Tribuna
PNL
Conferința StratCom găzduită de HQ MNC-SE
Adrian POPESCU
432 vizualizari
Conferința StratCom găzduită de HQ MNC-SE

În perioada 10-12 aprilie, 35 de experți în domeniu și speakeri invitați din mediul academic, entități NATO, organizații naționale și internaționale au participat la Sibiu la Conferința StratCom. De facto evenimentul a fost găzduit de Cartierul General al Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE) într-o primă iterație a Conferinței de Comunicare Strategică. Conferința este importantă, căci ea deschide un șir de întrevederi de lucru, de informare și nu numai, o activitate care își propune, așa cum rezultă și din desfășurătorul primei activități de comunicare, un cadru activ de menținere a legăturii cu/între experții care dezvoltă capacitățile StratCom, un cadru în care se promovează inovația și coordonarea StratCom continuă și armonică în cadrul Alianței. De asemenea, a fost o oportunitate excelentă pentru participanți de a se angaja în dezbateri productive, dialoguri, de a împărtăși experiențe și bune practici.

 

Despre NATO StratCom COE

-----------------------------------------

Conform unei doctrine militaro-spihologice ”Din moment ce războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie construite apărările păcii”. Practic acest citat se regăsește în Preambulul Constituției UNESCO din 1946 și este mai mult decât relevant în era informației. Nu ne putem imagina o operațiune de succes fără o comunicare strategică clar definită și eficientă. În acest sens activitatea ”Centrul de excelență al comunicațiilor strategice NATO ”(NATO StratCom COE) a devenit funcțională, începând cu ianuarie 2014. Ulterior acestui moment la 1 iulie în același an, șapte state membre – Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit – au semnat memorandumuri de înțelegere. privind înființarea StratCom COE. Centrul a primit acreditarea NATO la 1 septembrie 2014 și, așa cum se menționează în Declarația Summit-ului din Țara Galilor din 2014, Aliații au salutat „...înființarea StratCom COE ca o contribuție semnificativă la eforturile NATO...” în domeniul comunicațiilor strategice. Centrul de excelență al comunicațiilor strategice al NATO este o organizație militară internațională acreditată de NATO, constituită la nivel multinațional, care nu face parte din Structura de comandă a NATO și nici nu este subordonată nici unei alte entități NATO. Prin urmare, Centrul nu vorbește în numele NATO. COE StratCom NATO, cu sediul în Riga, Letonia, contribuie la îmbunătățirea capacităților strategice de comunicații în cadrul Alianței și națiunilor aliate. Comunicarea strategică este o parte integrantă a eforturilor de realizare a obiectivelor politice și militare ale Alianței, prin urmare este din ce în ce mai important ca Alianța să comunice într-o manieră adecvată, oportună, exactă și receptivă asupra rolurilor, obiectivelor și misiunilor sale în evoluție. Misiunea Centrului este de a oferi o contribuție tangibilă la capacitățile de comunicații strategice ale NATO, aliaților și partenerilor NATO. Puterea sa este construită de participanți multinaționali și transsectoriali din sectoarele civil și militar, privat și academic și utilizarea tehnologiilor moderne, instrumente virtuale pentru analize, cercetare și luare a deciziilor. Inima NATO StratCom COE este un grup divers de experți internaționali cu medii militare, guvernamentale și academice - formatori, educatori, analiști și cercetători.Centrul are personal și finanțare de către națiunile sale sponsor și participanții care contribuie. Centrul a fost fondat inițial de Letonia, Estonia, Germania, Italia, Lituania, Polonia și Regatul Unit în 2014. Țările de Jos și Finlanda s-au alăturat în 2016, Suedia în 2017, Canada în 2018 și Slovacia la începutul lui 2019. Danemarca și SUA s-au alăturat. în 2020. Ungaria a aderat în 2021, dar Franța și Australia au inițiat procesul de aderare.

 

La orizont a X-cea a conferință StratCom Dialogue” 

-------------------------

Centrului de Comunicații Strategice de Excelență a anunțat recent că cea de-a zecea conferință anuală „Riga StratCom Dialogue” va avea loc în perioada 5 - 6 iunie 2024 la Riga, în Letonia. Dialogul va proni de la realitatea curentă a lumii în care peisajele geopolitice sunt la fel de mutabile ca nisipurile mișcătoare, narațiunile pe care le creăm și politicile pe care le implementăm exercită o influență semnificativă atât asupra agendelor globale, cât și asupra agendelor locale. Puterea spațiului informațional – de la tensiunile durabile din Europa și Orientul Mijlociu până la provocările tot mai mari din Asia – nu poate fi trecută cu vederea. Aceste narațiuni modelează percepțiile internaționale și conduc acțiunile. O poveste convingătoare se poate vindeca, în timp ce una dăunătoare are potențialul de a provoca rău. Practic la finalul evenimentului participanții vor căuta să răspundă la ântrebarea: „Pot comunicațiile strategice să servească drept un canal vital, formând narațiuni coezive care întăresc societățile noastre și ne navighează prin aceste vremuri tulburi?”.

 







comentarii
1 comentarii

A ajuns coada la invatatura, aia de nu intrau pe nicaieri in institutiile de invatamant civile, sa tina conferinte elevate !

Terminati cu prostiile ! Cine a ajunsa se ne preadea lectii de eruditie !

Afara cu voi din tara ! Romanii nu v-au chemat aici si nu va vor aici !
16.04.2024 10:26
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA