Tribuna
Astra film
Complicaţiile gripei în sfera ORL. Interviu cu dr. Ioan Ghe. Mărginean, medic primar O.R.L, Sanomed Sibiu
Sorana MAIER
3888 vizualizari
Complicaţiile gripei în sfera ORL. Interviu cu dr. Ioan Ghe. Mărginean, medic primar O.R.L, Sanomed Sibiu

Interviu cu dr. Ioan Ghe. Mărginean, medic primar O.R.L.-C.M.I. "Sanomed", Sibiu

- Domnule doctor, gripa este o boală specifică sezonului rece, iar pandemia de gripă este considerată o gravă ameninţare cu care se confruntă populaţia. Ce este gripa şi cum se manifestă?

Dr. Mărginean: Gripa (influenza) este o infecţie virală, foarte contagioasă, care afectează căile respiratorii, atât la adulţi cât şi la copii. Gripa nu trebuie confundată cu o simplă răceală, simptomele şi complicaţiile gripei fiind mai severe. Gripa debutează în general brusc, cu manifestări precum: febră mare, frison, mialgii şi artralgii generalizate, cefalee, tuse seacă, secreţii nazale apoase şi obstrucţie nazală, dureri în gât. Deşi este o boală comună, mulţi indivizi îmbolnăvindu-se de mai multe ori pe parcursul vieţii, gripa poate avea uneori o evoluţie severă, din cauza complicaţiilor.

- Care sunt complicaţiile gripei?

Dr. Mărginean: Cele mai frecvente complicaţii ale gripei sunt în sfera ORL: otita externă, miringita buloasă, otita medie gripală, labirintita, nevrita cohleară gripală, hemoragia nazală (epistaxis), laringita, rinosinuzita. Inflamaţia gripală a mucoasei nazale are efecte importante asupra percepţiei olfactive şi poate fi cauza pierderii parţiale (hiposmia) sau totale a mirosului (anosmia), situaţie care impune un tratament de urgenţă efectuat de medicul specialist ORL. Hemoragia nazală (epistaxis) este o altă urgenţă ORL care însoţeşte adesea o rinită gripală, prin hiperemia petei vasculare Kiesselbach. Complicaţiile gripei la nivelul urechii se manifestă prin: durere (otalgie şi otodinie), cefalee, secreţii sangvinolente auriculare, ameţeli (vertij), scădere de auz (hipoacuzie) sau mai grav, surditate brusc instalată pentru că virusul gripal afectează nutriţia şi funcţionalitatea nervului acustico-vestibular. Din acest motiv, pacienţii trebuie să fie avizaţi, pentru a se prezenta în cel mai scurt timp la medicul specialist ORL, care va iniţia tratamentul de prevenire a pierderii irecuperabile a auzului (stereohipoacuzie sau surditate).

- Specialiştii epidemiologi estimează o rată de atac a gripei care variază între 20-50% din populaţie, ceea ce face dificilă vaccinarea în totalitate a persoanelor susceptibile. Care sunt posibilităţile de tratament şi profilaxie a complicaţiilor gripei?

Dr.Mărginean: Cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecţiei cu virus gripal o reprezină creşterea imunităţii specifice prin vaccinarea antigripală şi întărirea imunităţii nespecifice cu preparate care conţin echinaceea (Imunogrip, Imunorezistan, Imunostimulent, etc.), calciu şi polivitamine (C, A şi E). Se vor consuma zilnic: lămâi, grepfruit, mere, hrean, ceapă, usturoi, scorţişoară, sfeclă roşie şi morcovi. Sunt benefice inhalaţiile cu uleiuri eterice (eucalipt, muşeţel, busuioc, mentă), lavajul nazal cu soluţii saline (apă de mare) şi dezinfecţia-odorizarea aerului din încăperi cu uleiuri esenţiale pe bază de plante ("Ocnasept"-spray şi lămpi pentru aromaterapie). În cazul formelor uşoare de gripă se recomandă tratament simptomatic: antialgice, antipiretice, decongestionante nazale, antitusive şi expectorante. În stările gripale se va evita administrarea de aspirină. În cazul formelor severe ale bolii, însoţite de complicaţii, prezentarea la medic este obligatorie, situaţie în care este esenţială colaborarea medicului de familie cu medicul specialist în boli infecţioase şi cu medicul ORL-ist.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia