logo
FITS
Cine duce lapte, mere şi corn în şcolile din Sibiu? Firme din Dolj, Ilfov şi Timiş!
Cine duce lapte, mere şi corn în şcolile din Sibiu? Firme din Dolj, Ilfov şi Timiş!

Nici n-a început bine anul, că iar am auzit elevii ameninţaţi că de cum începe şcoala vor primi - notaţi? - ... Cum? Bine, aştept să luaţi o foaie ... gata? ... Luat? Atunci notaţi: de cum va începe şcoala elevii vor primi lapte, corn şi mere. Acuma, de-ntrebat nu ştiu să-i fi-ntrebat careva: mă, corn vreţi? Sau lapte cu mere? Hai că de minune merg! Sau manuale? Vrea, mă, careva manuale? Sau condiţii cât de cât civilizate? Sau în rândul lumii, vreţi, mă? 

N-o să uit prea curând de "cornul" cu care Tudor venea de la şcoală: armă albă-n toată regula. Puteai alunga maidanezi, dar puteai bate şi cuie cu el, aşa era de "proaspăt". Uneori, lângă "grenadă", aducea şi-un iaurt cu gust îndoielnic. Probabil de la aracet. Oare cum s-o zice "aracet" în ungureşte? Că de-acolo venea: de la Szeged. Că doar nu era să vină din Mărginime, nu? Păi, cum să vină din Mărginime, dacă toţi ciobanii s-au făcut chirurgi şi operează-n creieri? Acuma, drept îi că alţii au preferat cariere de finanţişti pe Wall Street ori brokeri la Londra. Păi, cine să aibă vreun interes să stimuleze producţia autohtonă, cine? Cine să împiedice ţăranul să mai arunce laptele la porci, dacă tot ne-am pricopsit cu lapte de la mall care nu se strică luni întregi? Licitaţiile croite după legi abil tembeloite de tembelii vremii? Tembeli convinşi că preţul ăl mai mic e cea mai bună soluţie? Cine să le spuie că primul criteriu ar trebui să fie calitatea? Cine şi de ce să schimbe legea? De ce să-i mai iasă şi calităţii un careu de aşi, de ce să-i intre şi ei o chintă roială, dacă de câştigat câştigă întotdeauna produsele cele mai ieftine după cum aprobă ... legea moşită de sfertodocţii deghizaţi în politicieni. 

Masă ... caldă pentru elevi! 

 În altă dezordine de idei, povestea asta cu laptele şi cornul nu-i deloc nouă. Mai ţineţi minte cum eram îmbrobodiţi cu - ţineţi-vă bine! - masa caldă pentru elevi? Era-n februarie, februarie 2016 când ministrul Educaţiei de atunci, Adrian Curaj, n-a avut nicio ezitare când a anunţat că pe elevi îi paşte masa caldă. 

  • "Părerea mea este că mesajul pe care l-am trimis în urmă cu o lună-două, că ne preocupă o masă caldă pentru copii, asociat cu <<Școală după Școală>> este adevărat, este puternic, încercăm să căutăm resurse pentru că ne trebuiesc resurse consistente ca să trecem de la ce avem acum <> la o masă caldă. Atunci când vom reuși să găsim resurse, sper eu că o parte bună din ele din fonduri să anunțăm. O să anunțăm curând. Copiii pot primi pachetele pregătite, să fie transportate de o firmă care duce așa ceva cu toate testările potrivite, cu tot ce trebuie și ne gândim până la urmă și la efectul pe care l-ar avea asupra copiilor noștri", a declarat ministrul Curaj. 


Minunea a fost silabisită şi în plan local

Că nu de baionetişti ducem noi lipsă.  Să priceapă şi ăia mici ce-i cu binele şi de ce unii ni-l vor cu forţa. Unul dintre cei mai aprigi recitatori, Raluca Turcan. 
Că deputatul liberal Raluca Turcan nu alticneva a dat asigurări că ”PNL va susține acest program-pilot și adoptarea de urgență a OUG puse în dezbatere de către Ministerul Educației. Partidul Național Liberal a inițiat încă de acum 2 ani un proiect de lege prin care alimentația în școală să fie diversificată. Programul actual “Cornul și laptele” și-a atins limitele, s-a transformat în multe locuri în risipă și nu mai servește scopului pentru care a fost creat. Alimentația sănătoasă în școală poate combate abandonul școlar și stimula incluziunea socială, elevii pot fi educați în spiritul unui regim de viață sănătos”. Frumos, nu? Era-n martie, 2016.
"Proiectul PNL Masă la Școală prinde contur în Guvernul Cioloș!", anunţa Turcan, încântată că elevii din România vor primi o masă caldă sau un pachet cu mâncare diversificată la şcoală. Bineînţeles că, atente cum le ştim, autorităţile la toate s-au gândit. Inclusiv la costuri. Iar masa aia caldă a fost estimată la 7 lei pe zi! Atât au socotit gorniştii de la butoane că merită un copil şi-o masă caldă. ... Poftim? Cum urmau să ajungă merindele aburinde în clasă? Probabil prin teleportare. Sau cu Uber. Sau cu nişte magicieni, în caz că Moş Crăciun nu se bagă, însă alţii, nu cei de la guvern.
7 lei. Banii urmau să vină de la buget, dar şi de la primării, aflam, din nou, în august 2016. Un an mai târziu, aceeaşi placă se învârtea-n gol cu dârzenie şi aplomb de meliţă.

  • "PNL va urmări și susține în Parlament inițiativa legislativă ”Masa la Școală”, astfel încât, din septembrie 2017 fiecare elev să beneficieze de o masă diversificată sau caldă, acolo unde este posibil. Programul -pilot, pus în practică din această toamnă, va demonstra utilitatea unei alimentații sănătoase a elevilor la școală", afirma preşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Spre finalul anului, masa caldă a dispărut ca un snop de artificii în negura nopţii. Masa caldă e şi acum în acelaşi raion, tot la utopii lângă standul cu SF-uri şi vrăjeli. Anunţat cu surle şi trâmbiţat la portavoce, proiectul a sfârşit lamentabil, otrăvit de culori politice. C-aşa fac bufonii pe care i-am proptit la butoane: nu mai ţin cont nici de copii, nici de confort, nici de ce-au promis. Li se brehăne, pe scurt. 
Primele "explicaţii" au sosit de la Marius Novac, directorul Liceului Teoretic "Gheorghe Lazăr" din Avrig. Actualul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean spunea atunci că proiectul nu a mai fost implementat deloc şi nici pe viitor nu are şanse. Metodologia a venit târziu, n-a mai fost timp de licitaţii, venea vara, iar în toamnă ce să vezi: nu s-au mai alocat bani, aşa încât programul a fost uitat precum oala de noapte sub pat. 

Şi-aici e altă hibă pe care sistemul se încăpâţânează s-o conserve cu îndârjire de catâr. Legea e atât de prost făcută încât licitaţiile, contestaţiile, metodologia, implementările şi restul procedurilor reuşesc, de fiecare dată, să dea peste deşte Educaţiei care şi anul ăsta rămâne repetenta clasei. 
Exact asta se întâmplă şi cu manualele: până-s gata licitaţiile, începe vacanţa. O dată cu ele încep şi contestaţiile. O dată cu ele începe toamna. O dată cu toamna vechile probleme se transformă într-unele noi. Şi tot aşa. Că asta face statul: respectă bulibăşeli. Aşază anomalii în ramă. Face din proasta pământului, premianta clasei. 

Că tot veni vorba de licitaţii: 

ştiţi cine are sarcina să ducă lapte, mere, pere şi corn elevilor din clasele 0 - VIII începând din 14 ianuarie la Sibiu? Firme din Dolj, Hunedoara, Timiş şi Ilfov. Că dacă apar probleme, mult mai lesne ceri socoteală unei firme cu sediul în alt colţ de ţară decât să încerci aşa ceva cu o firmă din Sibiu, nu? 
Dintre toate, una sare-n ochi: în grădiniţele şi şcolile din Sibiu, livrarea merelor o asigură o firmă din Călan: SC Prioritar Impex SRL. Deşi nu are nici măcar o livadă proprie, "amă­nuntul" n-a împiedicat-o să câştige licitaţii pentru furnizarea de mere, ba chiar şi produse de panifi­caţie, în Maramureş, Dolj, Gorj, Alba şi Sibiu în ultimii ani, însă - ce să vezi! - niciodată în Hunedoara.
...Cum? ... Ce e suspect? C-apare Doljul de două ori? Păi, şi care-i problema? După vâlcenii care-au invadat Sibiul, cine să ne mai sperie? Ăia din Dolj că se duc, în sfârşit, la şcoală? Păi, ce-aţi vrea, să-i do(l)jenim? Ce vină au ei că Sibiul nici să-şi măture uliţele nu e-n stare, darmite să-şi administreze un centru cultural precum "Ion Besoiu"? 

 


comentarii
1 comentarii

Sper sa nu mai fie acelasi corn cu margarina.
Un parinte
11.01.2019 16:57
Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia