logo
Costume kabuki și kimono-uri folosite în filme, seriale TV și emisiuni din Japonia, expuse la Primăria Sibiu
Andra MARINESCU
1051 vizualizari
Costume kabuki și kimono-uri folosite în filme, seriale TV și emisiuni din Japonia, expuse la Primăria Sibiu
Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu găzduiește, în perioada Festivalului Internațional de Teatru, o expoziție cu kimono-uri japoneze, realizată de Nobuaki Tomita, născut în 1963 în Kyoto.


Autorul este și consultant special pentru spectacolul "Povestea Prințesei Deocheate", care se va juca și joi, 14 iunie.
„Povestea Prințesei Deocheate” este un spectacol kabuki realizat în România, iar această expoziție de kimono-uri include costume kabuki și kimono-uri care au fost folosite în filme, seriale TV și emisiuni din Japonia.


Haine de acum 430 de ani


Primul exponat de la Primăria Sibiu este kabuki renjishi. Aceste obiecte de îmbrăcăminte sunt reproduceri ale hainelor care se făceau acum 430 de ani. Fiecare model se decide în funcție de tema abordată de teatrul kabuki. Una dintre caracteristicile acestui ansamblu este kamon (embleme japoneze folosite pentru a identifica un individ sau o familie). Acest kamon reprezintă un bujor de copac, un model special folosit doar de cei din familia Ichikawa (una dintre reprezentantele teatrului kabuki). De asemenea, acest kimono a fost vopsit prin tehnica kyoyuzen (itaba), care presupune pictarea manuală și elaborată a elementelor, unul câte unul.
Apoi, komon fujimusume este o reproducere după kimono-ul de tip darari și presupune un mod special de legare a unei obi (centură), care se regăsește la maiko (gheișa ucenică).


Pentru fiecare sezon


Expoziția cuprinde și obiecte de vestimentație maiko, folosite în serialul japonez "Dandan". Cel de culoare roz este pentru sezonul de vară, iar cel verde este pentru sezonul de iarnă.
La Primărie sunt expuse și kimono-uri "Ooku", acesta fiind titlul unei piese de teatru japoneze. Acest kimono este o reproducere după veșminte kabuki, care nu au mai fost purtate de aproape 80 de ani.
Mai sunt și haine geigi, care sunt pentru o gheișă a cărei ocupație sunt artele spectacolului, kimono-uri furisode, folosite în concursul anual dintre cântăreții de muzică populare care are loc de Anul Nou, precum și kimono-urile komon, care au fost create ca memento la sărbătorirea a 150 de ani de la începerea relațiilor diplomatice dintre Japonia și Italia.
Nu în ultimul rând, în cadrul expoziției de la Sibiu se pot vedea kimono-uri tochigi-ichigo-zome, vopsite cu ajutorul căpșunilor, cât și kimono-uri dotera fujinraijin, respectiv veșminte pentru iarnă, purtate ca o capă.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia