logo
Cercetători, profesioniști din industria alimentară și panificație, într-un congres internațional, la Sibiu
Cercetători, profesioniști din industria alimentară și panificație, într-un congres internațional, la Sibiu

Săptămâna aceasta, Facultatea de Medicină a găzduit unul dintre cele mai mari evenimente din Europa dedicat alimentației, CEFood, care a reunit atât profesori și cercetători din mediul academic, cât și specialiști în știința și tehnologia alimentelor, din peste 15 țări ale lumii. Vineri, 25 mai, asociat acestui eveniment de amploare, a avut loc și Simposionul Asociaței Specialiștilor din Morărit și Panificație, prilej cu care profesioniști ai pâinii din cercetare, dar și din piață, și-au împărtășit experiențele.

Congresul Central European pentru Alimentație se află la a noua ediție și se desfășoară din doi în doi ani, în câte o capitală europeană. În acest an, Sibiul, fără să aibă statut de de oraș-capitală, a fost gazda evenimentului în urma evaluării făcute de Comitetul European de organizare pe bază candidaturilor. Tema congresului a fost: „Provocările globale și locale în domeniul științei și tehnologiei alimentelor”.

Ziua de 24 mai a fost dedicată exclusiv Congresului și a avut printre obiective conectarea lumiiștiințifice românești cu cea internațională, stimularea producărorilor din industria alimentarăîn direcția aplicării rezultatelor din zona ştiinţifică şi tehnologic şi conştientizarea oamenilor privind alimentația și producerea acesteia în condiții de siguranță

La acest congres au participat atât profesori universitari din țară, cât și din străinătate. Dintre invitați, profesorul Viktor Nedovic de la Departamentul de Tehnologie Alimentară și Biochimie, de la Universitatea din Belgrad, a avut o prezentare despre procesul fabricării berii. Ulterior,la pauză, într-o scurtă conversație, ne-a spus că băutorii de bere nu au niciun motiv de îngrijorare, dacă vor consuma această băutură cu moderație, 1-2 beri pe zi. Aceastaeste bună și pentru femeile însărcinate, pentru că berea fără alcool poate ajuta la ridicarea cu până la 30% a nivelului de antioxidanți din laptele matern.

„Oda fermentației” sau când morarii devin poeți

Ziua de 25 mai a fost dedicată Simposionului Asociației Specialiștilor din Morărit și Panificație cu tema:„ Rolul proceselor fermentative în obținerea produselor tradiționale românești.”

Sesiunea a fost deschisă de Mircea Ureche, director general la Moara Cibin, care a acordat diplome morarilor și brutarilot aflați în sală, intervenția lui finalizându-se inedit cu recitarea unei poezii cu titlul „Oda fermentației”, o pledoarie implicită, în versuri, pentru pâineși alte produse în care fermentarea este un secret esențial.

Scopul acestui eveniment a fost încercarea de a strânge specialiștii în morărit și panificație, din generațiile vechi, care lucreazăcu metode tradiționale.

„Calitatea pâinii este dată în mod deosebit de fermentație, este foarte importantă fermentația. Calitatea, gustul, mirosul, aroma sunt date de fermentație. În cazul în care nu se lucrează cu o anumită fermentație, se folosesc substanțe, care dau aceste calități” , a precizat, printre altele, Mircea Ureche.

Ediția sibiană a CEFood a fost organizată de prof. univ. dr. ing. Ovidiu Tița, coordonator al unei echipe exemplare de studenți, profesori, doctoranzi, de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția mediului, din cadrul ULBS. Pentru mai multe informații, privind partenerii implicați în eveniment, precum și alte detalii referitoare la invitați și program puteți găsi aici.

Iulia Vasilescu

Daiana Olteanu

 

Credit foto: Eduard Gross

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia