logo
spartan
Daniel Botănoiu despre pesta porcină africană
Daniel Botănoiu despre pesta porcină africană
Recent, într-un interviu publicat de revista "Profitul Agricol", secretarul de stat, Daniel Botănoiu (foto) a făcut câteva precizări importante, pe care dorim să le aducem şi la cunoştinţa crescătorilor de porci din judeţul nostru.

"E bine că muncim şi că se fac eforturi. E bine să se acţioneze aşa cum trebuie acţionat. Vreau să vă spun că acum, interministerial, sunt 9 entităţi care lucrează zi de zi la combaterea PPA.
Sunt peste 13.000 de persoane angajate în fiecare zi în combaterea acestui virus. Vă daţi seama este o forţă aproape cât are tot ministerul”, spune Botănoiu.

Între 8 şi 12 lei despăgubiri pe kilogramul de porc sacrificat

Daniel Botănoiu dă asigurări că toţi cei care au rămas fără porci din cauza PPA, indiferent că este vorba de ferme sau gospodării, vor fi despăgubiţi.
“În perioada asta, o să facem documentele, apoi trebuie să facem plăţile, după care solicităm Comisiei. Intenţia noastră am anunţat-o şi Comisiei, şi DG Sante, şi DG Agri, ca să obţinem despăgubiri. Vor fi despăgubiri la preţul pieţei, stabilite de comisia formată la nivelul judeţului din reprezentantul prefecturii, al primăriei, al DSV şi de la OARZ.
Porcii se evaluează în funcţie de genetica pe care o au, greutate, vârstă, calitatea pe care poate să o aibă animalul respectiv. Se vor acorda între 8 şi 12 lei/kg”, declară Botănoiu.
Banii pentru despăgubiri se vor acorda în perioada următoare şi vor acoperi inclusiv furajele şi medicamentele care s-au distrus.
“Toate pierderile de venit sunt prevăzute în Regulamentul 34 la articolul 4. Acolo spune de animalul sacrificat sau produse. Toate aceste pierderi de venit sunt anunţate Comisiei Europene. Am trimis solicitări astfel încât să fie de acord cu acel nivel al despăgubirilor, că noi achităm şi Comisia rambursează. Nu aş putea să spun acum la cât se va ridica suma totală.”
Ce se întâmplă cu fermierii afectaţi indirect de PPA?
Sunt ferme, în judeţele afectate, complet blocate. Deşi nu au virus înăuntru, au virus în alte gospodării din jur. Cele mai grave situaţii sunt la maternităţi, care se află în imposibilitatea de a livra grăsunii, nu au nici posibilitatea să îi crească.
"Regulile europene au nişte măsuri foarte clare. Noi ne supunem deciziilor ANSVSA, pentru că ei sunt cei care pun în aplicare legislaţia europeană cu privire la domeniu. Dacă sunt în zona respectivă, sigur că animalele sau carnea sau produsele se mişcă în acea zonă. Nu pot pleca pentru că, automat, atunci ar fi o extindere a focarelor.
Tot cei de la asociaţii spuneau că sunt complexe care sunt goale şi spuneau: «daţi-ne nouă porcii, îi creştem şi apoi vă plătim grăsunii». Noi am avut o întâlnire la minister cu ei, au enunţat acest lucru şi cei de la Cooperativa Muntenia au spus asta. Vedeţi ce înseamnă formele asociative? Dacă exista în zonă un abator al formei asociative puteau să abatorizeze toţi acolo. Acum depinzi de decizia unui abator, care te poate lăsa să abatorizezi la el sau nu.
Dar există şi această suspiciune că dacă abatorizează poate să apară boala. Pe de altă parte, toată această carne care pleacă are o ştampilă hexagonală, nu mai are ştampila ovală pentru export, tocmai din motivul acesta. Sunt nişte reglementări europene pe care trebuie să le respectăm, pentru că sigur ei vor fi despăgubiţi, se vor găsi soluţii nu numai pentru animalele care au fost ucise, ci şi pentru pierderile de venit”, susţine Botănoiu.

Europa s-a mai confruntat cu pesta porcină africană

“Această boală trebuie înfrântă pas cu pas. Nu se poate face deodată. Delta Dunării este un teritoriu UNESCO, cu anumite măsuri de protecţie a animalelor sălbatice, cu anumite condiţii specifice.
În Belgia, Capitala Europei, în 1985 a fost focar de pestă, Spania a avut, Portugalia a avut, în Sardinia de 40 de ani nu a dispărut pesta, Polonia, Ungaria, Slovenia, Cehia, şi ele au avut sau au pestă. Mai nou, a fost confirmată în Rusia şi China. Virusul îşi face simţită prezenţa pe glob. Singurul lucru pe care putem să îl facem este să despăgubim şi să ardem. Altceva nu există. Ori incinerat animalul ucis, îngropat, ori altă soluţie nu există, nu există un vaccin.
Dacă nu vom lua astfel de măsuri, epidemia se duce în toată ţara şi atunci ce facem? Întrebarea e ce vom face atunci?
Acum sunt măsuri dureroase care se iau, dar vor fi compensate prin despăgubiri. În funcţie de analiza experţilor, vom găsi şi alte măsuri, alte stimulente, astfel încât să determinăm oamenii să înţeleagă că nu este o măsură îndreptată împotriva lor, ci este o măsură de protejare a populaţiei, a comerţului, a sectorului de creştere a suinelor.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
artmania
Licitatie publica

accentmedia