logo
Clădirea Școlii nr. 21 va fi eficientizată energetic, prin fonduri europene obținute de Primăria Sibiu
Clădirea Școlii nr. 21 va fi eficientizată energetic, prin fonduri europene obținute de Primăria Sibiu
© Răzvan NEGRU / Arhivă

Primarul Astrid Fodor și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, au semnat miercuri, contractul de finanțare din fonduri europene pentru eficientizarea energetică a clădirii Școlii Generale nr. 21 situată pe strada Luptei. Proiectul are o valoare de 7.459.258,93 lei și a primit finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 3.1.B. Finanțarea nerambursabilă din fonduri europene și de la bugetul de stat se ridică la 7.310.073,75 lei, restul de 149.185,18 lei fiind contribuția Municipiului Sibiu.

  • “Este al treilea proiect de acest tip pentru care obținem finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Până în prezent, din această sesiune de finanțare am obținut 5 milioane de euro pentru oraș. Proiectele pentru eficientizarea energetică a școlii Radu Selejan și a unor clădiri de blocuri sunt foarte aproape de contractare, însemnând încă 2 milioane de euro. Alte 5 proiecte pe care le-am depus și care însumează 8,6 milioane de euro, se află încă în evaluare”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
  • ”Creșterea eficienței energetice este o prioritate la nivel european, deoarece duce la o dezvoltare durabilă, îmbunătățește competitivitatea și sustine economia resurselor de energie, alături de reducerea emisiilor poluante. Toate proiectele de eficiență energetică au un rol important pentru protecția mediului și a climei, generând inclusiv noi locuri de muncă și dezvoltarea economiei. Impact mai mare au aceste investiții în domeniile educațional și medical, deoarece aproape toate clădirile publice din învățământ și sănătate au fost construite  mult înainte 1990, având performanțe energetice slabe, cu costuri mari ale energiei. Pentru administrația publică locală investițiile în infrastructură educațională din Regiunea Centru reprezintă o prioritate, un număr de 62 proiecte din Regiunea Centru fiind, în prezent, o parte contractată și o altă parte în diverse etape de evaluare, gradul de acoperire al acestei priorități, prin sumele solicitate fiind de peste 182%. Odată lucrările finalizate, de la jumătatea anului viitor vom începe să vorbim de cursuri desfășurate într-un cadru adecvat studiului și performanței școlare. Curând, elevii vor studia în săli de clase mai bine încălzite, profesorii vor putea preda în condiții adecvate, iar părinții vor putea lucra liniștiți fiindcă școala le asigură copiilor educație într-un mediu mai bun”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Obiectivul general al proiectului de față este creșterea confortului elevilor și profesorilor și, implicit, reducerea costurilor cu utilitățile asigurate din fonduri publice, dar și folosirea utilităților cu economie și eficiență, plata acestora fiind asigurată din fonduri publice. Concret, proiectul vizează scăderea consumului anual de energie primară din surse neregenerabile, creșterea consumului de energie din surse regenerabile prin utilizarea sistemelor alternative de producere a energiei, precum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minim 40%, generând astfel un efect pozitiv asupra mediului.

Pentru a atinge acest obiectiv, proiectul prevede izolarea termică a fațadei și a plăcii peste ultimul nivel încălzit; reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a celui de furnizare a apei calde; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă); instalarea unui sistem de ventilare forțată cu recuperarea căldurii în grupurile sociale; reabilitarea instalației de iluminat, inclusiv prin înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață; montarea unui sistem de management și control al consumului de utilități (Building Management System).

De această investiție vor beneficia peste 700 de elevi care frecventează școala, 35 de cadre didactice și 10 persoane care alcătuiesc personalul auxiliar al acestei unități de învățământ.

Următorul pas în acest proiect este organizarea procedurii de achiziție pentru proiectul tehnic și pentru lucrările de construcție propriu-zise. Lucrările vor fi finalizate până în martie 2020.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia