Tribuna
Cumpărarea vechimii pentru pensie a fost votată de deputați
Cumpărarea vechimii pentru pensie a fost votată de deputați

Proiectul de lege prin care persoanele care nu au calitatea de pensionari și care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii pot să încheie contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, pentru maxim 5 ani anteriori, calculați de la data încheierii contractului de asigurare socială și să plătească contribuția de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă a fost votat astăzi în plenul Camerei Deputaților.

 

  • ”Proiectul a fost discutat în primăvară în Comisia pentru muncă și protecție socială, acum s-a reîntors la comisie, a fost rediscutat și a fost votat în ședința de astăzi. Prin această modificare se dă posibilitatea și celor care mai au nevoie de maxim 5 ani pentru a-și constitui stagiul minim de cotizare de 15 ani pentru obținerea unei pensii”, spune deputatul Ioan Axente, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Baza lunară de calcul o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea contribuției de asigurări sociale. Plata contribuției de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe, dar nu mai târziu de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.
După ce a fost votat în camera Deputaților, proiectul va merge la preşedintele României pentru promulgare. 

 






comentarii
2 comentarii

Dati un exemplu.
babu`
21.09.2016 08:00
Perioada pentru care se cotizeaza (respectiv cei 5 ani ) se considera perioada asimilata? Poate fi folosita in cazul pensiei anticipate, sau numai in cazul pensiei de varsta?
MARIA
21.09.2016 10:37
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA