Tribuna
Clasa de Bonus - Malus poate fi verificată online. ASF a lansat o aplicaţie
Rareș BIŢU
9534 vizualizari
Clasa de Bonus - Malus poate fi verificată online. ASF a lansat o aplicaţie

UPDATE: Aplicaţia lansată de ASF nu funcţionează de câteva ore, în chiar ziua lansării! 

O aplicaţie online prin care pot fi obţinute informaţii referitoare la încadrarea în clasa bonus - malus (B/M) a maşinii asigurate prin RCA. Asta oferă începând de luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 

Potrivit unui comunicat emis de ASF, aplicaţia poate fi utilizată accesând pagina de internet a Autorităţii, https://asfromania.ro/consumatori/informare-bonus-malus.

  • "Căutarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de căutare sunt numărul de înmatriculare sau numărul de identificare a autovehiculului (seria de şasiu). Rezultatele furnizate reprezintă încadrarea în clasa B/M pentru fiecare autoturism în parte, pentru data de referinţă aleasă, precum şi alte detalii privind poliţa RCA (compania de asigurare, durata contractului)", se arată în informarea ASF, citată de digi24.

Noua legislaţie din domeniul asigurărilor (art. 32 din Norma ASF nr. 20/2017) stabileşte că, dacă deţine mai multe vehicule, un asigurat persoană fizică beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplică pentru fiecare vehicul în parte.
Prin interogări succesive - pentru date de referinţă diferite - această aplicaţie online permite utilizatorilor să genereze şi un istoric al încadrării în clasele de B/M ale autovehiculelor deţinute.
Acordarea celei mai favorabile clase de B/M pentru toate autoturismele deţinute de o persoană fizică se face în contextul mai larg creat de noua legislaţie aplicabilă contractelor RCA (Legea nr. 132/2017, Norma nr. 20/2017) care introduce mecanisme precum tariful de referinţă, noul sistem bonus-malus, decontarea directă, noţiunea de asigurat cu risc ridicat etc.
Sistemul din România include 8 clase de Bonus şi 8 clase de Malus.

Iată care sunt coeficienţii aferenţi fiecarei clase:

În perioada ianuarie  - septembrie 2017, piaţa de asigurări de răspundere civilă auto RCA, subscrise pe teritoriul României a înregistrat o scădere de aproape 6% comparativ cu perioada similară din 2016 şi continuă să fie controlată două firme. Potrivit ASF, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni ale anului 2017 a atins valoarea de 2.867.578.190 lei. 

 


comentarii
1 comentarii

Poza face totul!
Om sarac
23.01.2018 11:13
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Enescu

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia