logo
Cinci sirene s-au defectat în timpul exerciţiului de alarmare. Unde nu ajunge alarma?
Laura BUCIU
4464 vizualizari
Cinci sirene s-au defectat în timpul exerciţiului de alarmare. Unde nu ajunge alarma?

Din cele 38 de mijloace de alarmare din municipiul Sibiu, două sunt în proces de reparaţie, iar alte cinci s-au defectat în timpul exerciţiului.

Joi, în intervalul orar 10:00–12:00, s-a desfășurat exercițiul de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă - PROCIV 2017.

În cadrul exercițiului s-a urmărit punerea în mișcare a mijloacelor (sirenelor) de alarmare de la nivelul tuturor localităților județului Sibiu, modul de acțiune a autorităților locale pentru avertizarea și alarmarea populației, starea de operativitate a mijloacelor de alarmare.

Potrivit ISU Sibiu, la nivelul județului Sibiu, exercițiul a fost monitorizat de către cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu.

  • „Concluziile au fost că la nivelul municipiului Sibiu, din totalul de 38 de mijloace de alarmare, două au fost în proces de reparație, înainte de începerea exercițiului, iar alte 5 s-au defectat pe timpul exercițiului; la nivelul municipiului Mediaș, din totalul de 16 mijloace de alarmare, unul singur a fost nefuncțional”, arată ISU Sibiu.

În ceea ce privește starea de operativitate a mijloacelor de alarmare din localitățile din județ, primarii au confirmat funcționarea acestora în condiții bune.

Disfuncționalitățile înregistrate vor fi analizate și remediate de factorii de răspundere, în speță ISU Sibiu, Primăria municipiului Sibiu, Primăria municipiului Mediaș și Consiliul Județean Sibiu.

 

Unde s-au auzit sirenele?

 

Sirenele au fost auzite de toţi cei care şi-au dorit să le audă. Toţi cei care au fost în aer liber au putut auzi de peste tot din oraş sistemele de alarmare. În zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sirenele nu s-au auzit decât dacă cei din case aveau geamurile deschise. La fel şi în Piaţa Mare.

În cartierul Vasile Aaron, în zona Onceşti, nu s-a auzit sirena. S-a auzit, însă, în zona Spitalului de Pediatrie, de pe strada Transilvaniei şi de la Universitate. În Valea Aurie, sunetul a fost slab.

 

Sirenele anunţă iminenţa producerii unei catastrofe

 

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea s-a realizat în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

La nivelul județului Sibiu există peste 160 de astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

 
comentarii
2 comentarii

S-a auzit sirena pe Oncesti. Eu stau pe Oncesti si s-a auzit sirena. Cred ca pe la 10 si jumatate
sibian
20.04.2017 16:42
eu cred ca s-au stricat 5 din 6. eu n-am auzit nicio sirena, dar daca sibianul a auzit una pe oncesti, inseamna ca, totusi, una a functionat
...
21.04.2017 14:15
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia