logo
Centrul de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” Sibiu – UNIVERSITATEA ENERGETICII ROMÂNEŞTI
Sorana MAIER
1733 vizualizari
Centrul de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” Sibiu – UNIVERSITATEA ENERGETICII ROMÂNEŞTI
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat vineri, 17 noiembrie 2017, lucrările de construcţie a Centrului de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” din Sibiu. Centrul va fi construit pe terenul rămas liber în urma retehnologizării staţiei de 400 kv Sibiu Sud, la ieşirea din Sibiu spre Agnita.

Iniţiativa înfiinţării acestui centru de pregătire şi formare profesională pentru angajaţii din energetica românească i-a aparţinut, în 2008, regretatului Stelian Gal, sibianul care a condus în două rânduri destinele companiei Transelectrica SA din postura de director general. La emoţionanta festivitate de vineri au luat parte prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marcel Luca, directorul general executiv al CNTEE Transelectrica SA, Corina Popescu, Florin Tătaru, membru în Directoratul CNTEE Transelectrica SA, Gabriel Gheorghe, membru în Comitetul de Reglementare ANRE, reprezentanţi ai companiilor energetice din Sibiu, energeticieni.

Etapele proiectului

Proiectul va fi construit în două etape. Prima vizează un poligon de antrenament şi testare în domeniul lucrului sub tensiune (LST) şi va costa aproximativ 5 milioane de lei. Termenul de realizare a acestei etape este de 24 de luni, iar lucrările vor fi executate de SMART SA. În a doua etapă vor fi amenajate săli de curs şi laboratoare, dotate la cele mai înalte standarde tehnice.

Centrul de Excelenţă în Energetică “Stelian Gal” din Sibiu va fi primul de acest tip din România. Directorul general executiv al Transelectrica SA, Corina Popescu,  a declarat: „Specialiştii energeticieni sunt cea mai de preţ resursă în Transelectrica. Ei sunt cei care nu-şi permit să greşească, cei care prin expertiza, profesionalismul şi grija lor menţin zi de zi în siguranţă funcţionarea sistemului energetic românesc. În aceeaşi măsură în care Transelectrica este în permanenţă preocupată de accelerarea investiţiilor, de modernizarea reţetei de transport al energiei electrice, Compania are datoria să asigure formarea şi perfecţionarea continuă a specialiştilor energeticieni. Transelectrica are astăzi un fond extraordinar de specialişti, însă din păcate cea mai mare parte a lor se află în a doua parte a activităţii, de aceea eu cred că este imperios necesar acest transfer de cunoştinţe de experienţă şi expertiză, pentru a pregăti şi perfecţiona generaţiile următoare de specialişti. Din perspectiva mea, nu poţi să construieşti viitorul fără să dai o recunoaştere trecutului. Suntem mândri să construim acest Centru de Excelenţă aici, la Sibiu, în memoria unuia dintre cei mai valoroşi energeticieni pe care Sistemul Electroenergetic Naţional i-a avut: Stelian Gal, unul dintre pionierii lucrului sub tensiune.”

Cu ocazia festivităţii, a fost dezvelită placa inaugurală a lucrărilor de construcţie şi a fost pusă piatra de temelie, fiind îngropată o capsulă a timpului care conţine un mesaj de inaugurare a construcţiei, un exemplar din ziarul Tribuna apărut vineri, 17 noiembrie 2017, şi câteva monede. Totodată, oficialii au plantat un stejar în curtea viitorului centru de excelenţă. La ceremonie a participat şi soţia lui Stelian Gal, Gabriela Gal.

Lucrul sub tensiune

Centrul de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” Sibiu a fost iniţiat în 2008 de un grup de energeticieni sibieni, conduşi de dr. ing. Stelian Gal. Scopul principal al proiectului îl reprezintă realizarea transferului de cunoştinţe şi experienţă între generaţiile de energeticieni, prin pregătire profesională, perfecţionare şi specializare.

Lucrul sub tensiune a fost aplicat în premieră în România la 25 septembrie 1979, la stâlpul 198 al LEA 400kV Sibiu Sud-Ţânţăreni de către o echipă de energeticieni sibieni. Tehnologiile (LST) permit intervenţia asupra elementelor, liniilor şi staţiilor electrice în vederea reparaţiilor sau modernizărilor, fără a scoate de sub tensiune instalaţia respectivă. LST aduce importante avantaje atât pentru administratorul reţelei electrice, care îşi reduce costurile, cât şi pentru consumator, care beneficiază de un serviciu fără întreruperi. Prin realizarea Centrului de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” Sibiu, Transelectrica urmăreşte creşterea gradului de siguranţă în exploatare, mărirea duratei de viaţă a echipamentelor, reducerea timpilor de nealimentare a consumatorilor, îmbunătăţirea activităţii serviciilor suport.

Stelian Alexandru Gal a fost director general al CNTEE Transelectrica SA în perioada 2005-2009 şi 2010-2011, iar în perioada 1998-2000 şi 2002-2005 a fost directorul Sucursalei de Transport Sibiu. În timpul mandatului său de director general, în anul 2006, Transelectrica a fost prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti. Stelian Alexandru Gal a fost autorul a peste 40 de lucrări ştiinţifice, a numeroase cărţi în domeniul electroenergetic şi a două brevete de invenţie: „Protecţie de rezervă independentă” şi „Protecţie de distanţă digitală”. A iniţiat mai multe proiecte energetice, între care amintim: ”Inspecţia multispectrală pe LEA, utilizând elicopterul” (linia Iernut- Sibiu), 2005; ”Implementarea mentenanţei bazate pe fiabilitate” - ST Sibiu, 2000; ”Monitorizarea temperaturii conductoarelor LEA” (stâlpul 6 al LEA Fântânele-Gheorgheni), 2007; ”Implementarea sistemului de eliminare a oxigenului dizolvat în ulei la transformatoarele de putere (DORS)” (Trafo 1- 110/20 kV din staţia Ungheni), 2010; organizarea la Sibiu a primului simpozion Smart Grid din Romania (2010); organizarea Muzeului energetic de la hidrocentrala Sadu 1 (1986); Programul Sibiu Smart City; înlocuirea conductoarelor existente în reţeaua de transport al energiei electrice cu conductoare cu mare capacitate de transport, 2010;  organizarea în premieră în România a conferinţei internaţionale de Lucru Sub Tensiune Icolim, 2004; organizarea simpozionului internaţional de Lucru Sub Tensiune, cu prima ediţie la Sibiu în 1999. Stelian Gal a deţinut importante poziţii în cadrul organismelor naţionale şi internaţionale: membru în Board-ul ENTSO-E, preşedinte al Asociaţiei pentru Lucrul sub Tensiune din România (ALSTR), vicepreşedinte al Societăţii Inginerilor Energeticieni din România (SIER), membru CIGRE Romanian Committee – B2 „Overhead Electric Lines”, membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Lucrul sub Tensiune (LWA), precum şi preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia