢĂ
1845 vizualizari
Despre cum am câştigat două cafele pe motive de proteste pascale sau cum să vopseşti ouă roşii şi să zici că-s ale lui Dragnea
Săptămâna trecută, în Postul Mare, noi, ăştia, veteranii protestelor (da, uite că şi noi rezist-ăm (fără hashtag) de multă vreme, dar în alt fel şi în alt context, 100% ne-politic, suntem rari ca acvila mică ţipătoare Arlie) stăteam la taclale prin redacţie. Da, şi noi suntem nişte veterani ai protestelor, că din iarnă ne-am uzat tălpile bocancilor şi ghetelor, acum ne uzăm tălpile pantofilor şi adidaşilor, am dat peste cap „shooter counter”-ele camerelor foto, ne-a nins, ne-a plouat, ne-a bătut vântul, ne-a nimic (daca nu era nimic dpdv al fenomenelor meteo extreme). Putem tapeta Piaţa Mare, Mică plus Huet, pe trei nivele, cu poze făcute la proteste, de când erau frumoase, cu zeci de mii de oameni, până la astea de acum, cu maximum 30 de participanţi, de regulă unii şi aceiaşi. Cu puţin efort ne putem da ceva doctorate în jurnalism, simbolistică, marketing & PR, ştiinţe politice sau istorie recentă, pentru că, vorba pe invers a celor de la Mafia, am fost acolo să auzim ce am auzit, am fost acolo să vedem ce am văzut. În fine.

Deci: stăteam la taclale pe tema „vor ieşi sau nu de Paşti”? Întrebarea ni se înfipsese în cap(ete) încă din Duminica Floriilor, când, da, ieşiseră. Eram ca la volei pe plajă, doi versus doi, echipă mixtă. Echipa unu spune „Nu, nu cred că ies CHIAR de Paşti. Doar sunt Paştile, e sărbătoare!”. Echipa doi (adică şi eu) spune că dimpotrivă. „Ba da, vor ieşi. Pe pariu că vor ieşi”... Eu plusez şi pun la bătaie două cafele de la automatul de cafea, dat sau primit pentru cel/cei care va/vor avea dreptate. Detaliat, adică, dacă nu „se iese” de Paşti, sunt bun de plată. Dacă  se iese, sunt bun de hipertensiune arterială, din motive de „consumul excesiv de” care dăunează grav sănătăţii. Bun. Deci ne luăm la revedere ca în prag de mare sărbătoare, ne urăm sărbători fericite de parcă nu ne-am vedea lunea înapoi la treabă şi ne vedem de ale noastre, fiecare la casele sale, că mai e treabă restantă de făcut înainte de Duminica Paştilor. Pariul a rămas în picioare însă.

 

Vine Ziua de Paşti, când majoritatea românilor, germanilor, maghiarilor şi alte naţionalităţi creştine serbează şi se bucură de Învierea Domnului, după putinţă, trăire religioasă sau doar că „aşa se face”. Noaptea Învierii o petrecem pe la biserici sau acasă. Dimineaţa zilei de duminică luăm Paşti şi ciocnim ouă roşii (sau de alte culori), urându-ne „Hristos a Înviat!” - Adevărat a Înviat!”, pentru că ouăle roşii de Paşti simbolizează jertfa de sânge a lui Iisus Hristos (la fel cum şi mielul consumat de românii care au uitat complet de acest lucru şi consumă doar că „Paşti fără miel nu să poate”). Am ieşi şi în decor, dar vremea era cam nefavorabilă, chiar dacă ne aşteptam să fie ŞI mai rece decât era. Aşa că ne-am consolat cu petreceri în familie, mai un drob, mai o sarma, mai o tărie, mai o bere, mai un vin, mai un grătar, mai o ceafă la cuptor. Şi aşa trece timpul cumva.

Seara târziu îmi amintesc de pariul făcut „la job”. Şi zic: „Ia să vedem noi, au ieşit sau nu?” Intru pe „reţelele de socializare”, şi accesez profilurile liderilor protestului sibian. Şi, taraaaaam! Răspuns corect! Aţi câştigat (două cafele)! Felicitări premianţilor, diplome de onoare pentru restul.

 

Credeţi-mă, faptul că am câştigat două cafele nu m-a încântat. Nici măcar faptul că am avut dreptate. Sincer, voiam să nu am. Voiam ca la Sibiu, Sfintele Paşti să fie o sărbătoare fără băgăciuni din astea politice, care să o strice. Sau măcar să fie, cumva, în ton cu sărbătoarea, respectiv cu mai puţină hatereală şi mai mult simbolism decent. Aşa cum a fost la Bucureşti, unde „rezist”-enţii au scris pe pavaj, cu lumânări, „HRISTOS A ÎNVIAT” alături de mesaje cu „România va învia!”. Jos pălăria la faza asta, chiar dacă nu-s de-al vostru. Frumos! CHIAR mi-am amintit de Golaniada din 1990, ca spirit şi decenţă în exprimarea mesajului.

 

La Sibiu s-a reuşit doar să se facă praf şi urma de intr-un fel inocenţă a unui protest oricum obosit rău şi în crize de inspiraţie. Şi nu mă refer la cele zece persoane care au ieşit în stradă chiar în Duminica Paştilor, politizând şi o zi care ar trebui să fie DOAR a bucuriei şi a păcii. Treaba lor, e opţiunea lor de a îşi petrece timpul liber cumva. Ci la folosirea în scop de propagandă a principalului simbol al Paştilor din tradiţia creştină: ouăle roşii. Pentru cei care nu ştiu, repet: ouăle sunt vopsite în roşu pentru a ne aminti de jertfa de sânge a lui Iisus Hristos pentru oameni. Sunt ciocnite în zilele de Paşti pentru a transmite vestea Învierii Domnului, spunându-se „Hristos a Înviat” - „Adevărat a Înviat”.

Ei bine, ouăle roşii „protestatare” de Sibiu erau inscripţionate cu „Rezist” (OK asta) şi cu „Ciuma Roşie”, „A(ntena) 3”, „CCR”, „PSD”, „FSN”; „R(omânia)TV”, „Iliescu”, „Dragnea”, „Ponta”. Deci roşul-sânge a fost făcut roşu-ciumă. Tristă translare. Mai tristă a fost simbolistica spargerii lor, adică „spargem ouăle ciumei roşii, ouăle lui Iliescu-Ponta-Dragnea”. Deci nu de bucuria învierii, ci din dorinţa de a îi „sparge” pe pesedişti. Un gând cam urât pentru o zi de Paşti, în care, de regulă suntem buni sau măcar mimăm asta.

 

Am căutat, cumva, şi justificarea acţiunii ăsteia, cu ouăle. Am găsit-o la unul din faimoşii organizatori (nu dau nume, nu am chef, există, e uşor de găsit).

Întâi aflu că „De ce nu-şi postează pesediştii ouăle pe Facebook? Pentru că au aflat că DNA-ul le numără mai bine decât Bombonel. Sau nimeni nu are mai multe decât Bombonel. Sau Nimeni nu le are mai mari decât Dragnea. Sau Pentru că nimeni nu le are mai roşii decât Iliescu”. Ce să zic, genial spre superb ajungând spre obscenul glumelor de fabrică sau de WC de liceu „disciplinar”.

 

Aflu apoi şi justificarea gestului: „Varianta sibiană a protestului pascal #REZIST 76. Nu e o blasfemie să inscripţionezi câteva ouă. Nu mă credeti? Uitaţi-vă la fariseismul autorităţilor locale din toată ţara, e plin de iepuraşi şi ouă pe care s-au cheltuit zeci şi sute de mii de euro din bugetele comunităţilor locale. De frica ridicolului nu şi-au pus numele pe ouă şi iepuraşi, ci doar pe facturile de plată ale acestor reprezentări pascale. Evlavia e doar în postările de pe Facebook, se diminuează la semnarea condicii de prezenţă la slujbele de Înviere”, etc, etc...

 

V-aţi prins? Nu e blasfemie să asociezi ouăle de Paşti cu politica sau cu organele sexuale ale politicienilor, atâta vreme cât autorităţile locale care îţi aprobă la infinit protestul tău fac şi ele un Târg de Paşti pentru ca să aibă omul ce vizita cu copiii când iese prin oraş. Nu e blasfemie nici să spargi ouăle nu în numele dragostei, ci în cel al urii politice. Hai chiar?

 

Cert e că faza asta, hatereala asta cu pretext pascal şi logistică asemenea a ucis, în opinia mea, ceea ce a mai rămas din mesajul protestului sibian. Bucureştiul a evitat asta şi, chiar dacă nu sunt un fan al acestei mişcări, are tot respectul meu. Sibiul nu mai are.

 

Apropo, băiatul acela căruia i-aţi făcut glumiţe cum, că „sunteţi de la Evidenţa Populaţiei?” în timp ce vă fotografia sâmbătă, era de fapt fotoreporter de la presa aia care încă s-a mai ambiţionat să vă bage în seamă. Presa care, de fapt, v-a mediatizat protestul, deşi de o vreme încoace nu prea avea ce, pentru că, aşa de puţini şi aşa de repetitivi, a scrie/transmite ceva despre un eveniment care a intrat în rutina cotidianului e ca şi cum ai scrie că în centru se vând covrigi sau că lumea bea bere pe terase. Asta oricît ţi-ai da silinţa să cosmetizezi...

În loc de concluzie, consider că, nişte lecţii de decenţă din partea colegilor „rezist”-enţi din Capitală ar fi necesare. Ca şi nişte cursuri de decenţă sau inspiraţie ne-grobiană.

Sursa foto: paginile facebook „Corupţia ucide” via Alexandru Socol (cele din Bucureşti) şi ale organizatorilor protestelor de la Sibiu.

 
comentarii
2 comentarii

Vai de capu romanilor,ce Pasti fericit ne-au facut acesti bambuini.Macar acum de aceasta sarbatoare sa fi stat si ei acasa in familie,nu sa faca circ in centrul Sibiului.Dar totul e politic.
gogu
19.04.2017 10:59
Halal protest! Apropo... l-am intrebat astazi pe un adolescent de 18 ani daca a fost la protest, Mi-a raspuns ca a fost si a intrebat daca a cazut "legea" El habar n-avea despre ce lege e vorba, nu stia ce vroiau de fapt protestatarii. Dar a marturisit ca n-a avut pancarta cu M.... e Dragnea. Si ca el vor fi fost jumatate plus unul dintre "protestatari"
gigi
20.04.2017 23:53
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia