logo
Cu învingătorii de la "Lazăr" ce facem? Îi irosim şi pe ăştia?
Rareș BIŢU
7903 vizualizari
Cu învingătorii de la

Suntem în post. Crăciunul îşi pritoceşte mijirile. E vremea aia din an când făţărnicia iar se apucă să-şi silabisească retorica de anul trecut şi din fiecare an. Iar ni se pogoară mormane de statusuri şi sfaturi cu beteală. Să fim darnici, să fim mai buni, să privim semenii fără duşmănia şi invidia şi ura şi inconştienţa pe care iar le-am lăsat să ne schimonosească sufletele. 

Ce aflu acum? Că pe şase liceeni de la "Lazăr" îi despart 10.000 de dolari ca să meargă în America. Nu la shopping şi nici la neamuri. Ci la NASA care vrea să le premieze minţile. Minţile de învingători. Minţi pe care şi le-au antrenat, hrănindu-le cu roboţi şi informatică. Învingătorii s-au cocoţat pe locul 11 într-un proiect care se ocupă cu sateliţi. Sateliţi SPHERES cu care NASA colindă cerul. Ruxandra Fleşeriu, Eric Avram, Daniel Bărac, Răzvan Dumitru, Mihai Fleșer şi Rareș Milea sunt învingătorii care formează echipa "Horizon". O hibă au: n-au avut şansa să fie elveţieni ori canadieni pentru ca 10.000 de dolari să rămână un mizilic sau vreo poşetă de fiţe. Da, ştiu: veţi spune că sunt copii care luptă cu cancerul sau alte calamităţi. Ăia ar trebui ajutaţi, ăia ar trebui să afle ce-i aia prioritate. Corect, dar liceenii ăştia sunt şansa cu care putem îndrăzni să scrutăm viitorul cu mâna streaşină la ochi. Viitor fără de care totul ar fi doar praf. Praf în ochi. Viitor care poate să însemne şi bani pentru alţi nefericiţi obligaţi de  hidoşenia soartei să lupte cu beteşugul şi câinoşenia lui. 

Nu m-aştept să răsară vreo bancă, nici să tresară vreo multinaţională sosită aici să facă din  profit averi. N-au răsărit nici când dramele copiilor care luptă cu boala au ajuns în presă. Probabil că pentru profitori, 10.000 de dolari înseamnă ifose consumate într-un alt team building la munte. Probabil că liceenii ăştia sunt o doar o altă veste bună pentru angajatori din SUA ori Noua Zeelandă.  Poate că din şase, măcar unul sau doi vor alege să tragă aici, la şandramaua asta răsturnată-n şanţ de neghiobii pe care ni i-am priponit la hăţuri. Uitaţi-vă în Parlament: săritul la beregăţi îşi trăieşte delirul. Jignirea a ajuns atac, atacul vehemenţă, iar vehemenţa demenţă. Cui să-i pese că avem valori care înseamnă şansa să putem, într-o bună zi, să îndrăznim să scrutăm cu şansă viitorul? Educaţia nici măcar manuale  nu e-n stare să aşeze-n clasă. Cercetarea? Ce lozincărai! Cui să-i pese că aceste minţi înseamnă viitor? Statului? Nici acum nu-i limpede că pentru gornistul ăsta de-şi zice stat, viitorul e doar praf? Praf în ochi. 

 


comentarii
2 comentarii

Sperand ca Primariei o sa-i cada ceatza de pe ochi, le dorim tinerilor de la Lazar-NASA mult succes in State si in lumea larga. Daca aici nimeni nu-i mai vrea...
Mick
14.12.2017 14:23
Alex Bran -- tu sti ce vorbesti?? Eu zic sa mergi tu in Corea de Nord daca tot i-ti place comunismul de la Havana-- sau Venezuela fratiorule -- Dute tu nu indruma pe altii pe carari gresite. --we don't need your money
io-
16.12.2017 02:10
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia