Tribuna
Astra film
Concursul de Pian ”Carl Filtsch” aduce la Sibiu 27 de concurenţi din şapte ţări!
Liuba STARII
981 vizualizari
Concursul de Pian ”Carl Filtsch” aduce la Sibiu 27 de concurenţi din şapte ţări!
Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului-Concurs de Interpretare Pianistică şi Compoziţie "Carl Filtsch" a debutat ieri, 9 iulie, la Sala Thalia din Sibiu. Ceremonia de deschidere, programată la ora 19, a fost urmată de un recital de pian susţinut de maestrul Dan Grigore şi pianistul Csíky Boldizsár.

27 de concurenţi din şapte ţări (România, Indonezia, Rusia, Ungaria, Republica Moldova, China, Austria) s-au înscris la cea de-a 24-a ediţie a  Concursului de Interpretare Pianistică şi Compoziţie "Carl Filtsch". Aceştia sunt împărţiţi pe trei categorii de vârstă, iar suma totală a premiilor pentru cele trei categorii este de aproximativ 10.000 de euro.
"Muzica clasică are un viitor în măsura în care reuşim să îi atragem pe copii atât în public, cât şi pe scenă, ca interpreţi şi compozitori. Ne dorim să facem asta atât prin concursuri cu premii consistente, dar şi printr-o atitudine mai prietenoasă inovării", spune Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Prima seară a festivalului a avut în program, după ceremonia de deschidere de la ora 19, un recital de pian susţinut de maestrul Dan Grigore şi Csíky Boldizsár.
Dan Grigore s-a născut la Bucureşti, la 6 august 1943, în familia unui ofiţer aviator de elită, Nicolae Grigore. Începe să cânte la pian, influenţat fiind de mama sa, la doar 6 ani, cu Eugenia Ionescu, continuând apoi studiul cu Florica Musicescu (artă pianistică) şi cu academicianul Mihail Jora (armonie şi compoziţie). Prima compoziţie interpretată coerent a fost Imul Regal, urmat de cântarea cu două degete a celebrului "Du-mă acasă, măi tramvai!", auzit la radio. Debutul său oficial pe o scenă de concerte s-a produs la vârsta de 14 ani, la Sala Dalles, în 16 decembrie 1957, într-un concert integral cu muzică de Enescu, cu mari solişti ai epocii. Este dublu laureat al Concursului Internaţional "George Enescu" (1961 şi 1967), laureat al Concursului Internaţional de la Montreal (1968), în perioada 1969-1970 a fost bursier Herder la Academia de Muzică din Viena, la recomandarea lui Mihail Jora, pentru ca în anul 1979 să devină solist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti. După anul 1989, cariera lui Dan Grigore cunoaşte un punct de cotitură, după ce scapă de restricţiile la care era supus, artistul concertează pe marile scene ale lumii, alături de orchestre de renume, una dintre cele mai importante colaborări fiind cea cu Orchestra Filarmonicii din München condusă de Sergiu Celibidache. A realizat, de asemenea, înregistrări la radio şi televiziune în România, Belgia, Japonia, China, Rusia, Ungaria, Germania, Franţa. Anul 2007 a marcat împlinirea a 50 de ani de prezenţă pe scenele muzicale ale lumii, prilej cu care Maestrul Dan Grigore a fost decorat de Preşedintele României cu cea mai înaltă distincţie a statului, Steaua României în grad de Mare Cruce. Artist singular, Dan Grigore a fost încadrat de celebra publicaţie "Les grands pianistes du XX-eme siecle" între cele mai importante patru nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti şi Radu Lupu.
Festivalul-Concurs Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie "Carl Filtsch" continuă cu audiţiile concurenţilor la Sala Thalia, în perioada 10-13 iulie, urmând ca duminică, 14 iulie, să se desfăşoare Festivitatea de decernare a premiilor şi concertul de gală al laureaţilor.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia