Tribuna
Comercianţii, obligaţi să plătească 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil returnat de client. Obligaţia va fi aplicată, în viitor, şi pentru ambalajele nereutilizabile
Comercianţii, obligaţi să plătească 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil returnat de client. Obligaţia va fi aplicată, în viitor, şi pentru ambalajele nereutilizabile

Toţi comercianţii sunt obligaţi, începând cu data de 31 martie 2019, să achite clienţilor 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil returnat. garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru ambalajele nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1-3 litri, însă abia în anul 2022, potrivit profit.ro. 
Legea spune că, începând cu data de 31 martie 2019, magazinele trebuie să îşi anunţe clienţii cu privire la faptul că pentru fiecare ambalaj reutilizabil pot primi 0,5 lei, valoare care trebuie evidenţiată pe bonul fiscal. Clientul poate returna ambalajul şi, în baza bonului fiscal, încasează garanţia. Legislaţia prevede că începând din 2021, garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și în cazul celor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1-3 litri.
Instituită de Guvern în vara anului trecut, măsura vizează introducerea unei garanţii de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj primar reutilizabil pentru produse destinate consumului populaţiei, începând din 31 martie 2019. 
Comercianţii care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma "ambalaj reutilizabil".
Fără adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, România risca amenzi severe şi procese cu Comisia Europeană pentru ignorarea obligaţiilor referitoare la reciclarea ambalajelor din comerţ şi a deşeurilor.

Actul adoptat de Guvern impune următoarele obligaţii comercianţilor care vând cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile:  

  • # să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;  
  • # să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;  
  • # să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate. 

Începând cu data de 31 martie 2019, comercianţii care introduc pe piață bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1l și 3l inclusiv, sunt obligați să aplice sistemul garanție-returnare. 

  • "Ordonanţa stabileşte şi obligaţia organizării de către firmele care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile a unui sistem de preluare a ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%. 
  • Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate sunt obligaţi să aibă, începând din 1 ianuarie 2020, un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de la alţi operatori, de cel puțin 5%, dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018 – 2019, și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv", scrie profit.ro.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a transmis consumatorilor în ce condiţii poate avea loc returnarea garanţiei, precizând că fiecare magazin îşi va putea organiza propriul program de colectare a ambalajelor reutilizabile şi de restituire a garanţiei. 

  • "Începând cu data de 31 martie 2019 pentru ambalajele reutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, utilizate pentru produse destinate consumului populaţiei se va aplica o garantţie în valoare de 0,5 lei/ambalaj. Conform prevederilor legale in materie, ambalajele reutilizabile sunt acele ambalaje care au înscrise pe ele sau pe eticheta acestora, sintagma «ambalaj reutilizabil ». Pe măsură ce aceste produse vor fi livrate de producatori către rafturile magazinelor, la achiziţionarea acestora, pe lângă contravaloarea produsului, cumpărătorului i se va percepe, suplimentar fata de preţul produsului, o garanţie de 0.5 lei/ambalaj", au transmis reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România. 
  • "Garanţia va putea fi recuperată de cumpărător numai dacă, pe baza prezentării bonului fiscal original, aduce ambalajul, la magazinul de la care a achiziţionat produsul, iar ambalajul respectiv se află într-o stare corespunzătoare pentru a putea fi reutilizat. Fiecare magazin îşi va putea organiza şi comunica către consumatori propriul program de colectare a ambalajelor reutilizabile şi restituire a garanţiei", au precizat reprezentanţii asociaţiei. 

Foto: amrcr.ro

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

casino

CibinFEST

Lansare proiect Cod SMIS 126210

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia