logo
Picătura de carte.
Constantin Necula: ”Cei frumoși și cei buni”- antologie de pasteluri ale încrederii în Om
Pr. Constantin NECULA
8572 vizualizari
Constantin Necula: ”Cei frumoși și cei buni”- antologie de pasteluri ale încrederii în Om

Eram pregătit să scriu, cu liniște, despre una dintre cele mai fragile cărți ale toamnei anului ce a trecut, cartea lui Mathias Enard, Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți (Ed. Nemira, 2017, 152 pg), în traducerea lui Cristian Fulaș. 
Traducătorul, asemeni unui țesător de fir de cuvânt, m-a topit cu grija de a dărui cititorului român o intimă relație cu frumusețea lui Enard. Sigur, cartea aceea, ar spune specialiștii, este o poveste din povești, Michelangelo ajungând la Constantinopol pe 13 mai 1506, lăsând în urmă un șantier în embrion, o eboșă de lucrare luminoasă. Nu poate refuza, dar asta numai în carte, invitația lui Baiazid al II-lea de a construi un pod peste Bosfor. 
Scriitura curge asemeni unei broderii lucide peste limpezimea istoriei...
O carte ajunsă mare, pe masa noastră de lectură, și pentru că traducătorul ei nu ezită să rescrie limpezimea ei în limba română. 
Pe când savuram frumusețea ei, cu gust de piper aromat de scorțișoară, scriitorul Cristian Fulaș a rupt tăcerea. Îi admir scrisul cu o neprefăcută invidie constructivă (romanele sale Fâșii de rușine- 2015 și După plâns- 2016) fiindu-mi experiențe de exigență scriitoricească la vremea de teribilism mediocru în care ne scăldăm. Volumul de nuvele Cei frumoși și cei buni (Polirom, 2017, 181pg.) mi-a redeschis rana de nuvelă românească, vie și ivită ca exercițiu de stil, ton și conținut. Cinci nuvele ( 50 de bani, Agenția, Liniștea, Giovanni, În celălalt loc, cu o spaimă perpetuă) asemeni unor intervenții ATI, în încercarea- reușită zic, de resuscitare a unui gen în care Cristian Fulaș nu promitea să se producă.
În fond nici acum nu avem cinci nuvele, ci deținem cinci debuturi de roman, cinci exerciții de admirație a lumii. O lume apocaliptică, vindecată prin cuvânt. O lume bezmetică, rescrisă în frenezia luminii. În epoca lucrurilor care a luat locul epocii oamenilor (scrie el, la pagina 164) cartea lui C. Fulaș este un scurt îndrumar de refuzare a robotizării, aneantizării în umanisme fără om. Un țintar de metafore nerostite, tonul poveștilor rămâne optimist, de o uluitoare vivacitate. O carte asupra căreia revii, asemeni unei antologii de pasteluri ale încrederii în Om. 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia