Tribuna
Controversata statuie din Piața Unirii, ridicată într-o zi liberă
Laura BUCIU
2639 vizualizari
Controversata statuie din Piața Unirii, ridicată într-o zi liberă
© Răzvan NEGRU

Statuia compozitorului Nicolae Bretan a fost luată din Piața Unirii fără un anunț oficial din partea celor care au montat acest monument, respectiv Primăria Sibiu. Deși atunci când a fost pusă statuia, la eveniment au fost prezente oficialități, de această dată nimeni nu a anunțat motivul pentru care statuia a fost ridicată, mai ales într-o zi liberă pentru bugetari.

Din aprilie 2017 până în prezent, pe seama respectivului monument au fost diverse controverse mai ales că Nicolae Bretan nu pare că fi avut prea multe legături cu Sibiul. Mai mult, în luna august 2017, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a transmis un răspuns la solicitarea cotidianului Tribuna, în legătură cu amplasarea respectivului bust în Piața Unirii. Potrivit documentului, „la Direcţia Judeţeană pentru Cultură nu există nicio solicitare (proiect) pentru amplasarea acestei statui, având în vedere faptul că locaţia se află într-o zonă de protecţie, conform PUG Sibiu, în ZCP centrul istoric, având Cod LMI SB II-s-A-12011. Proiectul artistic nu a fost supus aprobării în Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, conform Legii 120 din 4 mai 2006, art. 5. În consecinţă, considerăm că, în lipsa acestora, statuia nu are nici autorizaţie de construcţie din partea Primăriei Sibiu, fiind amplasată ilegal, fapt ce atrage consecinţele Legii 422 din 2001 şi anume readucerea terenului în starea iniţială (...)".

După un an de la primirea acestui document, statuia a fost ridicată, dar acest lucru nu s-a întâmplat într-o zi obișnuită, ci într-una liberă, când, teoretic, bugetarii nu lucrează. Am solicitat un punct de vedere Biroului de Presă din cadrul Primăriei municipiului Sibiu, urmând ca reprezentanții instituției să ofere un răspuns.

 

Directorul Direcției de Cultură: „Au fost discuții pentru ca statuia să aibă un nou amplsament”

 

Directorul Direcției de Cultură Sibiu, Valentin Delca, a declarat că au fos discuții între reprezentanții instituției pe care o conduce și cei ai Primăriei Sibiu pentru a se găsi un alt amplasament pentru statuia lui Nicolae Bretan.

„Noi le-am adus la cunoștință reprezentanților Primăriei că statuia nu întrunește condițiile legale. Dânșii au înțeles și dacă a fost luată de acolo este foarte bine, înseamnă că au înțeles acest lucru. Au fost discuții și pentru a se găsi un alt amplasament pentru statuia respectivă, unul care să aibă legătură cu opera lui Bretan. Deocamdată nu am fost informați despre un alt loc unde să fie pus bustul lui Nicolae Bretan”, a spus Valentin Delca.

Nicolae Bretan, compozitor, regizor, solist vocal (bariton) şi dirijor s-a născut în anul 1887 în Năsăud şi a murit în 1968 în Cluj-Napoca. A publicat articole şi versuri în „Gazeta Transilvaniei” (Braşov), „Luceafărul” (Sibiu), „Tribuna” (Arad), „Patria” (Cluj) etc.

comentarii
6 comentarii

ar trebui amplasata in fatza magazinului floas de-i zice billa
Clitocybe DeAlbata
16.08.2018 18:31
Ce legătură are compozitorul Nicolae Bretan cu municipiul Sibiu?
Ioan Ardeleanul
16.08.2018 20:08
@ardeleanu :dar ce legatura au: balcescu,litovoi ,voda cuza etc etc ... strazi cu numele unor persoane care n-au avut de-a face niciodata cu sibiul ?
17.08.2018 00:22
Mutare statuii este opera unui singur om: N.I Dobra, ziaristul pensionar care a in fiecare zi protesteaza in scris in Tribuna impotriva amplasarii statuii in acea locatie. Sa mai zica cineva ca presa nu este o putere in Romania.
B.Utoru
17.08.2018 09:12
in locul statuii lui Bretan, o statuie a lui N.I. Dobra !
17.08.2018 15:12
N.I.D a mai avut o propunere pertinenta:pe acel loc trebuia sa fie statuia lui Radu Stanca om care a avut legaturi serioase cu cultura orasului nu degeaba cel mai bun teatru din Sibiu are numele lui
18.08.2018 16:12
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia