logo
Colind pentru Intelectualii Unirii. Tribuna a sărbătorit Centenarul României Mari printr-un simpozion de excepție
Colind pentru Intelectualii Unirii. Tribuna a sărbătorit Centenarul României Mari printr-un simpozion de excepție
© Răzvan NEGRU

În ajunul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, Tribuna a marcat acest moment prin două evenimente care s-au bucurat de prezența unor invitați de prestigiu și a numeroși oaspeți. Personalități ale mediului academic și cultural din Sibiu și Transilvania au oferit o impresionantă lecție de istorie, evocând momente importante legate de Unirea de la 1 Decembrie 1918, și dându-ne motive în plus să apreciem efortul colosal al înaintașilor și să fim mândri că Sibiul a jucat un rol de seamă în împlinirea actului Marii Uniri.

Într-o atmosferă caldă, în sala Atrium a Primăriei Sibiu a avut loc vernisajul expoziției de fotografie Expoziția ”Primul Război Mondial și Unirea în presa vremii” și Simpozionul ”Unirea și intelectualii”.

 

Astrid Fodor: ”Sibiul este un oraș al Unirii”

 

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a vorbit în calitate de gazdă, despre evenimentele culturale pe care municipalitatea le susține și despre importanța acestora în anul Centenarului.  

© Răzvan NEGRU

”Evenimentul din seara aceasta este despre acele minți luminate, curajoase care au îndrăznit să viseze la Unire și visul acesta a devenit realitate. Faptul că visul a devenit realitate nu se datorează exclusiv acelor personalități despre care se va vorbi în această seară - alături de ei au fost sute, mii de intelectuali care au susținut ideea Unirii, a fost poporul  român din toate provinciile, care și-a dorit cu ardoare Unirea și, într-un final, au fost marile puteri, care după primul Război Mondial au redesenat harta Europei. Sibiul este un oraș al Unirii, eu o subliniez de fiecare dată și cred că noi avem destule evenimente în timpul cărora să putem sublinia acest fapt, care nu a fost adus în discuție suficient de mult. Acum, în anul Centenarului, avem ocazia să probăm, prin ceea ce facem, ideea că Sibiul este un oraș al Unirii. Tocmai din acest motiv, Primăria Sibiu a organizat evenimente proprii”, a spus Astrid Fodor.

Primarul Sibiului a menționat montarea de plăci comemorative, impresionantul spectacol care a evocat vizita generalului Berthelot la Sibiu și dezvelirea bustului marelui om politic Alexandru Vaida-Voevod, cărora li s-au adăugat nenumărate alte proiecte, simpozioane, expoziții, concerte, editarea de albume și broșuri finanțate de municipalitate și făcute în folosul comunității.

”Eu doresc să felicit Tribuna și pentru organizarea acestui simpozion care aduce laolaltă intelectuali valoroși. (...) Cu această ocazie putem arăta că Sibiul este în continuare un oraș luminat și activ”, a mai spus primarul Sibiului.

 

Tribuna continuă o datorie de onoare

 

”Vă mulțumim că ați venit astăzi să fiți alături de noi la două evenimente culturale pe care le organizează Casa de Presă și Editură Tribuna – Expoziția ”Primul Război Mondial și Unirea în presa vremii” și Simpozionul ”Unirea și intelectualii”, în cadrul căruia ne onorează cu prezența dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu, Academia Română, pr. conf. univ. dr.  conferențiar universitar doctor Constantin Valer NECULA, profesor al Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” Sibiu, dr. Alexiu Tatu, directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale și lect. Univ. dr. Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Este pentru a doua oară în 2018, Anul Centenarului, când Tribuna vine în fața sibienilor cu un proiect cultural dedicat Marii Uniri. Am avut în vara acestui an proiectul ”Case cu suflet la un Centenar de unitate”, care s-a bucurat de aprecierea domniilor voastre, iar acum, derulăm un nou proiect intitulat generic ”Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea”. Tribuna are datoria de onoare să continue tradiția culturală stabilită de înaintașii săi, iar aceste manifestări sunt parte din felul în care noi înțelegem să ne respectăm această datorie”, a spus Mircea Bițu, directorul general al cotidianului Tribuna.

© Răzvan NEGRU
 

Grupul psaltic ”Sfântul Andrei Șaguna” al Facultății de Teologie din Sibiu a oferit invitaților un moment deosebit de colinde și cântece patriotice.

 

© Răzvan NEGRU

 

Istoricul Abrudan despre focarul de românism din inima Sibiului

 

Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu, Academia Română, a vorbit, despre rolul pe care l-au avut în înfăptuirea Unirii din 1 Decembrie 1918 doi reprezentanți de seamă ai Sibiului și ai Mărginimii: Andrei Șaguna și Ioan Lupaș. Detalii AICI.

© Răzvan NEGRU

Cea mai mare delegație neoficială, în sensul că nu dintre cei 1228, ci acei mulți care au format cei aproximativ 100.000 de români prezenți la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, a fost din Săliște, din Mărginimea Sibiului, din Cercul electoral Săliște. Este un titlu de glorie, de demnitate, ne spune multe și despre ceea ce a însemnat românismul în această zonă”, a spus dr. Abrudan, spunând că acest fapt i s-a datorat lui Ioan Lupaș.

El a vorbit despre acțiunile Mitropolitului Andrei Șaguna, despre rolul jucat de ctitoriile sale – Institutul teologic-pedagogic, Telegraful Român, Tipografia diecezană.

 

Pr. Necula: ”Va trebui să facem tot ce putem, fiecare acolo unde suntem rânduiţi de Dumnezeu, ca România să prindă 2118 cu fruntea sus”

 

Suntem o singură națiune, dar vârfurile din când în când vin dintr-o sursă de naționalism luminat de care nu avem voie să ne rușinăm niciodată”, a spus pr. conf. univ. Constantin Necula.

Detalii AICI.

Să ştiţi că pe 2 decembrie va fi prima zi din următorul centenar. Va trebui să facem tot ce putem, fiecare acolo unde suntem rânduiţi de Dumnezeu, ca România să prindă 2118 cu fruntea sus. Nu vor mai şti de noi. Lucrurile pe care acum le vedem consemnate în virtual nu vor mai fi, dar dacă le vom consemna în virtuţile poporului român, vom fi şi noi pe mai departe. (...) și când n-om mai, fi să vină din când din când la capătul nostru de viață câte unul care să rostească pre românește câte-o rugăciune de dezlegare de păcate. Iar dacă păcatul cel mai mare al serii acesteia ar fi naționalismul nostru, să știți că este un păcat care merită purtat înaintea lui Hristos. El însuși nu-i născut la Focșani, ci la Bethleem”; a mai spus părintele Necula.

Părintele Necula a reușit, într-o expunere de câteva minute, să învie pagini impresionante din istoria românilor de la 1918, dar și din cea care a pregătit momentul Marii Uniri.

 

Alexiu Tatu: Nu putem să ne imaginăm realizarea Enciclopediei fără intelectualii transilvăneni

 

Dr. Alexiu Tatu, directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale, a vorbit despre importanța intelectualilor, a preoților, a învățătorilor în realizarea marilor proiecte culturale ale Sibiului și în realizarea Unirii.

© Răzvan NEGRU

”Este o inițiativă foarte bună a Tribunei și a Primăriei Sibiu de a organiza asemenea momente. Spun acest lucru pentru că există câteva tendințe în istoriografia noastră contemporană de a ne duce pe alte cărări și de a ne spune că Marea Unire a fost făcută de marile puteri, că noi nu am avut o elită intelectuală în Ardeal, că Transilvania era prea dezvoltată în comparație cu celelalte provincii românești pentru a se putea realiza o unificare administrativă, politică, economic, etc. Aceste tendințe care vor să facă o omletă a istoriei sau o istorie contrafactuală, este într-un fel și un semnal de alarmă că trebuie să ne reamintim că cei care spun că nu am avut o intelectualitate se contrazic și spun că Unirea a fost făcută de elite. Ca atare, va trebui să fim foarte atenți la aceste vorbe. Că am avut elite - cred că lucrurile sunt foarte clare; că nu putem să ne închipuim o realizare de talia primei Enciclopedii Românești tipărite la Sibiu, la Editura Krafft fără intelectuali. La această enciclopedie au participat 15 academicieni, iar ceilalți, din cei 208 care au lucrat la Enciclopedie, încă 30 au devenit academicieni”, a spus Alexiu Tatu.

Directorul Arhivelor a menționat efortul remarcabil al intelectualilor, al preoților de țară sau de oraș, al medicilor, al avocaților care au lucrat fără niciun sprijin și fără nicio plată la realizarea Enciclopediei.

”Acei preoți de țară sau chiar din zona orașelor au scris incredibil de mult, dacă vedem ce au scris acești oameni care nu aveau nici laptopuri, nici stick-uri, realizăm că ar trebui să ne grăbim”, a spus Alexiu Tatu.

El i-a făcut un portret sentimental lui Alexandru Vaida-Voevod, evocând imaginea acestui important om politic care a trăit în Sibiu, pe strada Moldovei.

 

Silviu Borș despre formarea păturii de intelectuali

 

Silviu Borș, directorul Bibliotecii ASTRA, a vorbit despre importanța intelectualilor români în înfăptuirea Marii Uniri, și în special înființarea Asociațiunii ASTRA.

 

© Răzvan NEGRU
 

”Un element important era formarea unei pături de intelectuali pentru că, dacă este să ne uităm la Părți alese din istoria Transilvaniei - Istoria pre 200 de ani în urmă a lui George Barițiu, el scrie că la vremea constituirii ASTREI era o mână de intelectuali, aproape că îi puteam număra pe degetele de la o mână. Cu destul de multe eforturi s-a format o pătură de intelectuali, care sunt cei care vor lucra pentru unirea românilor din orice parte locuită de ei”, a spus dr. Silviu Borș.

Directorul Bibliotecii ASTRA a vorbit și despre proiectele culturale dedicate Centenarului și derulate de instituția pe care o conduce și despre proiectul inedit prin care au fost digitizate toate colecțiile publicațiilor apărute în perioada Primului Război Mondial și al Unirii.

 

Expoziția, o aducere aminte și un omagiu adus presei de acum 100 de ani

 

”Expoziția aceasta este o oglindă prin care noi să privim spre acele vremuri, dar este și un omagiu adus ziariștilor și publicațiilor care au luptat decenii întregi pentru identitatea națională și culturală a românilor. Și lor le datorăm Unirea. Și nu în mică măsură căci mare parte din lupta pentru identitatea națională și culturală a românilor din Transilvania s-a dus prin intermediul publicațiilor, într-o vreme în care se făcea greu presă”, a spus redactorul Tribunei, Sorana Maier, care a fost și moderatorul evenimentului.

Au fost prezenți alături de Tribuna și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care a vorbit despre importanța unor astfel de manifestări, dar și Vasile Spinean, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, Irina Rotariu, director de îngrijiri la Spitalul Clinic Județean Sibiu, dr. Luminița Dobrotă, Ioan Dejugan, consilierul local Helmut Lerner și mulți alți oaspeți.

La finalul manifestării, au primit distincția ”Tribuna Centenar” primarul Sibiului, Astrid Fodor, pentru susținerea Sibiului ca oraș al culturii, pr. Constantin Necula, pentru contribuția unică pe care, prin scriitura excepțională, prin editorialele de mare calitate literară și jurnalistică, o aduce la conturarea unui peisaj valoros al presei sibiene și românești. Distincția ”Tribuna Centenar” a fost oferită și dr. Mircea Gheorghe Abrudan, dr. Alexiu Tatu, dr. Silviu Borș și președintelui Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Expoziția de fotografie ”Unirea și Primul Război Mondial în presa vremii” a fost disponibilă pentru vizitare timp de două săptămâni în curtea interioară a Primăriei Sibiu, iar începând din zilele următoare va fi prelungită și în spațiile unor instituții de cultură.

Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin agenda culturală 2018, iar simpozionul s-a desfăşurat şi sub egida Zilelor Şaguniene. 

 

© Răzvan NEGRU
   
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

vino

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia