logo
Cristian Pomohaci, abateri până aproape de erezie şi schismă. Motivarea deciziei Mitropoliei Ardealului
Cristian Pomohaci, abateri până aproape de erezie şi schismă. Motivarea deciziei Mitropoliei Ardealului

Fostul preot Cristian Pomohaci a denigrat Biserica prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent şi tentativă de săvârşire a unor „acte imorale”, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Mitropoliei Ardealului. Înaltele feţe bisericeşti vorbesc de „erezie” şi „schismă” în cazul fostului preot. Un lucru neştiut iese la suprafaţă: Pomohaci a vrut să se retragă în ziua în care i s-a judecat apelul, dar decizia sa a fost considerată „tardivă”.

 

Acuzaţii grave

 

Lui Pomohaci i se reproşează „abateri morale”, respectiv „tentativa de săvârșire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat și făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot și care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.

I se reproşează abateri pastoral-liturgice și dogmatice, Pomohaci fiind acuzat că a denaturat cu bună știință Sfânta Liturghie și alte rânduieli liturgice ale Bisericii Ortodoxe, aducându-se, în acest fel, atingere învățăturii dogmatice, cuprinsă în teologia Sfintelor Taine, „până aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influență neoprotestantă”.

De asemenea, potrivit motivării deciziei de caterisire, Pomohaci a dat dovadă de „neascultare față de autoritatea bisericească, prin neîndeplinirea îndatoririlor canonice, regulamentare și statutare și a tuturor ordinelor și dispozițiilor superiorilor ierarhici, dusă până aproape de schismă; nerespectarea principiului jurisdicțional canonic, prin oficierea de servicii religioase pe cuprinsul altor eparhii, fără binecuvântarea ierarhului locului”.

Totodată, Pomohaci este acuzat de „denigrarea Bisericii prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent”.

 

Destituirea, egală cu caterisirea

 

Potrivit comunicatului postat pe site-ul Mitropoliei, destituirea din slujirea clericală are aceleași consecințe dogmatice și canonice la fel ca și caterisirea.

  • „Cel destituit, la fel ca și cel caterisit, nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta ținuta clericală, de a folosi veșminte preoțești și de a face slujbe, de a fi duhovnic și de a săvârși rugăciuni pentru alții. Singura deosebire de caterisire, pentru destituirea din slujirea clericală, este aceea că cel depus are posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, iar activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual, adică în fiecare an, de Chiriarh, care va urmări dacă cel pedepsit respectă cele prevăzute în sancțiunea Consistoriului. În cazul în care fostul preot va continua să stăruie în săvârșirea abaterilor pentru care a fost sancționat sau a altor abateri și mai grave, instanța bisericească se poate autosesiza, urmând să-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevăzute de Sfintele Canoane”, se arată în comunicat.

Un fapt inedit reiese din comunicatul Mitropoliei: în ziua apelului judecat, în 5 octombrie, la Sibiu, Pomohaci a cerut „admiterea retragerii din preoţie”, însă cererea a fost considerată „tardivă şi fără obiect”.

  • „Menționăm, de asemenea, că solicitarea fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, înregistrată la Arhiepiscopia Sibiului cu nr. 2773 / 5 octombrie 2017 și depusă imediat după încheierea ședinței de judecată a Consistoriului Mitropolitan, prin care a cerut admiterea retragerii din preoție, este tardivă și fără obiect”, se mai arată în comunicat.

Fostului preot Cristian Dorin Pomohaci i-a fost înaintată, miercuri, Hotărârea emisă în 5 octombrie 2017, motivată și însoțită de Decizia sinodală din 6 octombrie 2017, a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, prin care hotărârea a devenit definitivă, „nu doar pentru o perioadă limitată de timp” și irevocabilă, „adică nu poate fi atacată cu recurs”.

Fostul preot Cristian Pomohaci a pierdut dreptul se a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar, potrivit deciziei Consistoriului Mitropolitan, emisă vineri, în 6 octombrie.

Totodată, s-a constatat că „sarcina preoţiei” este greu de purtat de Pomohaci.

  • ”Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici”, se arată în comunicatul Mitropoliei Ardealului.

Pomohaci a fost caterisit în şedinţa Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei în data de 27 iulie 2017, fiind acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale.

comentarii
2 comentarii

Nu el a declansat si intretinut scandalul mediatic: el a fost victima! Cel biruitor prin aceasta sentinta este diavolul, pentru ca el suferea cel mai mult in timp ce parintele savarsea slujbele. Si cel care a pierdut cel mai mult suntem noi, poporul roman, pentru ca nu stiti ce putere aveau rugaciunile parintelui si cum se ruga plangand in genunchi pentru toti! Vom vedea, culegem ce am semanat ( adica ce au semanat altii)...
MARIA
12.10.2017 08:08
PROSTIA ESTE IN FLOARE PENTRU UNI
NICU
12.10.2017 10:50
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

guitar

cibinfest

zilele recoltei

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
auchan
Licitatie publica

accentmedia