Tribuna
Degeaba vrei să fii capitală culturală europeană, dacă nu ai refugiaţi şi ai prea multe biserici!
Degeaba vrei să fii capitală culturală europeană, dacă nu ai refugiaţi şi ai prea multe biserici!
Clipul de prezentare a oraşului maghiar Szekesfehervar, candidat, alături de Gyor, Debrecen and Veszprem, la titulatura de Capitală Culturală Europeană în 2023 a primit, se pare, un vot negativ de la Europa, din motive cel puţin interesante.

Conform paginii Voice of Europe, juriul concursului pentru Capitala Culturală Europeană 2023 - EKF 2023, consideră că acest clip, care prezintă, printre altele, atracţiile turistice ale oraşului, un cuplu „fericit” şi mai mulţi copii jucându-se, conţine prea mulţi cetăţeni de rasă albă, prea multe cruci şi prea puţini migranţi.

Este citat şi unul din experţii Europeni, care ar fi declarat că acest film este de „propagandă” la adresa unei Europe „albe şi creştine” şi că nu apar oameni săraci şi migranţi. În plus, mai apar şi prea multe biserici şi cruci. Juriul UE a recomandat în schimb candidatura celorlalte oraşe maghiare ca finaliste la titlul de Capitală Culturală Europeană: Gyor, Debrecen şi Veszprem.

Primarul oraşului Szekesfehervar: o decizie „nedreaptă şi non-europeană”

Primarul oraşului Szekesfehervar, dr. Cser-Palkovics Andras, consideră criticile europenilor la adresa clipului de prezentare a oraşului său drept nedrepte şi non europene. Într-o postare pe pagina sa de facebook, el spune că „ceea ce a fost nedrept şi non-european a fost că aşa-zisul comitet de „experţi” este ghidat ideologic”. Totuşi el a precizat că din acest lucru se poate învăţa şi că vor implementa pe viitor „elementele principale ale propunerii”

„Ne respectăm, istoria şi tradiţiile noastre creştine, în timp ce construim un oraş modern, primitor şi sigur. Un oraş pe care să-l iubeşti. Cred că un oraş modern nu trebuie să-şi arunce la gunoi istoria şi tradiţia sa”, a mai spus Cser-Palkovics András.

La recensământul din 2011, Szekesfehervar avea o populaţie de  96.320 locuitori, cu o populaţie majoritară maghiară (peste 95%) şi o minoritate germană (1,4%). Confesional vorbind, locuitorii oraşului s-au declarat creştini în proporţie de peste 45% (catolici, reformaţi, luterani), dar mulţi nu şi-au declarat religia (30,2%). (D.C.)

 

comentarii
4 comentarii

Uluitor, pe ce drum se află Europa?? Cinste primarului pentru demnitatea reactiei, inclusiv pentru faptul că acceptă posibilitatea de a învăța unii de la altii.
De mirare totusi
20.02.2018 23:10
Principalul e sa ramineti voi -OAMENI- ca de anormali e plina lumea ---- Nu pierdeti nimic --dimpotriva cistigati protectia Divina -- God bless you mister . Mayor
mike
21.02.2018 05:19
O uniune restrânsa a țarilor creștine din Europa! Restul sa se autodistrugă genetic, național si cum or mai vrea ....
Ion
21.02.2018 09:49
am fost in oras de cel putin 2 ori
e frumos,curat,fara cersetori
stiu sa si-l mentina frumos si ..... ce-i a lor e alor!
cinste primarului
ps nimeni nu mo apostrofat sau injurat ca vorbeam romaneste,iar la restaurant au fost ok
adi3
22.02.2018 15:57
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia