Tribuna
Corupţii scapă de închisoarea acasă sau în week-end! Nicolicea: "Opinia publică nu dorea aşa ceva!"
Corupţii scapă de închisoarea acasă sau în week-end! Nicolicea:

Închisoare la domiciliu pentru corupţi. Aşa suna propunerea cu care PSD avea de gând, săptămâna trecută, să răsfeţe justiţia. Între timp, juriştii deputaţi s-au sucit şi au înţeles că opinia publică nu poate accepta aşa ceva. 
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a revenit, miercuri, asupra amendamentelor adoptate săptămâna trecută, astfel încât persoanele condamnate pentru luare de mită, trafic de influenţă şi recidiviştii nu vor putea executa pedeapsa acasă sau în zilele de sâmbătă şi duminică, anunţă digi24.
Comisia juridică a decis că persoanele condamnate pentru infracţiuni cu violenţă sau care au profitat de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, persoanele condamnate pentru corupţie şi persoanele recidiviste nu vor putea să îşi ispăşească pedeapsa acasă sau în weekend.
Varianta iniţială a proiectului care a stârnit valuri de nemulţumire prevedea măsuri de arest la domiciliu şi pentru categoriile enumerate mai sus. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus că au fost făcute aceste modificări fiindcă „opinia publică nu doreşte aşa ceva”.

  • „Nu este vorba de nicio presiune şi orice e trecut într-o lege este legal. Constatând că o astfel de măsură nu este acceptată de opinia publică, ţii cont de opinia publică”, a spus preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, citat de News.ro.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar. Astfel, judecătorul de supraveghere a executării pedepsei poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fracţia de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, membrii comisiei urmând să decidă săptămâna viitoare dacă este vorba de persoane condamnate la pedepse până la 5 ani sau până la 3 ori 4 ani.
Proiectului mai prevede că măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii în echivalent.
La decizia judecătorului, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA