logo
CNAS: medicamentele compensate să fie prescrise de medicul specialist
Rareș BIŢU
2358 vizualizari
CNAS: medicamentele compensate să fie prescrise de medicul specialist

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au prezentat ministrului Sănătăţii mai multe propuneri pentru rezolvarea situaţiei medicilor de familie, între care şi redefinirea medicului prescriptor.

 

  • "Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice (...), în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente", explică reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

O altă "idee" avansată de CNAS vizează prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic, aşa încât să nu mai fie imputate furnizorilor când sistemul cardului electronic nu funcţionează.
Medicii de familie nu vor mai fi nevoiţi să introducă, în dosarul electronic de sănătate, datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că, din motive de conştiinţă sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.

Bineînţeles că "debirocratizarea" a fost din nou prezentă, lozincile rostite fiind îmbunătăţirea activităţii furnizorilor de servicii medicale sau creşterea accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS. "Fumigene" care n-au avut nevoie decât de ultimii 28 de ani ca să ne înveţe că birocratizarea-i beteşug fără de leac.

  • "Se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului", se arată în comunicatul CNAS. 

Reprezentanţii instituţiei spun că se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării.


12 luni, nu şase pentru ca un medic nou să-şi formeze lista cu pacienţi

 

  • "O altă noutate va fi că în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv. Perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an", este subliniat în comunicatul de presă.

Propunerile aduse de CNAS vin după ce, săptămâna trecută, medicii de familie au protestat timp de câteva zile, prin refuzul de a mai elibera reţete compensate şi trimiteri.


comentarii
4 comentarii

N-am inteles bine, sau birocratii de la CNAS nu stiu ca multi bolnavi sunt nevoiti sa apeleze la specialisti din Tg. Mures, Cluj, Timisoara, Bucuresti pana au noroc de o schema de tratament adecvata? Si-atunci trebuie sa tot mearga sute de km. dupa retetele compensate???
Nicu
11.01.2018 08:41
Cum, o persoana in varsta cu probleme cronice sa inceapa sa umble pe la specialisti ? Stiu ei ce inseamna asta ?
11.01.2018 08:44
Ce magarii se mai fac si ce invarteli , cum sa ma duc la specialist de fiecare data sa stam la cozi infernale pt. medicamente compensate oare n-ui bataie de joc la oameni mai nevoiasi si neputiciosi nu sau gandit care sant obligati de fiecare data sa faca asa ceva, va trebui sa te si programezi la ei pt.o simpla reteta si inca ceva medicul de familie ce indatoriri mai are nu indeplineste functia de specialist ,banuiesc ca se mai percepe si bani la eliberarea retetei binenteles,cei care se ocupa cu asa propuneri sa se duca la specealisti de la nr.3 sa isi consulte mintea
ney
11.01.2018 11:07
Deci, o farmacie din Sulina poate elibera o mie de retete prescrise la Lugoj. Deja-vu.
Hareton Ironcastle
11.01.2018 14:11
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia