Tribuna
Certificatele verzi ne scumpesc curentul. Facturile la electricitate vor fi tot mai mari în fiecare an!
Certificatele verzi ne scumpesc curentul. Facturile la electricitate vor fi tot mai mari în fiecare an!

În următorii patru ani, facturile la electricitate vor fi majorate cu un sfert ca urmare a unei noi scheme de susținere a energiei verzi. Asta prevede un amendament depus de parlamentari la proiectul de lege care vizează sprijinul pentru energia provenită din surse regenerabile.  

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, sprijinul acordat energiei din surse regenerabile va determina o creştere etapizată a facturilor la energia electrică, anunţă e-nergia.ro.

Proiectul de lege intră marţi la dezbatere în Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi stabileşte impactul certificatelor verzi, prin care sunt susţinuţi producătorii de energie din surse regenerabile, în facturile tuturor consumatorilor, începând din acest an şi până în 2022. Iar sumele vor creşte de la an la an.

  • „Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabileşte prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022", prevede un amendament care poate fi votat de deputaţi.
  • "Valoarea în lei se calculează la valoarea cursului mediu de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru anul precedent, iar pretul certificatelor verzi utilizate pentru anul precedent se calculează ca valoare medie ponderata a pretului certificatelor verzi din tranzactiile pe piata centralizata anonima spot de certificate verzi din anul precedent”, se arată în amendament .

Prevederea vine să crească facturile de energie electrică în anii următori, şi este favorabilă „regenerabililor”, care vor putea valorifica mai multe certificate verzi, plătite de toţi consumatorii români, prin factură.

  • „Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabilește prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza cantității statice de certificate verzi și a consumului final de energie electrică din anul precedent, dar fără a depăși impactul mediu la consumator de 11,1 euro/MWh stabilit având în vedere prețul mediu ponderat al tranzacțiilor din piața centralizată anonimă spot a certificatelor verzi din anul anterior”, prevede legislaţia actuală.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia