Tribuna
Cod galben de ninsori până joi. Recomandările polițiștilor rutieri
Cod galben de ninsori până joi. Recomandările polițiștilor rutieri

Agenția Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de vreme rea, valabilă în perioada 11 februarie, ora 22.00 – 13 februarie, ora 02.00, conform căreia, în zona montană vor fi ninsori importante cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari la altitudini de peste 1.500 de metri, unde temporar rafalele vor depăși 80-90 de km/h și va fi viscol.

Polițiștii sibieni le recomandă conducătorilor auto și nu numai să adopte prudență maximă în timpul deplasării pe drumurile publice.

„Informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricționat, pentru a evita riscul de înzăpezire. Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Circulați cu viteză redusă îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în condiții de carosabil ud/umed, acoperit cu polei, ninsoare, vizibilitate scăzută. Măriți distanța între mașini astfel încât să puteți opri la timp în cazul unui incident neprevăzut. De asemenea, nu frânați brusc! Nu depășiți în condiții de vizibilitate scăzută din cauza ninsorii sau ploii, chiar dacă marcajul rutier vă permite și asigurați-vă foarte bine  înainte de a trece de pe o bandă pe alta”, spun polițiștii.

Luminile de întâlnire trebuie folosute pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră și categoria de drum. Atenție sporită trebuie și la proiectoarele de ceață, care se folosesc exclusiv pe timp de ceață!

„În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare  trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale! Montați triunghiurile chiar și atunci când mașina este în afara părții carosabile! Dacă opriți să acordați sprijin persoanelor implicate într-un eveniment rutier de pe traseul dumneavoastră, asigurați-vă că ați lăsat mașina într-un loc sigur, fără a risca să fiți implicat într-un alt eveniment. Dacă circulați în zona producerii unui eveniment rutier, acordați atenție mașinilor care se deplaseaza în fața dumneavoastră. Altfel, riscați să produceți o tamponare în lanț sau chiar să accidentați persoanele care intervin la locul producerii evenimentului pe lângă care treceți”, mai spun polițiștii rutieri.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Astfel, șoferii sunt sfătuiți să își păstreze calmul, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu blocheze intersecţiile.

„Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, scoateți autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină. Respectați indicațiile polițiștilor care supraveghează și dirijează traficul rutier. De asemenea,  nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”, spun oamenii legii.

 

Sfaturi și pentru pietoni

 

În ceea ce privește pietonii,polițiștii rutieri le reamintesc faptul că temperaturile scăzute, vremea închisă, lapovița și ninsoarea accentuează considerabil oboseala  conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a se asigura foarte bine înainte de a se angaja în traversarea drumului, inclusiv când fac acest lucru pe trecerile semaforizate.

„Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!”, spun polițiștii.

Sfaturi primesc și șoferii începători. Aceștia trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de lapoviță și ninsoare, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experința redusă şi riscul implicarii în evenimente rutiere.

De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze în zonele montane în care va ninge abundent și va viscoli, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și jandarmilor montani și să poarte haine adecvate temperaturilor scăzute înregistrare în această perioadă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia