Tribuna
Codul rutier, modificat! Reguli noi pentru şoferii cu permisul suspendat
Codul rutier, modificat! Reguli noi pentru şoferii cu permisul suspendat

Şoferii care rămân fără permis pot cere reducerea perioadei de "pietonat". Permisul de conducere poate fi reprimit mult mai rapid dacă şoferii în cauză îndeplinesc anumite condiţii. Codul Rutier a fost modificat, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi  noua lege. 

  • "Spre deosebire de situaţia actuală, coducătorii auto vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare chiar dacă au mai beneficiat de această măsură în ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani. Cele două prevederi au fost eliminate din lege", relatează digi24. 

De acum încolo, conducătorii auto au de îndeplinit doar două condiţii cumulate pentru a putea urca din nou pe scaunul din stânga: să aibă permisul auto de peste un an şi să treacă testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.
Iată şi care sunt faptele pentru care perioada de suspendare a permisului poate fi redusă, la cererea titularului, la 30 de zile: 

  • -nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • -nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
  • -nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
  • -circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
  • -conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;

Legea e dispusă să privească la fel de îngăduitoare şi şoferii care depăşesc cu 70 km/h viteza legală: dacă un şofer e prins doar o singură dată în decursul unui an "semnând" o asemenea ispravă e liber să ceară permisul mai repede. 
Dacă alte state pedepsesc drastic şi viteza excesivă, şi alcoolul la volan, la noi regulile sunt precum şoselele: pline de gropi, însă nici asta nu ar trebui să ne mire prea tare dacă ne amintim ce gornişti şi matracuci au ajuns să ne facă legile varză. 


Sunt şi câteva excepţii


Şoferii implicaţi în accidente, dar cei prinşi rupţi de beţi nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare. Regula e valabilă şi pentru şoferii care nu opresc la nivel cu calea ferată, dar şi pentru cei care au strâns 15 puncte de penalizare în ultimul an de la precedenta suspendare.
Legea promulgată de preşedintele Iohannis stabileşte că în cazul săvârşirii a două sau mai multe contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioada de suspendare este calculată prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.
Veştile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru şoferii care încalcă legea în cele 15 zile în timpul cărora circulă cu dovadă de la poliţie. În cazul în care comit din nou o contravenţie care nu le mai permite să conducă, perioadele de suspendare pentru fiecare dintre contravenţii sunt cumulate. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia