Tribuna
Astra film
De Rusalii, sebeșenii au încins Hora de la Rusca
Liuba STARII
1139 vizualizari
De Rusalii, sebeșenii au încins Hora de la Rusca
În niciun sat din județul Sibiu nu se mai celebrează Rusaliile ca în Sebeșu de Jos. Una dintre cele mai importante sărbători creștine, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști, în fiecare an, îi adună pe sebeșeni în Hora de la Rusca. În acest fel, cei mici și cei mari rememorează răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Istoria zice că acum mai bine de trei secole, sebeșenii au fost nevoiți să muncească în fiecare zi pe moșiile guvernatorului Transilvaniei. Baronul Samuel von Brukenthal nu le lăsa nicio zi de odihnă. De dimineață și până la apusul soarelui, oamenii lucrau fără odihnă. Asta până într-o zi, când sebeșenii s-au răzvrătit. Era în perioada Rusaliilor, iar ei trebuiau, din nou, să meargă pe terenurile guvernatorului, dar au decis să se întoarcă a doua zi de Rusalii acasă și, în semn de protest, să încingă o horă în care să își înnoade greutățile. A trecut timpul, secol după secol, dar tradiția Horei de la Rusca nu a dispărut.

Duminică, 16 iunie, conform tradiției, tinerii și-au împodobit portul tradițional cu flori roșii și pălării și au jucat brâul în centrul satului. Sărbătoarea a continuat pe platoul de la Rusca, unde dansatorii s-au înnodat într-o horă, iar localnicii i-au susținut cu aplauze și zâmbete.

Printre ei a fost și Dina Stoica, numită de către consătenii săi “sufletul acestei sărbători”, ocupându-se de organizarea evenimentului timp de 40 de ani, în semn de prețuire și dragoste față de satul care i-a devenit o a doua casă.

“Hora din Rusca este cel mai frumos obicei din țară. Asta pentru că reprezintă o datină istorică, spirituală și un semn de solidaritate cu neamul românesc, cei care s-au jertfit pentru iobăgie. Versurile spun: ‘De-om mânca frunză de fag, nu mai vrem să fim iobagi! Decât slugă la ciocoi, mai bine ciobani la oi. Decât slugă la pământ, mai bine toți în mormânt!’. Aici era o revoltă supremă. Oamenii își dădeau seama cât suferă românii lor din părțile unde era iobăgia. Cum a pogorât Duhul Sfânt spre acești minunați străbuni ai noștri să aleagă locul cel mai frumos, cel mai mirific... Nu există un loc mai frumos în țară, exact în creația naturii, unde sunt munții, dealurile, văile, apele... Este o creație care, datorită fluxului de energie bună, purifică sufletele oamenilor. Această sărbătoare este un prilej pentru mai mulți oameni ca să ierte, ca să se îmbrățișeze și să viziteze neamul Sebeșului de Jos. Este o frumusețe spirituală de nedescris”, a spus Dina Stoica.

În ciuda temperaturilor mari, sebeșenii și oaspeții localității s-au bucurat de spectacol până seara, răcorindu-se, la cele peste 30 de grade Celsius, cu bere sau suc rece, și mâncând mici sau cârnați, vată de zahăr și alte bunătăți pe care le-au pregătit comercianții.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
2 comentarii

Interesează pe cineva cum au fost oprimați românii de sași și de unguri, vreme de secole? Interesează pe cineva cum au fost adunate averile sașilor și ungurilor, pe care acum le retrocedăm într-o veselie?
B.Utoru
17.06.2019 08:24
B. utoru nu mai tot plange de grija retrocedarilor. uite acum tara e condusa de romani si arata ca o "gradina"? avem autostrazi, oameni civilizati,samd ? hai lasa .
lasa, lasa
17.06.2019 11:43
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia